Verbind je met ons

Antisemitisme

Economische oorlogvoering EU tegen Israël 'kan averechts werken'

DELEN:

gepubliceerd

on

foto-Israël-toerisme-Jeruzalem-foto's-hh_dp4866168Door Yossi Lempkowicz, Senior Media Adviseur bij Europe Israel Press Association (EIPA) 

Nu de Amerikaanse Trade Promotion Authority een wet heeft ondertekend, moet de EU twee keer nadenken voordat ze discriminerende sancties en beperkingen oplegt aan Israël, vooral in de context van TTIP. Vorige week ondertekende de Amerikaanse president Barack Obama de uitgebreide Trade Promotion Authority, die een belangrijke nieuwe federale wetgeving omvat, de United States-Israel Trade and Commercial Enhancement Act, die zich verzet tegen boycots en andere economische oorlogsvoering tegen Israël. 

De wet zal de juridische en economische risico's voor de EU en bedrijven over de hele wereld aanzienlijk verhogen om discriminerende sancties en beperkingen tegen Israël door te voeren. De centrale bepaling vereist dat Amerikaanse handelsonderhandelaars bij het onderhandelen over handelsovereenkomsten proberen "politiek gemotiveerde acties om Israël te boycotten, te desinvesteren of sancties op te leggen, te ontmoedigen en te streven naar de opheffing van politiek gemotiveerde niet-tarifaire belemmeringen voor Israëlische goederen, diensten of andere handel." opgelegd aan de staat Israël".

Deze maatregel komt met name op het juiste moment, aangezien de wet van toepassing zal zijn op een belangrijke toekomstige handelsbespreking met de Europese Unie, aangezien de bedreigingen om economische beperkingen op te leggen aan Israël blijven bestaan. Ondertussen heeft Israël onder toenemende westerse diplomatieke en economische druk ijverig banden met Azië, met name India en China, onderhouden.

De EU dient op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen. Terwijl de betrekkingen tussen de EU en Israël zich in verschillende sectoren ontwikkelen - de EU is niet alleen de belangrijkste handelspartner van Israël, maar de twee partijen delen gemeenschappelijke waarden -, zijn de politieke betrekkingen momenteel nogal gespannen vanwege de Israëlische verdenkingen dat de EU van plan is "sancties" op te leggen. als de vredesbesprekingen met de Palestijnen niet worden hernieuwd.

De EU heeft een slecht imago in Israël, omdat er altijd een vleugje ''druk'' in alle gesprekken met EU-ambtenaren aanwezig is. De Israëlische minister van Strategische Zaken, Gilad Erdan, die verantwoordelijk is voor de anti-BDS-campagne (Boycot-Divestment-Sanctions) van de regering, betreurde het standpunt van de EU ten aanzien van Israël en zei dat alleen de EU druk uitoefent en dreigt met economische sancties tegen Israël.

“Helping organizations to delegitimize Israel won’t promote peace but will take us into the other direction,’’ he said.  ‘’Europe should not put pressure only on one partner as it makes Palestinians believe that they can achieve something without taking the hard decisions, without confronting the terror infrastructure,’’ the minister insisted.

advertentie

While insisting that peace cannot be achieved only by signing an agreement between governments, Israel has made the case over and over that the EU must educate people on the conditions of such an agreement and to prepare them for making the necessary sacrifices.  He made clear that Israel was ready to make them with the Palestinians, as it did with Egypt. “When you don’t have talks, when Abu Mazen (Palestinian Authority President) takes only unilateral step, it encourages those who resort to terrorism to stay on the same path,’’ he said, stressing that peace is something everyone in Israel desires but ‘’we won’t accept it if it strengthens terrorist organizations”.

Een voormalig hoofd van de Israëlische Algemene Veiligheidsdienst (Shin Bet), Yaakov Peri, is de nieuwe voorzitter geworden van de Knesset-delegatie voor de betrekkingen met het Europees Parlement. De 71-jarige Peri, een lid van het Israëlische parlement voor de centristische partij Yesh Atid, zal in november een delegatie van EP-leden ontmoeten. Hij heeft de zware taak om de bilaterale betrekkingen te versterken en het Europees Parlement een uitgesproken stem te geven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending