Verbind je met ons

EU

Gegevensbescherming: de onderhandelaars van het Parlement verwelkomen de brief van de Raad

DELEN:

gepubliceerd

on

wereld-data-650Parliament looks forward to starting talks with ministers soon on reform to give the EU high common standards of data protection fit for the digital era, said its key negotiators on Monday (15 June), welcoming the Council’s announcement that it had approved its negotiating mandate. The first meeting between the institutions is scheduled for 24 June and will be followed by a joint press conference.

Het Europees Parlement nam zijn onderhandelingsstandpunt aan in maart 2014 en wacht sindsdien op de goedkeuring van de Raad over zijn eigen mandaat om besprekingen te openen over de definitieve tekst.

Reacting to the news of the ministers’ agreement, Parliament’s lead MEP on the data protection regulation, Jan Philipp Albrecht (Greens, DE) said: “After over a year of stalling, it is encouraging that we can finally push ahead with the EU data protection reform and that Parliament can begin negotiations with the Council.

“The challenge is now to reconcile the two sides, to ensure that the reform provides reliable and high common standards of data protection, and reach an agreement on this before the end of the year.

“There are clearly differences, notably on consumer rights and the duties of businesses. However, if we can negotiate constructively and pragmatically, it should be possible to deliver a compromise acceptable to both sides within the timeframe. This outcome would benefit everyone and show that the EU takes the concerns of its citizens in the digital age seriously.”

Civil Liberties Committee Chairman Claude Moraes (S&D, UK), who will be chairing the talks with Council and Commission, added: “It has now been more than one year since the Parliament has adopted its mandate for the negotiations on the Data Protection Regulation proving its commitment to improving the standards of data protection. Since then, we have continually called for the Council to adopt its own position (‘General Approach’) so that negotiations can begin to improve current legislation both for EU citizens and business. As it stands, EU legislation on data protection dates back to 1995, a time where internet access, smart phones or social media were not a part of daily life as they are today.

“Despite the difficult negotiations involved, the Parliament, led by the Rapporteur Jan Albrecht, will work towards finding a swift agreement on the Data Protection Regulation by the end of 2015 which will set out a robust, modern, consistent and higher level of protection for the years to come. As chairman of the Civil Liberties, Justice and Home Affairs Committee I would also urge the Council to ensure that they find agreement on the Data Protection Directive for law enforcement by October 2015 as the Parliament’s position has always been clear that we treat both proposals as a package.”

advertentie

Read more about Parliament’s priorities and negotiation mandate in this Q & A.

Volgende stappen

De eerste driegesprekken tussen het Parlement, de Raad en de Commissie vinden plaats in het Europees Parlement op 24 juni. Na de bijeenkomst is er een gezamenlijke persconferentie van de drie instellingen om 14.00 uur (onder voorbehoud).

De verordening gegevensbescherming maakt deel uit van een pakket dat ook een richtlijn omvat. De twee wetgevingsvoorstellen zijn in januari 2012 door de Europese Commissie ingediend.

De onderhandelingsopdracht van het Parlement werd in oktober 2013 goedgekeurd door de Commissie burgerlijke vrijheden en in maart 2014 door het hele Parlement bekrachtigd.

Since then, Parliament has been waiting for member states to agree “general approach” among themselves in order to begin the final talks.

De leden van het Europees Parlement hebben de Raad meermaals opgeroepen om vooruitgang te boeken met het pakket, waarbij ze benadrukten dat de EU-regels voor gegevensbescherming onverwijld moeten worden bijgewerkt, zodat de burgers de gegevensbeschermingsnormen krijgen die nodig zijn in het digitale tijdperk.

Europarlementariërs hebben ook benadrukt dat er een uniforme norm voor gegevensbescherming moet worden vastgesteld in alle EU-wetgeving, maar met name in de verordening van de Europese politiedienst (EUROPOL), waarover momenteel wordt onderhandeld, en in een EU-systeem voor persoonsgegevens van passagiers.

De lidstaten moeten het ook eens worden over een algemene oriëntatie over de richtlijn.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending