Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

Sterkere lokale eigendom die nodig zijn voor post-2015 ontwikkelingsdoelen

DELEN:

gepubliceerd

on

16324004250_e541116493Op een cruciaal moment voor de internationale ontwikkelingsagenda organiseerde het Europees Comité van de Regio's (CvdR) op maandag en dinsdag (1-2 juni), de 4e Assisen van Gedecentraliseerde Samenwerking voor Ontwikkeling. Het evenement, dat samen met de Europese Commissie werd georganiseerd, bracht meer dan 500 deelnemers samen, waaronder: lokale en regionale leiders uit de EU en ontwikkelingslanden, evenals vertegenwoordigers van EU-instellingen, een platform bieden voor het delen van kennis en best practices op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

In de komende maanden zullen twee belangrijke bijeenkomsten de basis leggen voor de komende 15 jaar en bepalen hoe de wereld de uitdagingen van armoedebestrijding zal aanpakken en duurzame ontwikkeling tussen nu en 2030 zal bevorderen. De eerste is de Derde Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering , in Addis Abeba in juli. Vervolgens vindt in september de VN-top plaats voor de goedkeuring van de post-2015 ontwikkelingsagenda.

Opening van de plenaire zitting van de assisen op dinsdag (2 juni), CvdR-voorzitter Markku Markkula (afgebeeld) zei: "Het gebrek aan lokale zeggenschap is een van de grootste zwakheden van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling. Op basis van haar rijke ervaring met regionaal beleid zou de EU in de frontlinie moeten staan ​​bij het ondersteunen van de deelname van lokale en regionale overheden aan ontwikkeling en het bevorderen de subnationale dimensie in het toekomstige internationale kader voor ontwikkeling. Er zou een financiële bonus kunnen worden toegekend aan partnerlanden die regionaal en lokaal ontwikkelingsbeleid overwegen binnen hun nationale ontwikkelingsstrategie."

Lokale en regionale overheden hebben deelgenomen aan verschillende voorbereidende vergaderingen en overlegmomenten, maar hun volledige betrokkenheid is vereist bij de verdere ontwikkeling van de nieuwe agenda, betoogt CvdR-lid Hans Janssen (NL/EVP) die deelnam aan een van de rondetafelgesprekken van de Assisen. "Een belangrijk aspect hiervan is dat erkend wordt dat lokale en regionale overheden radicaal verschillen van maatschappelijke organisaties, media en industrie", aldus Janssen.

Burgemeester van Oisterwijk Janssen is rapporteur voor het CvdR-advies en bespreekt twee mededelingen van de Commissie over de ontwikkelingsagenda na 2015. De ontwerpadvies, dat later deze week in de plenaire vergadering zal worden aangenomen, pleit ervoor om de specifieke doelstelling van inclusieve, veilige, efficiënte en duurzame steden en gemeenschappen te behouden, met het oog op de voortgaande verstedelijking over de hele wereld. "Er zijn ook landen waar lokale en regionale overheden nog zwak zijn. Capaciteitsopbouw zal nodig zijn om hen in staat te stellen hun rol te vervullen. Lokale en regionale overheden in Europa beschikken vaak over een schat aan relevante kennis en ervaring."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending