Verbind je met ons

Zakelijk

Biljoen euro wereldwijde high-tech handel deal overeengekomen

DELEN:

gepubliceerd

on

Digitale interne marktDe Europese Unie, de Verenigde Staten, China en de overgrote meerderheid van de leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die aan de onderhandelingen deelnamen, kwamen op 24 juli overeen om douanerechten op 201 hightechproducten af ​​te schaffen. De verlenging van de Information Technology Agreement (ITA) uit 1996 is de grootste tariefverlagingsovereenkomst in de WTO in bijna twee decennia. De overeenkomst die door de EU is geïnitieerd en bemiddeld, zal zowel consumenten als bedrijven ten goede komen door de douanerechten op een breed scala aan goederen af ​​te schaffen, waaronder medische apparatuur, videogames en consoles, hifi-systemen voor thuisgebruik, hoofdtelefoons, blue-ray/DVR-spelers, halfgeleiders en GPS-apparaten. Al met al dekt de deal 1 biljoen euro aan wereldhandel, bijna 90% van de wereldhandel in de betrokken producten. In totaal 54 WTO-leden[1] onderhandeld over de uitbreiding van de ITA. Een beperkte groep landen zal naar verwachting de komende dagen haar deelname bevestigen.

“This is a great deal for consumers, and for companies big and small,” said Trade Commissioner Cecilia Malmström. “We’ve worked hard to broker this compromise between different countries and to find the best solutions for Europe. This deal will cut costs for consumers and business – in particular for smaller firms, which have been hit especially hard by excessive tariffs in the past. Just as important, this deal shows how we can use the EU’s trade policy to encourage innovation in the IT sector – a part of our economy that is crucial for Europe’s growth and for creating jobs.”

The commissioner added: “This major achievement adds much-needed momentum to the World Trade Organization. It clearly shows that countries around the world can work together to achieve solutions that benefit everyone. I count on other countries joining soon. And looking ahead, this agreement is an inspiration to step up our efforts in the run-up to the WTO ministerial in Nairobi in December. That will be the ‘make or break’ meeting for the Doha development round – it will be the last chance to conclude it.”

The new, expanded ITA agreement concluded today will reduce the costs for consumers and for manufacturing IT products in Europe. It will offer new market access for many of Europe’s high tech companies – some of which are leaders in their fields – and encourage innovation by simplifying access to state-of-the-art technology. As such, it will contribute to the further development of the digital economy in the EU.

De rol van de EU

De EU deed het oorspronkelijke voorstel al in 2008 om de ITA te herzien en uit te breiden. Andere WTO-leden namen het voorstel uiteindelijk over in 2012, toen de onderhandelingen begonnen. Vanaf het begin stelde de EU voor om een ​​breed scala aan goederen te liberaliseren, waaronder consumptiegoederen met relatief hoge tarieven in de EU (tot 14%), zoals settopboxen, videocamera's en kathodestraalbuismonitors. De EU speelde vervolgens een sleutelrol bij het tot stand brengen van compromissen tijdens de onderhandelingen en zat de laatste drie onderhandelingsrondes voor.


Achtergrondinformatie over ITA-uitbreiding

advertentie

De tarieven zullen worden afgeschaft binnen 3 jaar vanaf de datum van toepassing van de overeenkomst, die is voorzien voor 1 juli 2016. Voor gevoelige producten zullen langere uitfaseringsperioden worden onderhandeld om de industrie de tijd te geven zich aan te passen aan een nultariefomgeving. De deal heeft geen betrekking op bepaalde elektronische producten waarop invoerrechten van toepassing zijn in de EU, zoals bepaalde monitoren, projectoren, niet-digitale autoradio's en tv's.

De verlenging van de ITA had tot doel de oorspronkelijke informatietechnologieovereenkomst tussen leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die in 1997 in werking trad, te verbreden. In totaal 54 WTO-leden onderhandeld over de uitbreiding van de ITA.

Onder de oorspronkelijke ITA schaften de deelnemers alle douanerechten op IT-producten zoals computers, telefoons, digitale camera's en hun onderdelen af. Sinds de voltooiing en inwerkingtreding van de ITA in 1997 is de handel in de sector verviervoudigd. In mei 2012 startte een aantal deelnemers onderhandelingen om ITA uit te breiden naar nieuwe producten. De nieuwe overeenkomst zal het productassortiment aanzienlijk uitbreiden, waaronder consumentenproducten en andere afgewerkte producten, onderdelen en componenten en machines die worden gebruikt bij de productie van IT-producten (bijgevoegd een samenvatting van de producten die onder de ITA-uitbreiding vallen).

Commissaris Cecilia Malmström op Twitter

ITA-uitbreiding productlijst, uitgelegd

De uitbreidingslijst omvat zowel consumentenproducten als andere afgewerkte producten, evenals componenten en productieapparatuur.

Voorbeelden van afgewerkte producten

 • Multimediaproducten (gps, dvd-spelers, smartcards, optische media)
 • Multifunctionele print- en kopieermachines, inktpatronen
 • Elektronica (tv-camera's, video-opname, digitale autoradio's, settopboxen)
 • Medische apparatuur: geavanceerde medische apparatuur zoals scanners, machines voor beeldvorming met magnetische resonantie, tomografie of tandheelkundige zorg en oogheelkunde
 • Video games en consoles
 • Routers en schakelaars, microscopen en telescopen
 • Weeg- en geldwisselmachines
 • Luidsprekers, microfoons en koptelefoons
 • Telecommunicatiesatellieten

Voorbeelden van onderdelen en componenten

 • Onderdelen en componenten voor de productie van IT-goederen en halfgeleiders, inclusief tv-onderdelen en onderdelen en andere machines die in IT-producten zijn verwerkt, van smartphones tot optische of medische apparatuur. Denk hierbij aan lasers, LED-modules, touchscreens, meet- en weeginstrumenten, schakelaars, elektromagneten, versterkingsapparaten etc.
 • Multicomponent Integrated Circuits (MCO's), de nieuwste en toekomstige generatie chips die in veel elektronische en andere producten zijn opgenomen: meer dan 30 tarieflijnen inbegrepen
 • Instrumenten voor luchtvaart- en ruimtevaart

Machines voor de productie van IT-goederen en halfgeleiders

 • Werktuigmachines voor de vervaardiging van gedrukte schakelingen of halfgeleiders en andere IT-producten, filtermachines en hun onderdelen

[1] De Europese Unie en haar 28 lidstaten; Albanië; Australië; Canada; China; Colombia; Costa Rica; Guatemala; Hongkong, China; IJsland; Israël; Japan; Korea; Maleisië; Mauritius; Montenegro; Nieuw-Zeeland; Noorwegen; de Filipijnen; Chinees Taipei; Singapore; Zwitserland; Thailand; Kalkoen; en de Verenigde Staten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending