Verbind je met ons

Conflicten

Gabrielius Landsbergis: 'Sancties tegen Rusland werpen nu al vruchten af'

DELEN:

gepubliceerd

on

20150326PHT38542_originalGabrielius Landsbergis

De betrekkingen tussen de EU en Rusland zijn vandaag (9 juni) besproken tijdens de plenaire zitting in Straatsburg en morgen zullen de leden van het Europees Parlement stemmen over een rapport over de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en Rusland. Het Litouwse EVP-lid Gabrielius Landsbergis, die het rapport schreef, sprak over de impact van de sancties tegen Rusland en het recente inreisverbod voor EU-politici en -functionarissen.

Hoe reageert u op het recente inreisverbod van Rusland voor 89 EU-politici en -functionarissen?

De ongelukkige ‘zwarte lijst’ werpt enig licht op gênante gevallen waarin collega-leden van het Europees Parlement op het vliegveld werden tegengehouden en zonder enige uitleg Rusland niet binnen mochten. Deze lijst is ontransparant, illegaal en willekeurig. Maar je zou kunnen zeggen dat het “een eer” is om op deze lijst te staan, omdat degenen die erop staan ​​er zijn vanwege hun uitgesproken standpunt over mensenrechtenschendingen in Rusland, vanwege hun bezorgdheid over de situatie in Rusland en zijn agressie tegen Oekraïne.

Wij in het Europees Parlement steunen onze collega's en anderen die op de lijst staan ​​krachtig. Het is echter jammer dat, terwijl het Europees Parlement de kanalen voor dialoog open probeert te houden, de Russische autoriteiten deze sluiten.

Denkt u, gezien de reacties van sommige lidstaten, dat sancties tegen Rusland effectief zullen zijn?

Het is moeilijk om de exacte resultaten te meten, maar wat we zien is dat, samen met de lage olieprijzen, de Russische economie er echt onder lijdt. Het belangrijkste doel van de sancties was om Rusland ertoe aan te zetten zijn beleid te veranderen. Ik denk dat de grote infrastructuurprojecten onder enorme druk staan ​​en dat Rusland ze niet kan voltooien. Ik denk dus dat we de sancties al vruchten zien afwerpen en ik heb goede hoop dat de lidstaten in de toekomst steun zullen bieden.

Wat is de rol van het Europees Parlement tijdens de onderhandelingen?

advertentie

Het Europees Parlement is een sterke partner in de onderhandelingen. Ik heb contact gehad met het kantoor van Raadsvoorzitter Donald Tusk en informatie gedeeld. Het Parlement kan de onderhandelingen zeer krachtig ondersteunen als we een gemeenschappelijke taal met de Raad kunnen vinden. Het zendt een krachtige boodschap uit dat Europa werkelijk een ruggengraat heeft als het gaat om kwesties als Rusland.

Dit interview verscheen oorspronkelijk op 26 maart 2015. De eerste vraag over het inreisverbod en de reactie van Landsbergis daarop is echter op 9 juni 2015 toegevoegd.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending