Verbind je met ons

EU

Na ACTA: EU moet nieuwe instrumenten om EU-rechten van intellectuele eigendom te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

20150605PHT63206_originalBescherming van intellectuele rechten: EU moet samenwerken met derde landen en onlineplatforms om namaak en inbreuken te bestrijden©BELGA_AFP

De EU heeft betere instrumenten nodig om de intellectuele eigendom van de EU in derde landen te beschermen, zeggen EP-leden in een resolutie die op dinsdag (9 juni) is goedgekeurd. Zij vragen de Commissie om hiervoor passende middelen en methoden te onderzoeken. In een aparte resolutie, eveneens dinsdag gestemd, pleiten ze ook voor het beoordelen en aanpassen van regels binnen de EU om online inbreuken op intellectuele eigendomsrechten (IER's) tegen te gaan.

The “commercial nature of many IPR infringements” and the “growing involvement of organized crime” pose a serious threat to creativity and innovation, which are the EU’s key assets in the global market say MEPs, in a resolution drafted by Maria Alessia Mosca (S&D, IT) and approved on Tuesday by 521 votes to 164 with 17 abstentions.

They are asking the Commission to tackle this admittedly “extremely complex” issue in order to balance the interests of rights holders, economic operators and end users.

Uitdagingen van het digitale tijdperk

EP-leden zeggen dat de huidige aanpak van de Commissie niet duidelijk genoeg onderscheid maakt tussen fysieke namaak en digitale schendingen van auteursrechten. Aangezien een groeiend aantal digitale verkoopplatforms nagemaakte of geplagieerde producten verkoopt, zouden de Commissie en de EU-lidstaten "in overleg moeten gaan met online platforms" over hoe deze inbreuken het beste kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt, stellen ze.

Als onderdeel van een oplossing stellen EP-leden voor dat de EU en haar lidstaten een protocol ter bestrijding van namaak toevoegen aan het Verdrag van de Verenigde Naties tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad.

advertentie

In een aparte niet-wetgevende resolutie, opgesteld door Pavel Svoboda (EPP, CZ) en goedgekeurd met 529 stemmen voor, 143 tegen en 28 onthoudingen, pleiten de EP-leden voor een alomvattend wettelijk kader, toegesneden op de online-omgeving, waarmee IER-inbreuken in de EU.

Om inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten te bestrijden, pleiten de EP-leden ervoor om alle spelers in de toeleveringsketen erbij te betrekken en kleine bedrijven te helpen hun intellectuele-eigendomsrechten te handhaven. Ze benadrukken ook de noodzaak van bewustmakingscampagnes over de gevolgen van IER-inbreuken voor de samenleving als geheel en voor consumenten en burgers afzonderlijk.

Betaalbare medicijnen

In the resolution on protecting EU IPRs abroad, MEPs also stress the need to balance IPR protection with the need to ensure access to generic medicines worldwide and the importance of bearing patients’ interests in mind when applying IPR rules in the pharmaceutical sector.

Furthermore, border checks to prevent the entry of counterfeit medicines to the EU market should not prevent that of generic ones. The Commission should also consider innovative mechanisms, such as patent pools, to “stimulate research while ensuring generic production”, they add.

IER-inbreuken
In 2013 namen de douaneautoriteiten van de EU bijna 36 miljoen artikelen in beslag waarvan werd aangenomen dat ze namaak waren of inbreuk maakten op intellectuele-eigendomsrechten, ter waarde van meer dan 760 miljoen euro. Geneesmiddelen waren goed voor 10% van dit totaal.

De IE-intensieve sectoren van de EU zijn goed voor 39% van de totale economische activiteit (ter waarde van 4.7 biljoen EUR per jaar) en ongeveer 56 miljoen banen (ongeveer 26% van het totaal).

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending