Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

ARLEM roept op tot meer synergieën en meer democratisch bestuur in het Europees nabuurschapsbeleid

DELEN:

gepubliceerd

on

enpmap-web-grootOp donderdag (28 mei) hadden leden van de Euro-mediterrane Regionale en Lokale Vergadering (ARLEM) een ontmoeting met Johannes Hahn, commissaris voor nabuurschapsbeleid en uitbreiding, om de lopende herziening van het Europese nabuurschapsbeleid (ENB) te bespreken.

De gedachtewisseling vond plaats tijdens de bureauvergadering van ARLEM in Brussel. Markku Markkula, medevoorzitter van ARLEM en voorzitter van het Europees Comité van de Regio's (CvdR), vatte samen: “Naar onze mening moet het Europees nabuurschapsbeleid de nadruk leggen op verdere strategische prioriteiten: democratisch bestuur, inclusief decentralisatie, en duurzame territoriale ontwikkeling. Het ENB en de doelstellingen van de Unie voor het Middellandse Zeegebied moeten elkaar aanvullen. Grotere synergieën met het Europese ontwikkelingsbeleid en de migratieagenda, maar ook met ander structuurbeleid en financiële instrumenten, kunnen een aanzienlijke toegevoegde waarde opleveren”. President Markkula herhaalde ook de oproep van ARLEM om “het openbaar bestuur op lokaal niveau in staat te stellen hervormingen door te voeren, door middel van opleidingsoefeningen en EU-faciliteiten die gericht zijn op het vergroten van de capaciteitsopbouw, zoals een herziene faciliteit voor lokaal bestuur”.

De covoorzitters van ARLEM, Markkula en Hani Abdalmasih Al Hayek, hadden ook de gelegenheid om hun standpunten te presenteren aan de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, tijdens het door het CvdR mede georganiseerde Forum voor het maatschappelijk middenveld - Zuidelijk Nabuurschap Donderdag.

Al Hayek, burgemeester van Beit Sahour (Palestina), herinnerde eraan dat “grote conflicten en ongekende migratiestromen ernstige gevolgen hebben voor het evenwicht van de betrekkingen in het Middellandse Zeegebied. In deze moeilijke tijd is het bijzonder belangrijk dat we de EU en de internationale gemeenschap oproepen om lokale en regionale autoriteiten ter plaatse te voorzien van de nodige middelen om deze situaties het hoofd te bieden en de slachtoffers te helpen.”

Commissaris Hahn richtte zich tot de lokale en regionale vertegenwoordigers van de mediterrane partnerlanden en de EU en zei: “Het is onze bedoeling om een ​​zo breed mogelijke raadpleging te houden over de hervorming van het Europese nabuurschapsbeleid. De bijdrage van regionale en lokale initiatieven en gemeenschappen is van cruciaal belang als we de bottom-up-aanpak in ons hervormde ENB willen versterken. Initiatieven zoals ARLEM dienen als brug en platform om de burgers te betrekken”. Het Bureau van ARLEM heeft een standpuntnota aangenomen over de herziening van het Europees nabuurschapsbeleid, als input voor het overlegproces dat door de commissaris en Mogherini op gang is gebracht.

Er werd ook besloten dat de volgende ARLEM-plenaire sessie in januari 2016 zal plaatsvinden in Nicosia, Cyprus.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending