Verbind je met ons

China

Tusk spreekt zijn bezorgdheid uit over de vrijheid van meningsuiting in China

DELEN:

gepubliceerd

on

donald-tusk-ueEuropese voorzitter Raad Donald Tusk (foto) heeft zijn “bezorgdheid” geuit over de vrijheid van meningsuiting en vereniging in China, inclusief de situatie van personen die tot minderheden behoren, zoals Tibetanen en Oeigoeren.

De voormalige Poolse premier sprak eerder deze week in de nasleep van een top EU-China in Brussel. Het was de 17e top tussen twee partijen, maar het was de eerste voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Tusk zelf. Het was ook de eerste keer dat de Chinese premier Li als leider naar Brussel reisde.

De top komt op het moment dat de EU en China de veertigste verjaardag van hun bilaterale betrekkingen vieren. Na afloop zei Tusk: “Het was een goed moment om te kijken naar wat we tot nu toe hebben bereikt, en, nog belangrijker, om na te denken over wat we nu en in de toekomst nog meer kunnen doen.” Hij voegde eraan toe: “Ik steun het ambitieuze hervormingsproces van China en twijfel er niet aan dat het een succes zal worden. We bespraken ook hoe we de samenwerking op het gebied van de mensenrechten op bilateraal en internationaal niveau verder konden verbeteren. “Ik heb onze zorgen geuit over de vrijheid van meningsuiting en vereniging in China, inclusief de situatie van personen die tot minderheden behoren, zoals Tibetanen en Oeigoeren. In die context heb ik China aangemoedigd om een ​​zinvolle dialoog met de vertegenwoordigers van de Dalai Lama te hervatten." De agenda van de top omvatte ook mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering en ontwikkeling, waarvan Tusk zei dat "we deze samen moeten aanpakken".

Hij voegde eraan toe: “We hebben besproken hoe koolstofarme en klimaatvriendelijke investeringen bilateraal en internationaal kunnen worden bevorderd. Tijdens de klimaatconferentie in Parijs in december hebben we afgesproken om te streven naar een eerlijk en ambitieus akkoord. Eén gemeenschappelijk doel zou moeten zijn om de mondiale gemiddelde temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden vergeleken met pre-industriële niveaus.

“De twee partijen waren het er ook over eens dat de volgende ronde van hun mensenrechtendialoog en het tweede bezoek van de speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten aan China beide afzonderlijk in november van dit jaar zullen plaatsvinden. Tusk zei dat de focus ook zal liggen op hun respectieve "Het is belangrijk om opnieuw te benadrukken dat het conflict in het oostelijke deel van Oekraïne alleen kan worden opgelost met vreedzame middelen en door volledig respect voor het internationaal recht, vooral voor de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne."

“Een stabiel en welvarend Oekraïne is zowel in het belang van China als van de Europese Unie. We zijn allebei vastbesloten om de hervormingen en ontwikkeling ervan te ondersteunen.”

De ambtenaar voegde eraan toe dat het 70e jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een “moment is om na te denken over onze gedeelde plicht om verzoening en samenwerking in onze respectieve regio’s te bevorderen”.

advertentie

Tusk concludeerde: “Mijn boodschap is dat dialoog, respect voor het internationaal recht en effectieve crisisbeheersingsmechanismen nodig zijn om de Azië-Pacific te laten genieten van de vrede, veiligheid en welvaart waar iedereen op hoopt.”

voor mij

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending