Verbind je met ons

EU

Europees Hof voor de Rechten van de Mens erkent het recht van koppels van hetzelfde geslacht wettelijk moeten worden erkend

DELEN:

gepubliceerd

on

5fce0e07-4d9f-4aa8-a4e9-01bab341d3f9-2060x1236Op 21 juli 2015 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) unaniem uitspraak gedaan in Oliari en anderen tegen Italië dat het verzuim van Italië om enige vorm van wettelijke erkenning te bieden voor koppels van hetzelfde geslacht in strijd was met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

Dit is een baanbrekende uitspraak, niet alleen voor Italië, maar voor heel Europa, aangezien dit de eerste keer is dat het EHRM het recht van homoseksuele verbintenissen op wettelijke erkenning erkent. Het arrest van de Kamer drong er bij de Italiaanse regering op aan om burgerlijke unies of geregistreerd partnerschap in te voeren om deze ongelijkheid op te lossen.

ILGA-Europe verwelkomt de beslissing van het EHRM van harte en wacht met spanning op de actie van de Italiaanse regering om deze uitspraak uit te voeren. Nu moet Italië de onevenwichtigheid tussen wet en realiteit binnen zijn grenzen aanpakken; koppels van hetzelfde geslacht in vaste relaties die erkend willen worden, moeten voldoende rechtsbescherming krijgen. In het arrest wordt opgemerkt dat het Italiaanse Grondwettelijk Hof eerder had gewezen op de noodzaak om koppels van hetzelfde geslacht te erkennen in een zaak uit 2010 en dat beloften van opeenvolgende regeringen om in deze kwestie op te treden op niets uitliepen.

Paulo Corte-Real, medevoorzitter van de Raad van Bestuur van ILGA-Europe, zei: “Dit vonnis is een oproep tot onmiddellijke actie in Italië. De vloedgolf aan positieve publieke opinie en politieke steun die in Italië zo duidelijk naar voren kwam na het Ierse referendum over huwelijksgelijkheid leidde tot de belofte van de langverwachte partnerschapswet vóór de zomer. We waren erg teleurgesteld dat dit werd uitgesteld tot het parlement in de herfst terugkeert. Dit besluit maakt duidelijk dat Italiaanse politici snel – en doortastend – moeten handelen.”

Hoewel het Oliari-arrest alleen juridisch bindend is voor Italië, signaleert het een belangrijke evolutie in de benadering van het EHRM, dat nu het recht bevestigt van homoseksuele verbintenissen om officieel erkend te worden. Het Hof wees erop dat 24 van de 47 lidstaten van de Raad van Europa koppels van hetzelfde geslacht bescherming en erkenning bieden; dit is een trend die gewoon niet kan worden genegeerd. Het zal LHBTI-advocaten in de overige staten van de Raad van Europa die koppels van hetzelfde geslacht niet erkennen, overtuigende argumenten voor bescherming bieden.

Joyce Hamilton, medevoorzitter van de raad van bestuur van ILGA-Europe, voegde toe: “We hopen echt dat deze uitspraak het proces van wettelijke erkenning van homoseksuele verbintenissen zal versnellen, niet alleen in Italië, maar ook in andere 22 landen van de Raad van Europa, dat momenteel geen wettelijke verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht erkent. We moedigen politici en wetgevers in die landen aan om na te denken over het oordeel en de realiteit van homoseksuele verbintenissen en om de kant te kiezen van gelijkheid, respect en waardigheid voor alle koppels.”

 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending