Verbind je met ons

EU

Griekse premier krijgt steun voor reddingsoperatie

DELEN:

gepubliceerd

on

griekenland-premier-alexis-tsipras-gaat-zijn-schulden-en-economische-hervormingsplannen-uitwerken

De Griekse premier Alexis Tsipras kreeg op zaterdag (11 juli) de steun van wetgevers voor pijnlijke hervormingsvoorstellen die gericht waren op het verkrijgen van een nieuwe internationale reddingsoperatie, maar hij kreeg te maken met een opstand in zijn eigen partij die zijn meerderheid in het parlement in gevaar zou kunnen brengen. De maatregelen, die een eerste groen licht kregen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voorafgaand aan een cruciale bijeenkomst van de 19 ministers van Financiën van de eurozone in Brussel, werden aangenomen met de steun van pro-Europese oppositiepartijen.

Nu de Griekse banken gesloten waren en volledig afhankelijk waren van een kredietlijn van de Europese Centrale Bank, werden de maatregelen gezien als een laatste kans om een ​​financiële ineenstorting te voorkomen en te voorkomen dat Griekenland uit de euro zou worden geduwd.

Bronnen uit de eurozone zeiden dat gesprekken over reddingsoperaties nu zeer waarschijnlijk zijn nadat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF de regeringen van de eurozone na een beoordeling van de voorstellen van Tsipras hebben verteld dat deze voldoende basis vormen om te beginnen met onderhandelen over voorwaardelijke leningen uit het ESM-reddingsfonds van het valutablok.

Maar als een onheilspellend teken voor de stabiliteit van de regering, onthielden 10 leden van de regeringsbanken zich van stemming of stemden tegen de maatregelen en nog eens zeven waren afwezig, waardoor Tsipras de 151 zetels die nodig zijn voor een meerderheid van zijn eigen regering, tekort komt.

Prominente linksen in zijn Syriza-partij gaven vóór de stemming te kennen dat zij de mix van belastingverhogingen en bezuinigingen die Tsipras voorstelde, niet konden steunen, na de afwijzing van soortgelijke bezuinigingsmaatregelen door de kiezers in het referendum van zondag.

Minister van Energie Panagiotis Lafazanis, vice-minister van Arbeid Dimitris Stratoulis en de voorzitter van het parlement, Zoe Constantopoulou, allen “aanwezig” genoemd, onthielden zich in feite van de stemming en onthielden hun steun aan de regering.

advertentie

“De regering wordt volledig gechanteerd om in te stemmen met iets dat niet weerspiegelt wat zij vertegenwoordigt”, zei Constantopoulou.

Na de stemming, waar veel linksen in zijn eigen partij verbluft waren door zijn aanvaarding van eerder afgewezen bezuinigingsmaatregelen, zei Tsipras dat hij zich nu zou concentreren op het sluiten van een deal.

“Het parlement heeft de regering vandaag een krachtig mandaat gegeven om de onderhandelingen af ​​te ronden en een economisch levensvatbare en sociaal rechtvaardige overeenkomst met haar partners te bereiken”, zei hij.

“De prioriteit is nu een positief resultaat van de onderhandelingen. Al het andere op zijn eigen tijd.”

(Reuters)

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending