Verbind je met ons

EU

Reactie van de EU aan Griekenland domineert debat over uitgaande Letse voorzitterschap

DELEN:

gepubliceerd

on

20150707PHT75701_originalGriekenland en het referendum over de bail-out voorstellen waren de focus van de 7 juli plenaire debat over de uitgaande Letse voorzitterschap van de Raad. Letse premier Laimdota Straujuma ook gesproken over de uitdagingen en de prestaties van de uitgaande voorzitterschap van de Raad met Europarlementariërs en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

De Letse premier Straujuma opende het debat door te benadrukken dat het Letse voorzitterschap een zeer uitdagende en dynamische periode voor Europa was. Aanvankelijk had Letland drie prioriteiten: een concurrerend Europa, een digitaal Europa en een geëngageerd Europa. Straujuma merkte echter op: ‘Het leven bracht zijn correcties met zich mee. Terroristische aanslagen en humanitaire crises aan de grenzen van Europa vereisten onmiddellijk optreden van de EU. Nu gaan al onze gedachten naar Griekenland. Ik hoop dat de nieuwe minister van Financiën van Griekenland en de premier van Griekenland constructieve voorstellen op tafel zullen leggen.”

Juncker sprak zich uit tegen het vertrek van Griekenland uit de eurozone: “Ik ben tegen een Grexit, die moet duidelijk vermeden worden. Er zijn mensen die openlijk campagne voeren voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Dit is een simplistisch antwoord en dan is het een verkeerd antwoord. Bij de EU draait alles om compromissen. En dit is de taak van de Commissie. We moeten grote ego's opzij zetten en deze situatie onder ogen zien. Het is tijd om weer rond de tafel te gaan zitten. We gaan vanavond weer praten door het retorische volume zachter te zetten.”

Manfred Weber, de Duitse voorzitter van de EVP-fractie zei over de bezuinigingen: “Als Europa niet bereid is hervormingen door te voeren, heeft dit continent geen toekomst. Letland is een uitstekend voorbeeld.” Hij voegde er ook aan toe: “Solidariteit is belangrijk, democratie is belangrijk, maar we hebben ook regels waaraan we ons moeten houden.”

Gianni Pittella, de Italiaanse voorzitter van de S&D-fractie, was het met Juncker eens: “Dit is een tijd voor actie en voor oplossingen.” Over de uitslag van het referendum zei hij: “Er staat te veel op het spel. We kunnen niet spelen met de toekomst van Europa en het is heel belangrijk dat de heer Tsipras en zijn regering op de top van vanavond met een aantal verstandige voorstellen komen. We moeten proberen bruggen te bouwen zodat de Griekse burgers weer kunnen ademen.”

Roberts Zīle, een Lets lid van de ECR-groep, zei dat Letland heeft te kampen gehad met zijn bezuinigingsprogramma en eventuele deal met Griekenland moet eerlijk Letten zijn.

Guy Verhofstadt, de Belgische leider van ALDE, riep de EU op om “terug te keren naar het gezonde verstand”. “Mensen praten over de Grexit alsof het niets was, terwijl we het in werkelijkheid niet over Griekenland hebben, maar over de mogelijkheid om een ​​gezonde monetaire unie te hebben, die in staat is een probleem als dit op te lossen”, zei hij. Hij bekritiseerde het Internationale Monetaire Fonds en riep de Griekse regering op om “met een geloofwaardig, echt hervormingspakket te komen, en niet met een aantal boekhoudkundige maatregelen”.

advertentie

Rebecca Harms, de Duitse medevoorzitter van de Groenen/EFA-fractie, zei na het referendum dat de Griekse premier Alexis Tsipras “de eerste taak is om zijn land te verenigen”. Ze bedankte ook het Letse voorzitterschap van de Raad voor zijn werk en zei: “Kleine landen moeten bruggenbouwers in Europa zijn”.

Het Britse EFDD-lid Paul Nuttall zei dat het Letse voorzitterschap geen goede resultaten had geboekt met de migratie- en Griekse crises: “Jullie hebben absoluut niets gedaan terwijl we het EU-project in stukken zagen vallen.”

“Hoe zit het met de mensen? Je had het net over multinationals en grote bedrijven!” Italiaans ENF-lid Gianluca Buonanno vertelde Juncker. Hij liet kleine Duitse en Europese vlaggen zien en zei: “Dit is de Duitse vlag en dit is de Europese. Ik wil niet sterven onder de Duitse vlag. Voordat er nazisme was, is er nu economisch nazisme.”

Krisztina Morvai, een niet-ingeschreven lid uit Hongarije, zei: “We hebben hier de heer Juncker uit Luxemburg die de gelukkige westerse landen vertegenwoordigt, maar we hebben niets gehoord over waarom mensen hun eigen land verlaten.” Ze voegde eraan toe: “Hoe lang zullen we nog horen over eerste- en tweederangslanden in de EU?”

De huidige situatie met betrekking tot Griekenland zal ook woensdagochtend tijdens de plenaire zitting worden besproken tijdens een debat over de conclusies van de Europese Raad over 25-26 juni en van de eurotop over 7 juli 2015. Voorzitter van de Raad Donald Tusk zal ook deelnemen.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending