Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

Oceana: Staat van de Europese zeeën gaat van kwaad tot erger

DELEN:

gepubliceerd

on

homepage_hero_oceana_10-28-14_0Uit het eerste EU-brede rapport blijkt dat slechts 4% van de mariene soorten nu een 'goede milieutoestand' heeft, ver verwijderd van de doelstelling van 2020% voor 100.

Volgens de eerste Staat van de Europese zeeën verslagOnze zeeën zijn noch gezond noch schoon, en hoewel ze op dit moment productief zijn, kan dit in de toekomst in het gedrang komen als de verslechtering van de mariene ecosystemen voortduurt. Oceana is bezorgd over de bevindingen van het rapport, waaronder het waargenomen verlies aan biodiversiteit en de aantasting van ecosystemen in alle regionale zeeën in Europa, en het feit dat slechts 4% van de mariene soorten geacht wordt een goede toestand te hebben (in strijd met de doelstelling van 100% in 2020). ). Het rapport concludeert ook dat de ambities voor de groei van de 'blauwe economie' van de EU niet passen bij de huidige slechte toestand van het Europese mariene milieu.

“Onze zeeën kunnen de huidige druk van menselijke activiteiten niet veel langer volhouden. Het is niet alleen in het belang van het milieu, maar ook van onszelf – door mariene ecosystemen tot het uiterste te drijven, gokken we ook met onze voedselzekerheid en economische groei”, aldus Lasse Gustavsson, uitvoerend directeur van Oceana in Europa. “De boodschap aan de EU-leiders is duidelijk: met minder dan vijf jaar om onze zeeën weer gezond te maken, is er geen tijd voor aarzeling en uitstel.”

Dit rapport is de eerste EU-brede beoordeling van de status van de Europese zeeën in het licht van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie, namelijk het hebben van gezonde, schone en productieve zeeën. Er wordt ook aandacht besteed aan de belangrijkste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid waarmee onze zeeën te kampen hebben, en hoe de EU hierop reageert. De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn onder meer:

–          The status of 80% of assessed species and habitats is ‘unknown’; only 4% are of ‘good’ status and 2% of the known features are of ‘bad’ status.
–          100% of assessed ecosystems have an ‘unknown’ status.
–          Most of the assessed commercial fish stocks in European seas (58%) are not at ‘good environmental status’ (GES), while GES cannot be assessed for 40% of EU catches, making it impossible to assess whether their status has improved.

“Uit de bevindingen blijkt duidelijk dat een van de grootste obstakels voor het verbeteren van de toestand van de Europese zeeën een systematisch gebrek aan gegevens over het mariene milieu is. De EU moet investeren in het verzamelen van meer en kwalitatief betere gegevens, omdat het in veel gevallen niet bekend is waar bepaalde soorten en habitats voorkomen, welke bedreigd worden, of welke veranderingen zich voordoen. Hoe kunnen we zonder deze informatie überhaupt beginnen schadelijke menselijke activiteiten op de juiste manier te beheren?” voegde Ricardo Aguilar toe, onderzoeksdirecteur bij Oceana in Europa.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending