Verbind je met ons

EU

FIFA: Het Parlement roept op tot nieuwe interim-president

DELEN:

gepubliceerd

on

20150605PHT63369_originalHet Europees Parlement betreurt dat de recente beschuldigingen van corruptie tegen de internationale voetbalfederatie FIFA de geloofwaardigheid en de integriteit van het mondiale voetbal ernstig hebben geschaad. In een resolutie die op donderdag (11 juni) werd aangenomen, riepen de EP-leden op tot een nultolerantiebeleid inzake corruptie in het voetbal, waarbij ze onderstreepten dat diepgaande structurele hervormingen binnen de organisatie nu dringend nodig zijn.

Parliament welcomes Joseph Blatter’s resignation as FIFA president and calls on the federation to select an interim leader to replace him. FIFA should put in place a transparent, balanced and democratic decision-making process, including for the election of the new president, adds the resolution, which was passed by a show of hands.

WK-beslissingen van 2018 en 2022 zijn ongeldig als corruptie wordt bewezen

De resolutie benadrukt dat alle functionarissen die betrokken zijn bij financieel wangedrag moeten worden ontslagen en dat alle beslissingen die verband houden met corrupte of criminele activiteiten moeten worden herzien.

MEPs underline the importance of the investigation by Swiss and US authorities into the award of the 1998, 2010, 2018 and 2022 World Cup tournaments to France, South Africa, Russia and Qatar. They welcome the statement by the head of FIFA’s Audit and Compliance Committee that the award of the World Cup for 2018 and 2022 could be invalidated if evidence emerges that the awards only came about as a result of corrupt activities.

Ethische normen moeten worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie

MEPs consider that since corruption within FIFA is “rampant, systemic and deep-rooted”, the football federation should undertake wide-ranging reforms, including a review of its statutes, structure, code and operational policies. The federation should improve its transparency and accountability, in particular with regard to the decision-making process and the remuneration of its executive and senior management. It should also establish term limits and independent due diligence for members of FIFA’s Executive Committee, the text underlines.

advertentie

EP-leden dringen er bij de FIFA op aan om strikte ethische normen en een gedragscode voor het management en het uitvoerend comité te implementeren, onder toezicht van een onafhankelijk toezichthoudend orgaan.

De EU en de lidstaten moeten volledig meewerken aan onderzoeken

EP-leden dringen er bij de EU en haar lidstaten op aan om volledig mee te werken aan alle lopende en toekomstige onderzoeken naar corrupte praktijken binnen de FIFA. Ze moeten de samenwerking op het gebied van de rechtshandhaving versterken door middel van gezamenlijke onderzoeksteams en de samenwerking tussen vervolgingsautoriteiten en alle passende maatregelen nemen om elke mogelijke indicatie van corruptie van FIFA-functionarissen op EU-grondgebied aan te pakken, aldus de tekst.

Baku Games en de politieke gevangenen van Azerbeidzjan

Het Europees Parlement heeft woensdagavond gedebatteerd over de organisatie van de Europese Spelen van 2015 in Bakoe (Azerbeidzjan), in een tijd waarin de meeste mensenrechtenverdedigers van Azerbeidzjan in de gevangenis zitten. Ze vroegen de Raad van Ministers van de EU om er bij Olympische comités en grote sportfederaties op aan te dringen om respect voor de mensenrechten, een kernwaarde van de EU, op te nemen in de criteria voor beslissingen over wie internationale sportevenementen organiseert. De meeste EP-leden benadrukten dat grote sportevenementen belangrijke economische en politieke implicaties hebben en uitten hun bezorgdheid dat autoritaire regimes deze evenementen zouden kunnen gebruiken om de reputatie van hun land te vergroten.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending