Verbind je met ons

EU

Bezienswaardigheden en openbare plaatsen foto verbod in vuurlinie

DELEN:

gepubliceerd

on

kleine_investeerders_parlementEr groeit verzet tegen een niet-wetgevend voorstel van het Europees Parlement om fotografen te verbieden foto's van monumenten en openbare plaatsen commercieel te gebruiken, tenzij ze toestemming hebben van de auteursrechthouders.

Het voorstel zal door de leden van het Europees Parlement worden gestemd op donderdag (9 juli) in Straatsburg als onderdeel van een breder rapport over de hervorming van de EU-auteursrechtwetten. Het Britse liberaal-democratische EP-lid Catherine Bearder heeft samen met een groep andere EP-leden een amendement ingediend om het controversiële voorstel te schrappen en ervoor te zorgen dat de vrijheid van panorama wordt beschermd.

Het zou de huidige tekst vervangen door het volgende: “Erkent het recht om foto’s, videobeelden of andere afbeeldingen te gebruiken van werken die zich permanent op openbare plaatsen bevinden.”

Volgens het EU-plan zouden leden van het publiek de ongecensureerde foto alleen kunnen uploaden met voorafgaande toestemming van de auteur. Dit zijn beperkingen die al bestaan ​​in sommige lidstaten van de EU, waaronder Frankrijk, België en Italië, maar in een poging om de auteursrechtwetgeving te harmoniseren, zou Brussel dit al volgende maand kunnen uitbreiden naar andere landen.

Het VK geniet momenteel, samen met landen als Spanje en Duitsland, "vrijheid van panorama", een bepaling in de auteursrechtwetgeving die mensen in staat stelt foto's van moderne gebouwen of openbare kunstinstallaties te publiceren en te gebruiken op elke gewenste manier zonder inbreuk te maken op het auteursrecht.

Waar deze clausule echter niet bestaat, strekken de beperkingen zich zelfs uit tot educatieve websites zonder winstoogmerk, zoals Wikipedia. De pagina van de website voor het Atomium-gebouw in België wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door een silhouetfoto van het gebouw vanwege copyrightbeperkingen.

In Frankrijk is het illegaal om 's nachts een foto van de Eiffeltoren te publiceren, aangezien de verlichting van de toren die in 2003 is toegevoegd, het copyright behoudt, ook al is het copyright voor het bouwwerk zelf, gebouwd in 1889, allang verlopen. Foto's overdag zijn acceptabel, maar voor belichte afbeeldingen moet vooraf toestemming worden verkregen van de werkmaatschappij Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), die de rechten bezit.

advertentie

De poging om de EU-auteursrechtwetten te hervormen wordt geleid door het Duitse parlementslid Julia Reda. In een verklaring aan het parlement roept haar rapport de EU op om “ervoor te zorgen dat het gebruik van foto’s, videobeelden of andere afbeeldingen van werken die zich permanent in het openbaar bevinden plaatsen zijn toegestaan”. Een aantal EP-leden probeert echter een niet-commerciële clausule in te voeren in de regels voor de vrijheid van panorama. De wetten zouden in de eerste plaats gevolgen hebben voor professionele fotografen die beelden op commerciële basis gebruiken, maar er blijft een “grijs gebied” bestaan. die van invloed kunnen zijn op persoonlijke afbeeldingen die op Facebook, Instagram of websites worden geplaatst die inkomsten genereren.

Michael Maggs, voorzitter van Wikimedia UK, zei: "Velen van ons hebben camera's en computers ingebouwd in onze telefoons. Digitale fotografie en technologische verbeteringen maken het gemakkelijk om onze beelden online te delen. Deze niet-commerciële uitzondering op de vrijheid van panorama verhindert niet alleen dat Europeanen hun inhoud delen, het ontneemt Britse burgers bestaande vrijheden.”

Een woordvoerder van het Royal Institute of British Architects (RIBA) zei dat de instelling bezorgd was dat "de goedbedoelde voorstellen... in plaats daarvan negatieve implicaties zouden hebben en een potentieel schadelijke beperking van het debat over architectuur en openbare ruimte zouden vormen".

Verder commentaar kwam van UKIP-Europarlementariër Julia Reid, die zei: “Dit amendement voorgesteld door Jean-Marie Cavada, een Frans parlementslid, zou zelfs bezoekers van Londen ervan weerhouden foto’s van het Battle of Britain War Memorial op Facebook te plaatsen.” Haar partijgenoot Gerard Batten zei: “Dit is typisch incompetente, slecht doordachte en onnodige wetgeving. Het zal een expliciete Britse vrijheid vernietigen die al meer dan 100 jaar in onze auteursrechtwetgeving wordt gegarandeerd. Tot nu toe was iedereen in Groot-Brittannië vrij om op een openbare plek te staan ​​en foto’s te maken van welk monument of gebouw dan ook.”

voor mij

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending