Verbind je met ons

EU

Interpol arrestatiebevel tegen de Iraanse oud-minister van Defensie 'nog steeds geldig is' ondanks nucleaire deal, zegt EU-woordvoerder

DELEN:

gepubliceerd

on

133033079372652282a_b-195x110Een woordvoerder van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) heeft bevestigd dat het arrestatiebevel van Interpol tegen de voormalige Iraanse minister van Defensie, Ahmad Vahimi, (foto), gezocht wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de bomaanslag op een joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires in 1994, is nog steeds geldig.

De bomaanslag op het hoofdkwartier van AMIA (Asociación Mutual Israelita Argentina), de ergste terreuraanslag in het land, heeft aan 85 mensen het leven gekost.

Vahimi diende als commandant van een speciale eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, bekend als de Quds Force, toen de aanval plaatsvond. Hij is een van de vijf Iraniërs die bij het bombardement worden gezocht. De recente nucleaire overeenkomst tussen de P5+1-wereldmachten (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Iran) zal, indien uitgevoerd, resulteren in een ontmanteling van het Iraanse nucleaire programma in ruil voor opheffing van de economische sancties tegen het land.

De uiteindelijke opheffing van de EU-sancties tegen Iran omvat ook de opheffing van sancties tegen Iraanse personen zoals Ahmad Vahimi. De EU-sancties zijn in 2008 opgelegd in het kader van het sanctieregime voor massavernietigingswapens (MVW) tegen Iran.

Volgens recente berichten in de media is de EU vastbesloten om, onder de voorwaarden van de overeenkomst met Iran, Vahimi van haar sanctielijst te schrappen.

"Dit heeft echter geen enkele implicatie voor het Interpol-bevel tegen de heer Ahmad Vahimi, die nog steeds van kracht is", vertelde de woordvoerder voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de EDEO. The Brussels Times.

"De EU blijft Argentinië steunen in zijn streven om de aanslag van 1994 volledig op te helderen en de verantwoordelijken voor de aanslag te berechten", aldus de woordvoerder.

advertentie

Een speciale aanklager in Argentinië heeft de Iraanse regering ervan beschuldigd de AMIA-aanval te hebben uitgevoerd met behulp van agenten van de Libanese terreurgroep Hezbollah. Sinds 2007 zoekt Interpol vijf Iraanse politici en militaire officieren voor hun vermeende rol bij de bomaanslag.

De speciale Argentijnse aanklager van de zaak, Albert Nisman, werd in januari van dit jaar onder mysterieuze omstandigheden dood aangetroffen, in een zaak waarvan veel Argentijnse politici beweerden dat het om een ​​politiek gemotiveerde moord ging. Hij stierf dagen nadat hij had aangekondigd dat hij bewijsmateriaal zou onthullen waarin hij de hoogste autoriteiten van het land beschuldigde van medeplichtigheid aan Iran bij het verdoezelen van de AMIA-bombardementen.

Iran ontkent dat het erbij betrokken was.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending