Verbind je met ons

EU

TTIP: Het Parlement neemt nog een blik op zijn positie

DELEN:

gepubliceerd

on

TTIPHet Europees Parlement actualiseert zijn standpunt over het Transatlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP) en schetst welke kwesties belangrijk zijn voor de leden van het Europees Parlement. De internationale handelscommissie, de verantwoordelijke commissie, zal donderdag beslissen over een ontwerprapport, waarin richtlijnen worden gegeven voor de huidige onderhandelingen. De leden van het Europees Parlement zullen er vervolgens tijdens de plenaire vergadering van juni over stemmen. De Europese Commissie voert de gesprekken namens de EU, maar weet u welke rol het Parlement speelt? Lees verder om erachter te komen.

Huidige situatie

Anderhalf jaar geleden formuleerde het Parlement zijn eerste standpunt. Destijds steunden de leden van het Europees Parlement het starten van de gesprekken en tekenden zij een aantal rode lijnen, zoals het uitsluiten van audiovisuele diensten. De vorig jaar verkozen EP-leden willen echter graag de voortgang tot nu toe evalueren.

De onderhandelingen zijn gaande, dus er is nog geen definitieve tekst. De leden van het Europees Parlement hebben echter vanaf het begin aangedrongen op transparantie. Als gevolg hiervan heeft de Commissie de onderhandelingsstandpunten van de EU gepubliceerd en hebben de leden van het Europees Parlement toegang tot gevoelige informatie in een beveiligde leeszaal.

De rol van het Parlement

De Commissie onderhandelt namens de EU, geleid door de lidstaten, terwijl het uiteindelijke akkoord moet worden goedgekeurd door het EP en de Raad. Zonder deze goedkeuring kan de overeenkomst niet in werking treden. Daarom volgen de leden van het Europees Parlement de gesprekken nauwlettend.

De internationale handelscommissie stemt op 28 mei over een conceptrapport geschreven door het Duitse S&D-lid Bernd Lange. Alle leden van het Europees Parlement zullen er vervolgens tijdens de plenaire vergadering van juni over stemmen, waarbij een duidelijke boodschap wordt afgegeven over wat voor soort overeenkomst het Parlement zoekt.

Omdat vorig jaar nieuwe leden van het Europees Parlement werden gekozen, waardoor het politieke evenwicht in het Parlement veranderde, zou dit voor hen een gelegenheid zijn om hun mening over de handelsovereenkomst kenbaar te maken.

advertentie

Het conceptrapport

Het ontwerprapport waarover deze week wordt gestemd, is niet de eindstemming waarin het Parlement moet beslissen of het TTIP goedkeurt of verwerpt. In plaats daarvan dient het als een update van het standpunt van het Parlement na de Europese verkiezingen van vorig jaar, waarbij rekening wordt gehouden met nieuwe ontwikkelingen.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending