Verbind je met ons

Zakelijk

50 organisaties bundelen hun krachten om de consumentenrechten van de EU te versterken

DELEN:

gepubliceerd

on

consument-word-cloud-SGP-schuldherstelMeer dan vijftig maatschappelijke organisaties hebben hun krachten gebundeld in een poging de klantenrechten in de hele EU te versterken. De alliantie heeft de 'waakhond voor betere regelgeving' in het leven geroepen – een netwerk om de rechten van burgers, werknemers en consumenten te beschermen.

Het werd op maandag (18 mei) in Brussel gelanceerd, een dag vóór de verwachte aankondiging van de zogenaamde 'Better Regulation'-hervormingen van de Europese Commissie.

Het netwerk, bestaande uit organisaties uit heel Europa, zegt bezorgd te zijn dat de 'Better Regulation'-agenda "tot doel heeft essentiële regelgeving te verzwakken of te ondermijnen en het algemeen belang ondergeschikt te maken aan bedrijfsbelangen."

De oprichting van het netwerk is een reactie op de pogingen van de Commissie om de volgens haar regelgevende lasten weg te nemen in het kader van het 'Better Regulation'-initiatief.

Eerste vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, zal naar verwachting een pakket maatregelen onthullen ter ondersteuning van dit initiatief op dinsdag.

Het netwerk omvat een breed scala aan publieke belangengroepen, waaronder consumenten-, milieu-, ontwikkelings-, financiële, sociale en volksgezondheidsorganisaties en vakbonden, en vertegenwoordigt tientallen miljoenen Europese burgers.

De leden zijn verenigd door de wens om een ​​inclusief en concurrerend Europa op te bouwen, gebaseerd op economische, sociale en ecologische duurzaamheid.

advertentie

Een woordvoerder van het netwerk zegt dat het de acties zal onderzoeken die zijn ondernomen in het kader van het initiatief voor betere regelgeving om mogelijke risico's voor bestaande en toekomstige sociale, arbeids-, milieu-, consumenten-, financiële regelgeving en volksgezondheidsnormen te identificeren.

“Vervolgens zal het het maatschappelijk middenveld, de media en besluitvormers over deze risico’s informeren door publieke debatten te organiseren, onderzoek te bevorderen en door gezamenlijke campagnes en belangenbehartiging”, zei hij.

Verder commentaar kwam van Monique Goyens van BEUC, de Europese Consumentenorganisatie, die zei: “We constateren een gebrek aan bereidheid bij de nieuwe Europese Commissie om de noodzakelijke maatregelen te nemen om consumenten te beschermen tegen ongezond voedsel en gevaarlijke chemicaliën in consumentenproducten of om te voorzien in betere etikettering.

“Verschillende initiatieven zijn uitgesteld of worden niet meer voortgezet. Het Better Regulation Watchdog-netwerk, dat belangengroepen uit het maatschappelijk middenveld uit verschillende sectoren verenigt, is een duidelijk signaal aan de Europese Commissie om de wetgeving ter bescherming van publieke belangen niet in gevaar te brengen.”

Elders zei Christophe Nijdam, secretaris-generaal van Finance Watch: “Groei en werkgelegenheid hebben financiële stabiliteit nodig. De voltooiing van een solide regelgevingskader voor de financiële sector is een van de ‘grote dingen’ waarop Europa zich moet concentreren. Als lid van dit netwerk zullen we de resultaten van het initiatief voor betere regelgeving nauwlettend in de gaten houden.”

Zijn opmerkingen worden herhaald door HisMagda Stoczkiewicz, directeur van Friends of the Earth Europe, die zei: “Wat de Europese Commissie presenteert als een agenda voor 'betere regelgeving' gaat in werkelijkheid allemaal over deregulering. Als reactie op de sterke lobby van het bedrijfsleven is de Commissie van plan de milieunormen te verzwakken, uit te stellen en te schrappen.”

Verder commentaar kwam van Oliver Roethig, regionaal secretaris van UNI Europa, die zei: “Het idee om de Better Regulation Watchdog op te richten ontstond in een gesprek tussen een kleine groep mensen. Nu zijn we met meer dan 50 organisaties! Samen zullen we informatie delen, de Commissie in de gaten houden en verenigd reageren om de belangen van werknemers, het maatschappelijk middenveld en consumenten te beschermen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending