Verbind je met ons

Conflictmineralen

Conflictmineralen: EP-leden vragen om verplichte certificering van de EU-importeurs

DELEN:

gepubliceerd

on

20150519PHT56775_originalHet certificeren van de oorsprong van metalen en mineralen zou de verkoop van gewapende conflicten in gebieden als Noordoost-Congo helpen stoppenBELGA_AFP_L.HEALING

EU-importeurs van tin, tantaal, wolfraam en goud voor de productie van consumptiegoederen moeten door de EU worden gecertificeerd om ervoor te zorgen dat zij geen conflicten en mensenrechtenschendingen in conflictgebieden aanwakkeren, zeggen Europarlementariërs in hun standpunt over een wetsontwerp dat woensdag is aangenomen ( 20 mei) met 402 stemmen voor en 118 tegen, bij 171 onthoudingen.

Parliament voted by 400 votes to 285, with 7 abstentions, to overturn the Commission’s proposal as well as the one adopted by the international trade committee and requested mandatory compliance for “all Union importers” sourcing in conflict areas.In addition, “downstream” companies, that is, the 880 000 potentially affected EU firms that use tin, tungsten, tantalum and gold in manufacturing consumer products, will be obliged to provide information on the steps they take to identify and address risks in their supply chains for the minerals and metals concerned.

Verzoek om verplichte certificeringAs metal smelters and gold refiners are the last point at which the minerals’ origin can be effectively traced, MEPs go beyond the Commission’s “self-certification” approach and call for smelters and refiners to undergo a compulsory, independent, third-party audit to check their “due diligence” practices.

Parliament also asks the Commission to grant financial support to micro-businesses and small- and medium-sized firms wishing to obtain certification through the EU’s COSME programme (EU programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises).
Versterkte herzieningsclausule

Het Parlement dringt ook aan op strenger toezicht op de regeling, met een evaluatie twee jaar nadat deze wordt toegepast en daarna elke drie jaar (in plaats van na respectievelijk drie en zes jaar, zoals gepland door de Commissie).

Geografische reikwijdteThe regulation applies to all conflict-affected high risk areas in the world, of which the Democratic Republic of Congo and the Great Lakes area are the most obvious example. The draft law defines ‘conflict-affected and high-risk areas’ as those in a state of armed conflict, with widespread violence, the collapse of civil infrastructure, fragile post-conflict areas and areas of weak or non-existent governance and security, characterized by “widespread and systematic violations of human rights”.

advertentie

Volgende stappenMet een stemming van 343 stemmen tegen 331 en negen onthoudingen besloot het Parlement het standpunt in eerste lezing niet te sluiten en informele gesprekken aan te gaan met de EU-lidstaten om overeenstemming te bereiken over de definitieve versie van de wet.

Tin, tantaal, wolfraam en goud worden in veel consumentenproducten in de EU gebruikt, met name in de automobiel-, elektronica-, ruimtevaart-, verpakkings-, bouw-, verlichtings-, industriële machine- en gereedschapsindustrie, maar ook in sieraden. De komende wet heeft mogelijk gevolgen voor 880,000 fabrikanten in de EU, waarvan de meeste klein of middelgroot zijn. De EU-normen voor due diligence voor de toeleveringsketen zullen gebaseerd zijn op de OESO Due Diligence-richtlijnen aanbevelingen, die bedoeld zijn om bedrijven te helpen de mensenrechten te respecteren en te voorkomen dat ze bijdragen aan conflicten door hun aankopen van mineralen uit conflict- en hoogrisicogebieden.

Procedure: gewone wetgevingsprocedure, eerste lezing

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending