Verbind je met ons

Brexit

De terugval in het VK na de wijziging van het EU-Verdrag opent de weg om iets te doen

DELEN:

gepubliceerd

on

Filip-hAdvies door Denis MacShane

In een grote klim van de nieuwe Britse regering, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond (foto) now says that EU Treaty change is no longer a requirement for any final deal with the EU ahead of the ‘In-Out referendum’ which could now take place early next year.

Tot nu toe hebben conservatieven erop aangedrongen dat eisen voor controle op EU-werknemers die het VK binnenkomen, hun toegang tot uitkeringen of speciale bescherming voor de stad moeten worden verankerd in een verdragswijziging om ze juridisch waterdicht te maken.

Nu in een interview in de Financial Times, zegt minister van Buitenlandse Zaken Hammond dat het Britse standpunt "niet betekent dat we een verdragswijziging nodig hebben". Dit is een dramatische U-bocht als de FT meldde twee dagen eerder dat 'David Cameron erop heeft aangedrongen dat hij een wijziging van het EU-verdrag nodig heeft voordat hij een nieuw akkoord over Europa aan het Britse volk kan verkopen.' Volgens de FT, voegde de nr. 10-woordvoerder eraan toe: “Hij wil een verdragswijziging. Al het advies dat hij heeft gekregen, is dat er een verdragswijziging nodig is, bijvoorbeeld in termen van enkele van de veranderingen die we in de sociale zekerheid willen zien.”

Hammond sprak in de marge van een conferentie in Turkije en het valt nog te bezien of de Downing Street de nieuwe lijn bevestigt dat Verdragswijziging niet langer een eis is die het VK op tafel legt als onderdeel van zijn onderhandelingen met de EU.

Als dat zo is, is het een grote ommekeer, aangezien alle eerdere verklaringen van senior conservatieven erop hebben aangedrongen dat het VK zijn eisen moet laten verankeren in Verdragswijziging om juridisch waterdicht te zijn.

Beperkingen op het vrije verkeer van EU-burgers om in het VK te werken, zouden bijvoorbeeld betekenen dat het VK zich terugtrekt uit de bestaande EU-verdragen. Dat geldt volgens deskundigen op het gebied van arbeidswetgeving van de Europese Commissie ook voor de eis dat alle niet-Britse werknemers vier jaar moeten wachten voordat hun werkgevers de laagbetaalde subsidie ​​krijgen die een aanvulling vormt op het slechte loon van werknemers met gezinnen in Britse bedrijven.

advertentie

Dit is iets anders dan de betaling van bijstandsuitkeringen zoals werkloosheid, ziekte of kinderbijslag, waar het Europese Hof van Justitie onlangs in een baanbrekende uitspraak duidelijk heeft gemaakt dat regeringen nationale vrijheid hebben om zogenaamd welzijnstoerisme te stoppen. Ambtenaren van de Commissie zeggen dat de eisen van de conservatieven in hun verkiezingsprogramma voor een wachttijd van vier jaar voor EU-werknemers voordat ze loonsverhogingen krijgen, discriminerend en dus onwettig zouden zijn. Als Londen zijn eis tot verdragswijziging laat vallen, valt deze kwestie weg.

Een andere belangrijke eis van de Conservatieven is speciale bescherming voor de stad en andere bedrijven, aangezien de eurozone zijn eigen regels ontwikkelt waarvan de lidstaten van de eurozone besluiten dat ze nodig zijn om banken en andere bedrijven die binnen de eenheidsmuntzone opereren te reguleren.

David Cameron kwam in december 2011 in opspraak toen hij beweerde dat hij een veto kon uitspreken over de oprichting van het Europees Stabiliteitsmechanisme omdat het was opgezet door de EU als geheel en daarom onderworpen was aan het Britse vetorecht.

De rest van Europa, inclusief landen buiten de eurozone zoals Zweden en Polen, wilden allemaal graag dat het ESM van kracht werd en zeiden tegen de Britse premier dat hij in een verduisterde kamer moest blijven en niet zo gek moest doen.

Maar voor de stad is het idee dat de eurozone haar eigen regels kan opstellen waaraan niet-eurolanden zoals het VK zich vervolgens moeten houden, onaanvaardbaar. Maar zonder verdragswijziging kan de juridisch waterdichte bescherming die de Stad wil niet plaatsvinden.

Een andere eis die is ingediend door hooggeplaatste conservatieven zoals de voormalige premier, Sir John Major, evenals alle belangrijke zakelijke organisaties zoals de Confederation of British Industry, de Britse Kamers van Koophandel en het Institute of Directors, is een verlaging van -genoemde sociale Europa-voorzieningen naar het VK.

Deze omvatten richtlijnen over arbeidstijd, bepaalde gezondheids- en veiligheidsbepalingen, of de richtlijnen voor gedetacheerde werknemers en uitzendkrachten. Niets van dit alles kan gebeuren zonder verdragswijziging, vergelijkbaar met de opt-out van Sociaal Europa die premier Major in 1992 kreeg tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht.

Nu Philip Hammond opnieuw de oproep tot verdragswijziging laat vallen, zullen de bepalingen van Sociaal Europa van kracht blijven.

EU-leiders, waaronder de voorzitters van de Commissie en de Raad, Jean-Claude Juncker en Donald Tusk, evenals alle regeringsleiders, hebben herhaald dat er geen verdragswijziging op het programma staat in de aanloop naar de verkiezingen van 2017 in Frankrijk en Duitsland en dat er inderdaad geen nieuw verdrag in de periode 2014-2019.

De omkering van het Britse beleid maakt de weg vrij voor enkele verklaringen en belooft om in een toekomstig Verdrag eisen te stellen voor een andere taal. De EU voert haar zogenaamde Refit-programma uit waarbij bestaande richtlijnen worden onderzocht om te zien welke moeten worden herzien of zelfs moeten worden geschrapt.

De Britse regering voor een grotere rol voor nationale parlementen wordt gesteund door Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter in de Commissie. Cameron kan de status van het Lagerhuis op het gebied van EU-beleid versterken door ministers te verplichten zich te melden bij de commissie van het Lagerhuis alvorens deel te nemen aan beleidsbeslissingen in Brussel, door debatten in het Lagerhuis over Europa, die vier jaar geleden werden onderdrukt, opnieuw in te voeren en door de regels van het Lagerhuis te wijzigen zodat Parlementsleden kunnen netwerken met andere nationale parlementariërs in Europa zonder te worden geconfronteerd met sancties en beschuldigingen van misbruik van parlementaire toelagen en onkosten.

Maar met de Hammond U-bocht op verdragswijziging, indien bevestigd, is de weg nu open voor een cosmetische vorm van woorden vergelijkbaar met die verkregen door Harold Wilson in de zogenaamde heronderhandeling die voorafging aan het referendum van 1975 waarin het Britse lidmaatschap van de Europese Unie werd bevestigd. Economische Gemeenschap.

Of deze nieuwe aanpak leidt tot een ja-stem in het referendum dat nu in 2016 kan plaatsvinden, valt nog te bezien. Het Britse volk is deze eeuw non-stop verteld door conservatieve politici en de meeste pers dat de EU vijandig staat tegenover de Britse belangen. Vandaag zei het hoofd van JCB, een van de meest succesvolle bouwmaterieelfirma's van Groot-Brittannië, dat hij blij zou zijn als het VK de EU zou verlaten. Zoals Jeremy Warner van de Daily Telegraph noted – to see Anthony Bamford, head of the family owned JCB, say Britain would be better off outside the EU is a major blow to the pro-Europe campaign.

Om de Tory-partij en Rupert Murdoch, Anthony Bamford en de Daily Telegraph om kampioen van het VK te worden zonder enige verdragswijziging in de EU te blijven, blijft een uitdaging.

Denis MacShane is voormalig minister van Europa en auteur van Brexit: hoe Groot-Brittannië Europa zal verlaten (IB Tauris)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending