Verbind je met ons

Aanbevolen artikel

De dag dat de democratische erosie van Thailand werd goedgekeurd en de wereld zweeg

DELEN:

gepubliceerd

on

2014-10-15T095117Z_1_LYNXNPEA9E0E2_RTROPTP_4_THAILAND-POLITICS18 juni 2015 wordt om de verkeerde redenen een gedenkwaardige datum in de geschiedenis van Thailand. Voor miljoenen Thaise burgers zal 1932 voor altijd het einde betekenen van de absolutistische monarchie en de introductie van een parlementaire regering. Ondertussen staat 1973 in het collectieve Thaise geheugen gegrift als het moment waarop militaire dominantie plaats maakte voor volksheerschappij. En hoewel deze cruciale momenten in de Thaise geschiedenis met trots worden herinnerd, zal 18 juni 2015 waarschijnlijk een donkere dag van nationale schande worden. Het is de datum waarop de Nationale Vergadering van Thailand goedgekeurd de nieuwe grondwet van het land, opgesteld door generaal Prayuth Chan-ocha (foto) en zijn cohorten om hun militaire autocratie te verschansen. Daarmee heeft het parlement in feite zijn eigen doodvonnis en dat van de Thaise democratie ondertekend. Maar even beschamend is de oorverdovende stilte in de wereld, nu Thailand steeds dieper wegzakt in een onbetwiste repressie.

Natuurlijk heeft generaal Prayuth dat gedaan aangeprezen zijn constitutionele hervorming als een noodzakelijke maatregel om zowel politieke stabiliteit als economisch herstel te verzekeren. Allemaal in het landsbelang natuurlijk. De door de junta aangestelde constitutionele redactiecommissie maakte het centrale doel van het nieuwe handvest echter glashelder: gezegde dat het een einde zou maken aan de "parlementaire dictatuur". Dergelijke minachting voor de Thaise kiezers wordt naar behoren weerspiegeld in het document zelf. Het is onheilspellend dat het een niet-gekozen functionaris toestaat de bevoegdheden van de premier op zich te nemen in tijden van 'crisis'. En een andere clausule zou slechts 77 gekozen leden zien in de 200 zetels tellende senaat, de hoogste kamer van Thailand, de rest zorgvuldig uitgekozen aangestelden door het regime. Zelfs de 77 ogenschijnlijk populaire vertegenwoordigers zouden van tevoren door de militaire heersers van het land moeten worden doorgelicht, met uitsluiting van echte tegenstanders van het regime. De nieuwe grondwet van Prayuth is niets meer dan een massale machtsgreep, waarbij het Thaise bestuur wordt ontdaan van de fundamentele checks and balances die essentieel zijn voor elk democratisch systeem.

De waarschuwingen waren er voor iedereen om te zien. De oude grondwet van Thailand was er om de rechtsstaat te beschermen. Generaal Prayuth misbruikte het om ervoor te zorgen dat hij de wet naleeft. In maart maakte Prayuth een einde aan de staat van beleg die van kracht was sinds hij in mei 2014 de macht greep van de gekozen heerser van Thailand, Yingluck Shinawatra. Artikel 44, die niet voor niets de 'wet van de dictator' wordt genoemd. In wezen verleent het Prayuth onbeperkte macht over kwesties van bestuur, wet en orde in de vage, geheel ongedefinieerde belangen van 'veiligheid'. Artikel 44 vertegenwoordigt minder een afglijden naar dictatuur en meer een halsstarrige duik rechtstreeks naar autocratie. Het recente besluit van het parlement om de nieuwe grondwet van de junta goed te keuren, zou wel eens de laatste daad van echt belang kunnen zijn.

En hoewel grondwetswijziging op het eerste gezicht weinig meer lijkt dan een technocratisch proces, is de impact ervan zeer reëel. De grondwet is al gebruikt als een grof instrument om de oppositie tegen het militaire regime de mond te snoeren. In maart werden 250 parlementsleden van de Pneu Thai Party, het politieke huis van voormalig premier Yingluck Shinawatra en haar broer Thaksin, een andere voormalige Thaise premier, beschuldigd van poging tot "onwettige" wijziging van de grondwet. Ongelooflijk, hun schijnbare overtreding was een poging om de Senaat volledig, in plaats van gedeeltelijk gekozen te maken. Hun afzetting is niet alleen een krachtige klap voor de democratie, maar criminaliseert ook effectief de politieke stem van Prayuths meest machtige tegenstanders. Samen hebben Yingluck en Thaksin Shinawatra sinds 2001 bij elk van de verkiezingen in Thailand gezegevierd en behouden ze een sterke aanhang, vooral in de plattelandsgebieden van het land.

Het repressieve bewind van de generaals overstijgt echter de politieke rivaliteit en belemmert het alledaagse Thaise leven. Het bekritiseren van de overheid is een gevaarlijke zaak geworden. Er zijn naar schatting 166 mensen geweest gearresteerd gedurende het afgelopen jaar wegens het uiten van antiregeringsgevoelens. Ondertussen is de vrijheid van meningsuiting verder ingeperkt door een steeds meedogenlozere toepassing van de wet op majesteitsschennis, die bedoeld is om de gerespecteerde koninklijke familie te beschermen tegen smaad. Er zijn er minstens 46 lopende vervolgingen onder deze ietwat obscure maatregel, in vergelijking met slechts twee pre-coup zaken. Na de machtsovername verbood de junta prompt openbare bijeenkomsten van meer dan vijf personen. Met de kenmerkende paranoia die alleen een dictatuur kan opbrengen, heeft het regime allerlei creatieve manieren gevonden om de regelgeving af te dwingen. Toen universiteitsstudenten tegen de nieuwe maatregel in tijdens de lunch op de campus een low-key "sandwichparty" organiseerden, werden ze gearresteerd onder de fantasievolle beschuldiging van 'sandwiches eten met de bedoeling'. Wat misschien nog zorgwekkender is, is dat Orwelliaanse plannen in de maak zijn om ervoor te zorgen dat dergelijke ongehoorzaamheid wordt uitgeroeid lang voordat de Thaise jeugd de universiteit bereikt. Sinds september zijn Thaise schoolkinderen verplicht te reciteren dagelijks de “12 kernwaarden van het Thaise volk” die Prayuth zelf componeerde. En voor het geval dat de geloofsbelijdenis van Prayuth hen uit het oog zou verliezen, heeft de regering voor de goede orde een reeks kindvriendelijke '12 kernwaarden' uitgevaardigd. pictogrammen voor mobiele telefoons.

Hoewel Prayuth volhoudt dat hij zelf niet geïnteresseerd is in macht, legt hij gestaag de basis voor zijn eigen oneindige autoriteit. Het mag geen verrassing zijn dat Prayuth onlangs toegegeven de verkiezingen die begin 2016 waren beloofd, zouden "op zijn vroegst" in augustus of september plaatsvinden. In een ander recent interview zei hij onheilspellend waarschuwde dat een "rush" naar verkiezingen zou kunnen voorkomen dat "onderliggende problemen" worden opgelost.

Thailand's echte haast is natuurlijk om de klok te verslaan die voor de democratie tikt. En het kan, maar niet zonder de hulp van de internationale gemeenschap. Heel terecht, wereldmachten bezorgdheid geuit toen de generaals de gekozen regering van Bangkok omverwierpen. Maar nu de democratie helaas een verre herinnering aan het worden is, is het tijd om in te grijpen in de enige taal die de militairen begrijpen: macht. In dit geval economische en financiële macht. van Thailand arm economische prestaties hebben de junta verontrust, die ook wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van een droogte rijstproductie raken. Westerse grootmachten zijn een cruciale levensader, met de Verenigde Staten en de Europese Unie die Thailand vormen tweede en derde respectievelijk grootste handelspartners. Hun stilzwijgen moet nu definitief worden verbroken om Prayuth een duidelijke boodschap te sturen dat voortdurende repressie onvermijdelijk zal worden gevolgd door economische achteruitgang. Als ze dat niet doen, zullen deze wereldmachten medeplichtig worden aan de dood van de Thaise democratie.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending