Verbind je met ons

Zakelijk

EU-tarieven voor mobiele roaming worden tegen 2017 afgeschaft

DELEN:

gepubliceerd

on

tech_roaming47__01__630x420Er is een politiek akkoord bereikt om de mobiele roamingtarieven in de EU tegen 2017 af te schaffen, na bijna twee jaar onderhandelen. Alle roamingtoeslagen voor reizigers in de EU, of het nu gaat om bellen, sms'en of data, worden per direct volledig afgeschaft. 15 juni 2017.

In een tussenfase worden de tarieven in april volgend jaar gemaximeerd op € 0.05 per minuut voor bellen, € 0.02 voor sms-berichten en € 0.05 per MB data.

De deal werd laat bereikt op maandag avond in gesprekken tussen onderhandelaars van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie.

De overeenkomst zal de komende maanden formeel worden goedgekeurd door de nationale ministers in de EU-Raad en in het Europees Parlement worden gestemd.

Under the agreement, roaming providers will be able to apply a ‘fair use policy’ to prevent abusive use of roaming. This would include using roaming services for purposes other than periodic travel.

Vorig jaar stemden de EP-leden ervoor om de roamingkosten eind 2016 af te schaffen, maar in een compromis met de nationale regeringen is dit naar juni 2017 verschoven.

De overeenkomst voorziet ook in strenge netneutraliteitsregels die het recht van elke Europeaan op toegang tot internetinhoud beschermen, zonder discriminatie.

advertentie

A Commission spokesman said: “These measures will be completed by an ambitious overhaul of EU telecoms rules in 2016. This reform will include a more effective EU-level spectrum co-ordination. Creating the right conditions for digital networks and services to flourish is a key objective of the Commission’s plan for a Digital Single Market.”

Welcoming the agreement Commission Vice President for the Digital Single Market AndrusAnsip said: “Europeans have been calling and waiting for the end of roaming charges as well as for net neutrality rules. They have been heard. We still have a lot of work ahead of us to create a Digital Single Market. Our plans to make it happen were fully endorsed by heads of state and government last week, and we should move faster than ever on this.”

Digital Economy and Society Commissioner Günther H.Oettinger said: “I welcome this crucial agreement to finally end roaming charges and establish pragmatic net neutrality rules throughout the EU. Both are essential for consumers and businesses in today’s European digital economy and society. We will build on these important foundations in our forthcoming review of the EU’s telecoms legislation.”

Further comment came from UK Liberal Democrat MEP Catherine Bearder, who said:”Finally, the end of rip-off roaming charges in Europe is firmly in sight.

“From Riga to Rome, twee jaar van nu Vakantiegangers zullen hun telefoon vrij kunnen gebruiken, waar ze zich ook in de EU bevinden.

“This shows how being in the EU means we can deliver a fairer, cheaper deal for British consumers.”

Goedkoper mobiel bellen en open internet: EP-leden en ministers sluiten informele overeenkomst

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending