Verbind je met ons

EU

Onder druk van massale publiekscampagne, Europarlementsleden stemmen om panoramavrijheid houden

DELEN:

gepubliceerd

on

cdea0e045290421fba16fea8b98b7ad9Vandaag (9 juli) stemden de leden van het Europees Parlement in het Europees Parlement voor de verwerping van een amendement op het Reda-rapport over auteursrecht dat mensen ervan zou hebben weerhouden foto's te maken van hun favoriete openbare monumenten.  

UKIP-leden van het Europees Parlement verzetten zich vandaag tegen het amendement in het Europees Parlement dat fotografen in het VK zou kunnen dwingen om toestemming te krijgen voor het gebruik van foto's van openbare monumenten en gebouwen zoals de Angel of the North en het Cardiff Millennium Stadium. Jean-Marie Cavada, het Franse EP-lid dat het nu verworpen amendement doordrukte, is een bondgenoot in het Europees Parlement van de LibDems.

Hij is ook hoofd van de European Movement France, een organisatie die mede door de EU wordt gefinancierd om te lobbyen voor meer bevoegdheden voor Brussel. Zijn tegenhanger in de European Movement UK is Laura Sandys, een voormalig conservatief parlementslid. Als het amendement was aangenomen, zou dit hebben betekend dat de beperking zou gelden voor elk monument, beeldhouwwerk of gebouw dat wordt beschermd door de auteursrechtperiode van 70 jaar.

Typerend voor favoriete foto's in Groot-Brittannië die getroffen zouden worden door dit Frans geïnspireerde verbod, zijn de Gateshead Millennium Bridge (Noordoost), de Cavern Club in Liverpool (Noordwest), het National Railway Museum in York (Yorks en Humberside), de Queen Elizabeth II Bridge in Dartford (oosten van Engeland), de Great Glasshouse in de National Botanic Garden in Wales (afgebeeld), het International Convention Centre in Birmingham (W Mids), de Nottingham Royal Concert Hall (E Mids), de Spinnaker Tower in Portsmouth (SE), het Bristol Science Museum (SW) en het Riverside Museum in Glasgow.

Julia Reid, UKIP MEP for the south-west and Gibraltar, said: “This amendment proposed by Jean-Marie Cavada, a French MEP, was rejected quite rationally because it was ridiculous in the extreme. Why was the European Parliament even considering such a silly proposal. If people wishes to takes selfies or photos in front of their favourite monuments or buildings, surely the EU should not have the power to take it away from them. ”

Gerard Batten, UKIP MEP for London, said: “This is typical of the  incompetent, ill-thought out and unnecessary legislation that the European Parliament votes on every month. A French MEP wished to remove an explicit British freedom guaranteed in our copyright legislation for over 100 years. Luckily for us, this time the troubling amendment was rejected by a vote of 504-44.  I have little doubt that even the European Parliament found this vote embarrassing. Your selfies are safe for now.”

If the European Commission actually would have legislated  on this proposal it would have meant that photographers, artists and film makers across the EU would be obliged to secure permission before publishing any image of famous views which included a monument, sculpture or building still under copyright. For example, no tourist could post a picture online of his family standing in front of the London Eye without seeking permission from the owners of the copyright. The so-called Freedom of Panorama exists in most EU countries, but not in France, where photographers are obliged to seek permission even to reproduce a photograph of the Eiffel Tower illuminated at night. There is no Freedom of Panorama in Belgium, either. The image of the Atomium, symbol of the 1958 Brussels World’s Fair, is covered by copyright.

advertentie
naar KELLY

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending