Verbind je met ons

EU

Europese sociale partners en het maatschappelijk middenveld doen een beroep op de staatshoofden van de EU om het democratisch tekort van de Economische en Monetaire Unie te dichten

DELEN:

gepubliceerd

on

Henri_Malosse_EESC_0026De voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), Henri Malosse (foto) heeft in de aanloop naar de Europese Raad van 25 juni een brief aan alle staatshoofden geschreven waarin hij er bij hen op aandringt het gebrek aan democratische legitimiteit aan te pakken en het institutionele en politieke bestel te verbeteren -up van de Economische en Monetaire Unie (EMU). 

The EESC president’s letter puts forward the Committee’s opinion on the political pillar of EMU as a contribution to the forthcoming debate at the European Council on the so-called five presidents’ report on better economic governance in the eurozone, expected later this month. Faced with a fragile and incomplete EMU and the resulting degree of economic uncertainty, the Committee urges the Council to foster sound democratic governance and put in place the necessary institutional instruments to build a solid political framework for the eurozone and, thus, ensure a stable investment climate and long-term economic progress in the EU as a whole.

In het eind mei goedgekeurde EESC-advies wordt erop gewezen dat het economisch bestuur in de EU momenteel wordt gedomineerd door intergouvernementele besluitvorming en technocratische structuren, wat leidt tot een gebrek aan democratische legitimiteit, verantwoordingsplicht, transparantie en eigenaarschap van het proces. Om dit aan te pakken heeft het EESC eenvoudige en duidelijke aanbevelingen gedaan – om parlementair toezicht op EMU-aangelegenheden te garanderen, zowel op nationaal als op EU-niveau; geleidelijk een EMU-bestuurder op te richten die de huidige bevoegdheden van de Raad en de Commissie combineert en een voltijdse voorzitter van de Eurogroep heeft; en om afstand te nemen van verlammende unanieme stemmingen.

Sommige van deze maatregelen kunnen onmiddellijk ten uitvoer worden gelegd op grond van de bestaande verdragen, terwijl andere kunnen worden bereikt door een uitgebreider gebruik van de procedure voor nauwere samenwerking, waarin ook in de huidige verdragen is voorzien. Op de lange termijn zou echter een verdragshervorming nodig zijn, waarschuwt de commissie.

Het EESC kan in dit proces een zeer ondersteunende rol spelen; de sociale partners en maatschappelijke organisaties moeten worden geraadpleegd en bij de discussies worden betrokken, aangezien zij belangrijke actoren zijn in de verschillende sectoren van de economie die rechtstreeks worden beïnvloed door de EMU-besluitvorming. Het EESC kan de deelname van het maatschappelijk middenveld actief faciliteren en bijdragen aan de opbouw van een effectievere economische bestuursstructuur voor de eurozone en de hele EU.

The rapporteurs for the EESC opinion, Joost van Iersel (president of the ECO section, Employers’ Group) and Carmelo Cedrone (Workers’ Group), have already set out the EESC’s recommendations to the key EU players in this area, meeting notably with Commissioners Katainen, Dombrovskis and Moscovici, Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem, ECB Vice President Vítor Constâncio, the President of the ECON Committee Roberto Gualtieri and other members of the European Parliament, as well as representatives of member states.

Speaking at the EESC plenary in May, Joost van Iersel said that “it has become clear that sustainable outcomes cannot be achieved by intergovernmental decision-making alone. More political integration of the eurozone is needed”. Carmelo Cedrone warned that “we have built a house whose roof is missing: the time is ripe to complete the EMU with a much-needed political structure. The future of the EU as a global player is at stake,” and urged all political decision-makers to take swift action.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending