Verbind je met ons

EU

Duits Europarlementslid roept op tot kwijtschelding van de Griekse schuld aan Duitsland

DELEN:

gepubliceerd

on

handvatHet hoofd van een vooraanstaande denktank heeft voorgesteld de Griekse schuld aan Duitsland af te schrijven in ruil voor een uittreding van Griekenland uit de eurozone. Het voorstel van Hans-Olaf Henkel (foto), die ook lid van het Europees Parlement is, komen aan de vooravond van een belangrijke top in Brussel op donderdag (25 juni) waar de Griekse schuld bovenaan de agenda zal staan.

Henkel, vice-president van New Direction, The Foundation for European Reform, zei: “De enige hoop voor herstel van de Griekse economie is een exit uit de euro in combinatie met een schuldafschrijving. Anders blijft de Griekse samenleving gevangen in een humanitaire crisis die wordt veroorzaakt door koste wat het kost de verdediging van de euro”, voegde hij eraan toe.

“Niemand gelooft dat Griekenland zijn schulden toch kan terugbetalen, dus laten we eerlijk zijn en de realiteit onder ogen zien. Het kost de Duitse belastingbetaler niets, want het geld is toch op.”

Volgens rapporten zijn de afgelopen week miljarden euro's aan Griekse banken onttrokken. De top op donderdag komt te midden van pogingen om te voorkomen dat Griekenland een IMF-lening van € 1.6 miljard niet terugbetaalt. De Europese Commissie, het IMF en de ECB zijn niet bereid reddingsfondsen vrij te geven totdat Griekenland akkoord gaat met hervormingen. Henkel is een voormalig CEO van IBM Europe, een voormalig hoofd van de Duitse Federatie van Industrieën (BDI). Hij doet zijn voorstel in een brief aan Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën en Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën.

Henkel schrijft: “Vanwege de grote uitdagingen waarmee de Griekse regering wordt geconfronteerd, heb ik besloten u persoonlijk aan te spreken. De Griekse regering heeft volkomen gelijk als ze stelt dat de bezuinigingen desastreuze gevolgen hebben gehad voor Griekenland en dat kwijtschelding van schulden noodzakelijk is. De omvang van de schade aan het sociale weefsel van de Griekse samenleving als gevolg van bezuinigingen is enorm onderbelicht in de westerse media.

"Als iemand met een diepe affiniteit met het culturele erfgoed van Griekenland, vind ik de staat van economische ellende in Athene - die ik beschouw als een humanitaire crisis - echt hartverscheurend."

Henkel, EP-lid voor de AfD-partij en vicevoorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers, voegde eraan toe: “Het verhaal van de ineenstorting van de Griekse economie wordt misschien het best verteld door de duizelingwekkend hoge werkloosheidscijfers, die 25% bedragen. in het algemeen, en op twee keer zo hoge niveaus onder de jeugd. De sterke inkrimping van het bbp en de teruglopende industriële productie blijven een grote tragedie veroorzaken.

advertentie

Hij zegt dat bezuinigingen als middel om de Griekse concurrentiekracht te herstellen een ‘volslagen mislukking’ zijn geweest: ‘Een schuldkwijtschelding is een noodzakelijke optie, en in tegenstelling tot veel van mijn landgenoten geloof ik dat Griekenland een kwijtschelding van schulden moet worden aangeboden. zijn schulden aan Duitsland.

“Echter, een ontsnapping voor Griekenland uit de valkuil van economische ellende is alleen mogelijk als er licht wordt geworpen op de hele waarheid over de oorzaken van de Griekse tragedie. Dit geldt met name voor een volledige analyse van de verwoestende gevolgen van de euro voor de Griekse economie, die moet worden erkend. Het lidmaatschap van de euro is een valstrik gebleken voor Griekenland. De euro is een te sterke munt geweest voor Griekenland en bezuinigingen waren nooit het juiste antwoord.

“De enige manier voor Griekenland om terug te keren naar de weg van herstel is uit de euro stappen. De broodnodige devaluatie zou volgen, die gepaard zou moeten gaan met een schuldafschrijving, zodat de Griekse economie een nieuwe start zou kunnen maken. Zo zouden eindelijk de economische voorwaarden voor noodzakelijke hervormingen ontstaan.”

De brief concludeert: “Daarom zou ik willen voorstellen dat Griekenland een kwijtschelding van zijn schulden aan Duitsland wordt aangeboden, als de Griekse regering besluit dat het tijd is om de vicieuze cirkel te doorbreken die door de Europese Monetaire Unie is gecreëerd, en verlaat de euro. De Griekse samenleving heeft onvoorstelbaar geleden en verdient het niet om nog meer pijn te lijden omwille van een mislukte monetaire unie.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending