Verbind je met ons

EU

Hoofdauto terrorismebestrijding EU beroofd

DELEN:

gepubliceerd

on

ctc-de-kerchove-2011The EU’s counter-terrorism chief Gilles de Kerchove (foto) has himself become a victim of crime. The top official, whose job is to spearhead Europe’s fight against Islamic terrorism, revealed that thieves smashed into his parked car in Brussels and stole a briefcase containing his diplomatic passport and two I-Pads.

Maar hij zegt dat hij opgelucht was toen de politie hem later vertelde dat de koffer was teruggevonden in het park Bois le Cambre, minus de I-Pads en het paspoort, maar met daarin het ‘meest waardevolle item’: zijn notitieboekje.

De inbraak gebeurde nadat hij zijn auto in een Brusselse straat had achtergelaten om een ​​evenement in de buurt bij te wonen.

He told this website: “They smashed the  car window and took the briefcase. Luckily, the most valuable item, my notebook, was still there when the case was later recovered.  That was quite a relief, I can tell you.”

Hij sprak nadat hij had onthuld dat Europol, het Europese politiebureau gevestigd in Den Haag, volgende maand een nieuwe eenheid zal oprichten om sociale media-accounts op te sporen en te ontmantelen die door islamitische radicalen worden gebruikt om hun boodschap te verspreiden en buitenlanders te rekruteren.

De eenheid zal in eerste instantie bestaan ​​uit ongeveer vijftien agenten van Europol en de nationale politiediensten, en zal het komende jaar geleidelijk worden uitgebreid.

De taak is om het internet af te speuren naar accounts die zijn opgezet door radicalen, waaronder die van Islamitische Staat, voor propaganda en rekrutering.

advertentie

De zogenaamde European Union Internet Referral Unit (EU IRU) zal in aantal en capaciteit toenemen en tegen juli 2016 volledig volwassen zijn.

Het aantal Facebook-, Twitter- en andere sociale-media-accounts dat verbonden is met Islamitische Staat wordt geschat op tienduizenden, aldus het agentschap, en de Twitter-accounts versturen maar liefst 100,000 berichten per dag.

In maart gaf de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie het mandaat aan Europol om een ​​dergelijke eenheid op te richten om het niveau en de impact van terroristische en gewelddadige extremistische propaganda op internet te verminderen.

De Kerchove zei dat de EU IRU zal reageren op de terroristische groeperingen die “onze veiligheid in gevaar brengen.”

“We hebben ook een constructief nieuw partnerschap opgebouwd met relevante sociale media en andere particuliere bedrijven”, zei hij.

“Together we will deliver a determined response to this problem affecting the safety and liberty of the internet.”

Lidstaten als Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Duitsland zijn vooral bezorgd over rekruteringsinspanningen die jonge moslims ertoe verleiden hun families te ontvluchten en naar Syrië of Irak te reizen om zich bij Islamitische Staat aan te sluiten, als strijders of als echtgenotes.

“Vooral jihadistische groepen hebben blijk gegeven van een geavanceerd begrip van hoe sociale netwerken werken. Ze hebben goed georganiseerde, gecoördineerde sociale-mediacampagnes gelanceerd om volgers te werven en terreurdaden of gewelddadig extremisme te promoten of te verheerlijken”, aldus Europol.

According to the agency, the EU IRU will cooperate with law enforcement authorities particularly across the EU, with the private sector and the onsite Europol Liaison Officers’ network.

Nationale regeringen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat sommige van de westerlingen die naar het Midden-Oosten gaan om te vechten, naar huis zullen terugkeren om gewelddadige aanvallen uit te voeren in naam van de jihad.

Vorige week nog voerden jonge mannen, die hun trouw aan de Islamitische Staat verkondigden, zowel in Frankrijk als in Tunesië terroristische aanslagen uit die enorme publiciteit trokken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending