Verbind je met ons

EU

Grote farmaceutische en financiële bedrijven ‘hebben de lobbyinspanningen ter ondersteuning van TTIP dramatisch opgevoerd’

DELEN:

gepubliceerd

on

TTIP
Nieuw onderzoek door lobbywaakhond Corporate Europe Observatory beweert dat grote bedrijven in de farmaceutische en financiële sector hun lobbyinspanningen ter ondersteuning van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) dramatisch hebben opgevoerd.

Volgens het onderzoek heeft de farmaceutische sector tussen 2012-13 en 2013-14 haar lobbyactiviteiten voor het TTIP verzevenvoudigd.

Volgens het onderzoek hebben ook de financiële sector en de machinesector hun spel in dezelfde periode aanzienlijk opgevoerd.

Het onderzoek werd ook uitgevoerd door SumOfUs, een wereldwijde belangenbehartigingsgroep voor consumenten.

Corporate Europe Observatory en SumOfUs zeiden dat ze een “dramatische bedrijfsvooroordeel” hadden gezien in de benadering van de Commissie van de handelsovereenkomst met de grote bedrijven, die niet significant veranderde sinds Cecilia Malmström in november 2014 de functie van EU-handelscommissaris overnam.

Volgens het onderzoek hadden de commissaris, leden van haar kabinet en de directeur-generaal van DG Handel in de eerste zes maanden van haar ambtsperiode 122 lobbybijeenkomsten achter gesloten deuren waarin TTIP werd besproken. Honderd van deze bijeenkomsten waren naar verluidt met zakenlobbyisten – 100 met publieke belangengroepen.

Het onderzoek wil ook licht werpen op de manier waarop de “agendasetting” voor TTIP “aangestuurd” wordt door West-Europese en Amerikaanse bedrijven, terwijl bedrijven uit Griekenland, Portugal, Cyprus, Malta en Oost-Europa helemaal niet lobbyen.

Ook zou een op de vijf lobbygroepen uit het bedrijfsleven die de handelsafdeling van de Commissie over TTIP ontmoeten, afwezig zijn in het Transparantieregister van de EU, waaronder naar verluidt grote bedrijven als Maersk, Levi's en AON, evenals machtige federaties zoals 's werelds grootste biotechlobbygroep BIO en de Big Pharma-lobbygroep PhRMA.

advertentie

Pia Eberhardt, handelscampagnevoerder bij Corporate Europe Observatory zei: “Deze gegevens rechtvaardigen de zorgen van miljoenen burgers over de bedreigingen die uitgaan van TTIP. Terwijl lobbyisten van grote bedrijven stevig op de hoogte worden gehouden en een krachtige invloed uitoefenen op de onderhandelingen, worden publieke belangengroepen op afstand gehouden.

“Het resultaat is een agenda voor TTIP die belangrijke normen en rechten voor burgers en het milieu ter discussie stelt, terwijl de macht van het bedrijfsleven over de politiek in zowel de EU als de VS dramatisch wordt uitgebreid.”

De studie beweert dat DG Handel in de vroege fasen van de TTIP-onderhandelingen (januari 2012 – februari 2014) 597 bijeenkomsten achter gesloten deuren had met lobbyisten om de onderhandelingen te bespreken.

Er werd beweerd dat ongeveer 528 van deze bijeenkomsten (88%) plaatsvonden met bedrijfslobbyisten, terwijl slechts 53 (9%) met publieke belangengroepen waren.

“Dus voor elke bijeenkomst met een vakbond of consumentengroep waren er tien met bedrijven en branchefederaties”, zegt CEO.

Het gaat verder: “Dit patroon is niet significant veranderd sinds het aantreden van de nieuwe Commissie in november 2014. In de eerste zes maanden van haar functie hadden Cecilia Malmström, leden van haar kabinet en de directeur-generaal van DG Handel 122 individuele gesprekken. -een lobbybijeenkomst achter gesloten deuren waarin TTIP werd besproken. Honderd van deze bijeenkomsten waren met lobbyisten uit het bedrijfsleven, maar slechts 100 met publieke belangengroepen.

“Dus voor elke bijeenkomst met een vakbond of een consumentenorganisatie hadden Malmström en haar medewerkers vijf bijeenkomsten met bedrijven en hun lobbygroepen.”

CEO en SumOfUs beweren ook dat de lobbygroepen uit het bedrijfsleven die in de vroege fasen van de onderhandelingen het hardst hebben gelobbyd voor TTIP zijn: de Europese werkgeversfederatie BusinessEurope, de Transatlantic Business Council (die meer dan 70 in de EU en de VS gevestigde multinationals vertegenwoordigt), de De Europese autolobby ACEA, de chemielobby CEFIC, het European Services Forum, de Europese farmaceutische lobby EFPIA, Food and Drink Europe, de Amerikaanse Kamer van Koophandel en Digital Europe (waartoe alle grote IT-namen behoren, zoals Apple, Blackberry, IBM en Microsoft).

Ze zeiden: “Deze bedrijfssectoren hebben in de vroege fasen van de onderhandelingen het meest gelobbyd voor TTIP: de landbouwindustrie en de voeding, sectoroverschrijdende lobbygroepen zoals BusinessEurope, telecom en IT, de farmaceutische sector, de financiële sector, de techniek en de machinebouw, de automobielsector, de gezondheidstechnologie, chemicaliën, express & logistiek.”

CEO en SumOfUs beweren verder dat verschillende sectoren hun lobbywerk voor TTIP “aanzienlijk hebben opgevoerd”, waarbij de farmaceutische sector zijn lobbywerk voor TTIP verzevenvoudigd heeft.

“Terwijl slechts 2,4% van de één-op-één lobbybijeenkomsten van DG Handel over TTIP met Big Pharma plaatsvond in de vroege fasen van de onderhandelingen (januari 2012 tot maart 2013), steeg het aandeel van de sector in lobbybijeenkomsten naar 16,5%. in de periode erna (april 2013 tot en met februari 2014). De machinebouw- en machinesector heeft zijn lobbyinspanningen voor het TTIP in dezelfde periode verdrievoudigd (van 3,0% naar 9,5% van de bijeenkomsten achter gesloten deuren met DG Handel). Ook het lobbyen in de financiële sector is verdubbeld (van een aandeel van 5,1% in het totale aantal lobbybijeenkomsten van bedrijven over TTIP naar 10,8%).”

Zij beweren dat “Eén op de vijf lobbygroepen uit het bedrijfsleven die bij DG Handel hebben gelobbyd over TTIP niet zijn geregistreerd in het Transparantieregister van de EU, waaronder grote bedrijven als Maersk, AON en Levi's.

“Ook brancheverenigingen als biotechnologielobby BIO, farmaceutische lobbygroep PhrMA en de American Chemical Council lobbyen onder de radar. Meer dan een derde van alle Amerikaanse bedrijven en verenigingen die bij DG Handel over TTIP hebben gelobbyd, staan ​​niet in het EU-register.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending