Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Europese luchtvaart: de Commissie publiceert het rapport van de Task Force over het Germanwings-incident

DELEN:

gepubliceerd

on

tom79ihjeftragu2py3fOp 17 juli publiceerde de Commissie het verslag het ontving van een Task Force onder leiding van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) over de crash van Germanwings-vlucht 9525. De Task Force, die in mei 2015 op verzoek van Transportcommissaris Violeta Bulc was samengesteld, analyseerde de voorlopige bevindingen van het crashonderzoek om de de toereikendheid van de Europese regels voor de veiligheid en beveiliging van het luchtverkeer. In het rapport doet de Task Force zes aanbevelingen, waarin vooral wordt opgeroepen tot betere controles op bemanningsleden. De Commissie zal deze aanbevelingen nu grondig onderzoeken alvorens een besluit te nemen over toekomstige stappen.

Bulc zei: “Ik ben dankbaar voor het snelle en uitgebreide werk dat is uitgevoerd door de Task Force van EASA. De veiligheid van de Europese burgers vormt de kern van het vervoersbeleid van de Commissie en het rapport van vandaag is een waardevolle bijdrage. Als er verbeteringen moeten worden aangebracht in de Europese veiligheids- en beveiligingsregels of in de implementatie ervan, om toekomstige ongevallen of incidenten te helpen voorkomen, zullen we de nodige actie ondernemen op EU-niveau.”

EASA-directeur Patrick Ky voegde hieraan toe: “De belangrijkste spelers in de luchtvaart en de medische wetenschap werkten nauw samen binnen de Task Force. Dit rapport is het resultaat van een grondige analyse met praktische aanbevelingen, zodat een dergelijke tragische gebeurtenis zich niet meer zal voordoen. EASA is klaar om de volgende noodzakelijke stappen te zetten en de geleerde lessen toe te passen.”

De aanbevelingen van de Taskforce zijn:

  1. Het principe van 'te allen tijde twee personen in de cockpit' moet gehandhaafd blijven.
  2. Piloten moeten een psychologische evaluatie ondergaan voordat ze in dienst treden bij een luchtvaartmaatschappij.
  3. Luchtvaartmaatschappijen zouden een willekeurig drugs- en alcoholprogramma moeten opzetten.
  4. Er moet een robuust programma voor toezicht op luchtvaartgeneeskundige keuringsartsen worden opgezet.
  5. Er moet een Europees archief voor luchtvaartmedische gegevens worden gecreëerd.
  6. Pilotondersteuningssystemen moeten binnen luchtvaartmaatschappijen worden geïmplementeerd.

Al vroeg in haar evaluatie concludeerde de Task Force dat verbeterde medische controles van bemanningen een sterke bijdrage zouden kunnen leveren aan de luchtveiligheid. De evaluatie concentreerde zich op de medische en psychologische beoordelingen van piloten, inclusief drugs- en alcoholtests, waarvoor screeningtests direct beschikbaar zijn. De Task Force wees ook op de noodzaak van een beter toezichtkader voor luchtvaartgeneeskundige keuringsartsen. In het rapport wordt gestreefd naar een evenwicht tussen medisch geheim en veiligheid, en niet naar extra administratieve rompslomp voor luchtvaartmaatschappijen.

Volgende stappen:

De Commissie zal de aanbevelingen beoordelen, rekening houdend met advies uit andere bronnen, zoals het onafhankelijke ongevallenonderzoek onder leiding van de Fransen Autoriteit voor veiligheidsonderzoek in de burgerluchtvaart (Bureau d'Enquêtes en d'Analyses (BEA)). Waar wetgevende actie moet worden ondernomen, zal het EASA worden gevraagd concrete voorstellen te ontwikkelen, die vervolgens zullen worden opgenomen in de EU-regelgeving voor de luchtvaartveiligheid. EASA zal ook worden gevraagd om niet-wetgevende resultaten te produceren, zoals begeleidingsmateriaal en praktische hulpmiddelen voor het delen van informatie, en om toezicht te houden op de acties die door de lidstaten en de industrie worden ondernomen.

advertentie

Achtergrond

Na de crash van Germanwings-vlucht 9525 op 24 maart hebben de Fransen Autoriteit voor veiligheidsonderzoek in de burgerluchtvaart (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses (BEA)) heeft een voorlopig onderzoeksrapport op 6 mei 2015.

Diezelfde dag vroeg Transportcommissaris Bulc het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) om een ​​taskforce op te richten om de bevindingen in het BEA-rapport te onderzoeken. Deze gebieden omvatten het vergrendelingssysteem van de cockpitdeur en de procedures voor toegang en uitgang van de cockpit, evenals de criteria en procedures die worden toegepast op de medische monitoring van piloten.

De Task Force, voorgezeten door Patrick Ky, bestond uit veertien hoge vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, cockpitpersoneelsverenigingen, medische adviseurs en autoriteiten. Aanvullende bijdragen werden geleverd door uitgenodigde deskundigen en representatieve instanties. Van mei tot en met juli 14 vonden drie formele bijeenkomsten van de Task Force plaats. Extra subgroepen verrichtten evaluaties van specifieke kwesties.

Meer informatie

Download het volledige rapport

Lees de bijgewerkte vragen en antwoorden over luchtvaartveiligheid en -beveiliging

Meer over luchtveiligheid

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending