Verbind je met ons

Brexit

Cameron heeft de barrière voor de EU zo laag gezet dat zelfs Jean-Claude Juncker eroverheen kan springen

DELEN:

gepubliceerd

on

David-Cameron-Over-het-lidmaatschap van de EU en Groot-BrittanniëAdvies door Denis MacShane

De Voogd heeft vandaag (12 mei) een belangrijke voorpagina van zijn politiek redacteur met zeer goede connecties, Nick Watt. Het somt de vier concessies op die de herkozen premier David Cameron nu van de EU wil om te voldoen aan zijn eis voor een 'nieuwe relatie met Europa', die in 2016 ruim voor de Franse en Duitse verkiezingen in 2017 in een referendum zou worden voorgelegd.

Alle vier de punten zijn zo minimalistisch en zo ver verwijderd van wat Britse eurosceptici hebben geëist dat het moeilijk te begrijpen is hoe de EU, zowel de Brusselse instellingen als de 27 andere lidstaten problemen zouden hebben om ze toe te geven.

De vier eisen zijn:

1) Sta bij het volgende verdrag een protocol toe waarin staat dat het VK niet valt onder de woorden "steeds hechtere unie van volkeren", die sinds 1957 in de preambules van het EU-Verdrag staan. De woorden zijn feitelijk verwijderd uit de Grondwet van 2004 en het zal geen probleem zijn om het VK zijn zielige kleine extra alinea te geven aan het einde van de volgende grote Verdragsherziening wanneer dat gebeurt.

2) Hervorm en beperk de toegang tot sociale uitkeringen voor migrerende werknemers uit de EU. Wederom geen groot probleem, aangezien het Hof van Justitie al heeft aangegeven dat regeringen de bevoegdheid hebben om dit te doen. Het enige probleem zou zijn als wordt voorgesteld om bepaalde richtlijnen te wijzigen waarvoor de instemming van het Europees Parlement vereist is. Ook sommige regeringen in het oosten van de EU zullen discriminatie van hun burgers niet accepteren. Maar dit is een kwestie van formulering.

3) Geef meer macht aan nationale parlementen. Nogmaals, dit staat al in het Verdrag van Lissabon, maar het betekent dat de nationale parlementen hun eigen netwerk moeten creëren en een blokkerende groep moeten vormen. De EU kan niet elk nationaal parlement het vetorecht geven op richtlijnen of verdragen, maar de eerste vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, heeft lang gepleit voor meer betrokkenheid van de nationale parlementen en taal kan hierover worden gevonden om Cameron tevreden te stellen met een belofte om te onderzoeken of er in het volgende Verdrag meer verwijzing naar nationale parlementen kan worden opgenomen.

advertentie

4) Overeenstemming dat de eurozone geen regels mag opleggen die discriminerend zijn voor landen buiten de eurozone. Deze strijd is gewonnen doordat het HvJ een klacht van het VK handhaafde tegen het voorstel dat eurotransacties alleen in een land van de eurozone mogen worden uitgevoerd. Dus nogmaals, dit is vrij gemakkelijk om woorden over te vinden.

Als deze rapporten kloppen, dan is de lijst van Cameron met wat hij wil van de EU zo minimalistisch dat het er niet veel toe doet. Het staat ver af van het beperken van immigranten, het repatriëren van bevoegdheden, het toestaan ​​van het Lagerhuis om een ​​veto uit te spreken over EU-wetgeving en -beleid en andere eisen die de Tories, Eurosceptische kranten en Ukip naar voren hebben gebracht. Er staat niets over Sociaal Europa, dus de eisen van het CBI en andere bedrijfsorganisaties voor meer macht voor werkgevers en minder rechten voor werknemers zijn zojuist genegeerd.

Ervan uitgaande dat deze minimalistische eisen alles zijn wat Cameron wil, kan hij die op tijd hebben voor de zomervakantie.

Of het genoeg is om de Britten te laten stemmen om binnen te blijven, is een andere vraag. Zelfs in landen met een hoog pro-EU-gevoel, zoals Nederland of Ierland, verandert alles zodra er een referendum wordt gehouden en wordt het plezier in het wegstemmen van wat de regeringselite voorstelt erg groot.

Denis MacShane is voormalig minister van Europa, nu senior adviseur van Avisa in Brussel en auteur van Brexit: hoe Groot-Brittannië Europa zal verlaten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending