Verbind je met ons

EU

Actievoerders eisen 'meer dan gebakken lucht' van de leiders van de G7

DELEN:

gepubliceerd

on

armoedeAnti-armoedecampagnegroep ONE heeft de G7-leiders opgeroepen om de armsten op de eerste plaats te zetten, prioriteit te geven aan vrouwen en meisjes, en ervoor te zorgen dat hun top niet “vol gebakken lucht” is..

Met gigantische ballonnen van de G7-regeringsleiders die hoog boven de Odeonsplatz in München vliegen, eist anti-armoedecampagnegroep ONE en 250 van zijn jonge activisten uit de hele EU en de G7-landen concrete toezeggingen van wereldleiders om een ​​einde te maken aan extreme armoede.

De G7 is een belangrijke gelegenheid in 2015 om de mondiale agenda te bepalen in wat een fundamenteel jaar is voor internationale ontwikkeling. Vooruitlopend op belangrijke momenten dit jaar, waaronder de Financing for Development Summit in Addis Abeba en de VN-top waar de nieuwe Global Goals om extreme armoede te beëindigen in september zullen worden aangekondigd, roept ONE de G7 op om:

  • Hercombineer bestaande hulpbeloften, zoals de toezegging om 0.7% van het bruto nationaal inkomen (bni) te besteden aan officiële ontwikkelingshulp (ODA).
  • Zich ertoe verbinden om 50% van hun ODA te investeren in de minst ontwikkelde landen (MOL's).
  • Stel mensen in staat zichzelf uit honger en ondervoeding te bevrijden met nieuwe ambitieuze en meetbare doelen.
  • Zet meisjes en vrouwen centraal in alle ontwikkelingsinitiatieven, want armoede is seksistisch en we zullen hier geen einde aan maken voordat vrouwen de macht hebben om hun volledige potentieel te bereiken.
  • Zet zich in voor meer effectieve middelen voor een betere wereldwijde gezondheid door middel van versterking van de gezondheidsstelsels.

Tamira Gunzburg, directeur van The ONE Campaign in Brussel, zei: “Dit is de eerste G7-top voor de nieuwe EU-leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker. Het markeert het midden van een cruciaal jaar voor de ontwikkeling: er wordt onderhandeld over ambitieuze nieuwe mondiale doelstellingen om een ​​einde te maken aan extreme armoede, en er wordt overeenstemming bereikt over de manier waarop deze zullen worden gefinancierd. Het zal van cruciaal belang zijn voor hun succes om de armste mensen vanaf het begin in het middelpunt van deze inspanningen te plaatsen.

“De schijnwerper is stevig gericht op Schloss Elmau. Als we echt een einde willen maken aan extreme armoede in 2030, moeten de leiders van de G7 zich ertoe verbinden om minstens de helft van alle ontwikkelingshulp te besteden aan de armsten ter wereld, om ervoor te zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten.”

Extreme armoede is de afgelopen 20 jaar gehalveerd en zou tegen 2030 vrijwel uitgeroeid kunnen zijn, maar alleen als we collectief de uitdaging aangaan.

1) Foto's: link naar stuntfoto's van ballonkoppen hier en hier.

advertentie

2) Over ONE: ONE is een campagne- en belangenbehartigingsorganisatie van meer dan 6 miljoen mensen die actie ondernemen om een ​​einde te maken aan extreme armoede en vermijdbare ziekten, met name in Afrika. We zijn niet politiek partijdig, we vergroten het publieke bewustzijn en zetten politieke leiders onder druk om aids en vermijdbare ziekten te bestrijden, meer te investeren in landbouw en voeding en meer transparantie te eisen in programma's voor armoedebestrijding. Ga voor meer informatie naar ONE.org.

3) Over de ONE Youth Ambassadors: Meer dan 250 jonge campagnevoerders uit heel Europa komen dit weekend samen in Duitsland (5-7 juni) om te eisen dat wereldleiders de armsten op de eerste plaats zetten op de G7-top. ONE's Jeugdambassadeurs zullen deelnemen aan een reeks stunts en acties in München, op korte afstand van de G7-top in Schloss Elmau in Beieren. Een van deze acties is de mobilisatiebijeenkomst 'Verenig u tegen armoede'. Die vindt plaats op 6 junith op Konnigsplatz, München. Kijk voor meer informatie op de website van Unite Against Poverty hier.

4) Over de minst ontwikkelde landen: 43% van de mensen in de minst ontwikkelde landen leeft in extreme armoede, vergeleken met 13% van de bevolking in niet-MOL-ontwikkelingslanden. Naar verwachting zullen MOL's tegen 50 2030% van de wereldwijde armoedelast uitmaken. Volgens ONE's DATA-rapport 2015, is het aandeel van de hulp dat MOL's ontvangen het afgelopen jaar zelfs gedaald.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending