Verbind je met ons

EU

Mogherini feliciteert Netanyahu met het vormen van een nieuwe regering, benadrukt de noodzaak om vredesbesprekingen met Palestijnen te hervatten

DELEN:

gepubliceerd

on

Federica Mogherini, hoofd van Buitenlandse Zaken van de EU, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gefeliciteerd met de vorming van een nieuwe regering.

De nieuwe coalitieregering bestaat uit vijf partijen met een krappe meerderheid van één zetel in de Knesset, het Israëlische parlement, maar Netanyahu heeft de mogelijkheid opengelaten om de coalitie te verbreden. De nieuwe regering zal naar verwachting begin volgende week worden beëdigd.

Volgens een functionaris van Likud, de partij van Netanyahu, zou de premier de portefeuille van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor zichzelf houden, in de hoop later de toppositie in de regering over te dragen aan Isaac Herzog, de leider van de Zionistische Unie.

“De Europese Unie zal met Israël blijven samenwerken aan een wederzijds voordelige bilaterale relatie en aan belangrijke regionale en mondiale kwesties van gezamenlijk belang”, zei Mogherini in een verklaring.

“De inauguratie van de nieuwe regering zal het ook mogelijk maken de Palestijns-Israëlische vredesonderhandelingen zo snel mogelijk opnieuw op gang te brengen, met als doel een alomvattende overeenkomst te bereiken over de oprichting van een onafhankelijke, democratische, aaneengesloten en levensvatbare Palestijnse staat, naast elkaar. kant van Israël in vrede en veiligheid,” voegde ze eraan toe.

Ze benadrukte dat “het Israëlische volk en het Palestijnse volk niet alleen een toekomst verdienen, maar ook een geschenk van vrede na te veel lijden. Hele generaties hebben en betalen nog steeds de prijs van een gebrek aan vertrouwen en moed. Het is tijd voor moedige keuzes voor de instellingen van beide partijen.”

“Ze zullen de Europese Unie aan hun zijde hebben. Ik ben bereid om mij persoonlijk in te zetten om verdere vooruitgang te faciliteren en kijk ernaar uit om met de nieuwe (Israëlische) regering samen te werken”, aldus de verklaring.

Op hetzelfde moment zei de EU-ambassadeur in Israël, Lars Faaborg-Andersen, donderdag dat Europa “gefrustreerd” was over het feit dat de gesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) geen vooruitgang boeken.

advertentie

Tijdens de viering van de Dag van Europa aan de Universiteit van Haifa zei de EU-ambassadeur: “Elk akkoord moet de veiligheidsbelangen van Israël weerspiegelen, maar er is zeker een groeiende frustratie onder de EU-landen dat er geen vooruitgang is in het vredesproces.”

“Wij zijn consequent in het ondersteunen van een tweestatenoplossing, vooral omdat we geloven dat dit een goede oplossing is voor de Israëlische belangen”, vervolgde hij, eraan toevoegend dat de EU begrijpt dat de verantwoordelijkheid voor het onvermogen om tot een akkoord te komen niet alleen bij Israël ligt, en dat er een partner nodig is om tot overeenstemming te komen.

Hij zei ook: “We kunnen geen stappen accepteren die ons achteruit doen gaan, vooral niet de kwestie van de bouw van nederzettingen.” De kwestie van de nederzettingen is de afgelopen jaren een voortdurend struikelblok geweest in de betrekkingen tussen de EU en Israël.

Faaborg-Andersen merkte op dat de EU voorstander is van dialoog en tegen isolatie is, en voegde eraan toe dat de EU verwacht dat de nieuwe Israëlische regering het vredesproces zal bevorderen.

Aan het begin van zijn toespraak prees de EU-ambassadeur de relatie tussen Israël en de EU en zei dat Israël de nauwste partner van de EU is.

“De EU en Israël delen een diepe relatie op een breed scala aan onderwerpen. We hebben handelsbetrekkingen, samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie, relaties in de toeristische en andere industrieën”, zei hij, en voegde eraan toe: “Helaas zijn wat resoneert de punten van onenigheid tussen ons, vooral op diplomatiek gebied.”

Verwijzend naar de aanstaande nucleaire deal tussen Iran en het Westen verzekerde Faaborg-Andersen Israël dat het land niet de enige is.

“We begrijpen perfect de Israëlische zorgen met betrekking tot de aanstaande overeenkomst met Iran, en we houden met deze zorgen rekening in de discussies, met als doel het Iraanse nucleaire programma alleen voor civiele doeleinden te laten gelden”, zei hij. “De raketten die Iran ontwikkelt kunnen ook Europa bereiken en daarom maken wij ons zorgen over een nucleair Iran, en het is belangrijk voor ons dat Israël begrijpt dat het niet de enige is met zijn zorgen.”

Bij verschillende gelegenheden heeft de EU benadrukt dat het nodig is de gesprekken tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.

Federica Mogherini kondigde vorige maand de benoeming aan van een nieuwe speciale EU-vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten, Fernando Gentilini, nog een teken van de belangstelling van de EU om het vredesproces te bevorderen. “Hij zal werken aan de hervatting van zinvolle onderhandelingen met als doel een alomvattend vredesakkoord te bereiken, gebaseerd op een tweestatenoplossing. Hij zal nauw samenwerken met alle grote spelers, inclusief de partijen bij het conflict, leden van het Kwartet, Arabische staten en relevante regionale instanties”, aldus de EU.

De EU heeft voortdurend herhaald dat het versterken van haar betrekkingen met Israël zou afhangen van de ontwikkelingen in het vredesproces. Israël benadrukt dat de EU een beter begrip moet hebben van de veiligheidsproblemen van Israël in de context van de zeer instabiele en vijandige regionale situatie (Hamas, Hezbollah, Isis, Syrië, Iran, Jemen…).

Het Italiaanse parlementslid Fulvio Martusciello, voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Israël, is van mening dat “het nu aan Israël is om nauwere banden met Europa te zoeken.”

“Het is nu de verantwoordelijkheid van Israël om de gemeenschappelijke draden te weven die het land met Europa verbinden en wij, als de Europese Unie, zijn bereid om een ​​antwoord te geven”, vertelde hij aan de Europe Israel Press Association (EIPA).

Hij heeft ook gewaarschuwd voor pogingen binnen de EU om Israël te isoleren na de herverkiezing van Netanyahu.

Martusciello zei ook in een duidelijke verwijzing naar eerdere pogingen om druk uit te oefenen op de Israëlische autoriteiten: “De Knesset is een ander orgaan dan vóór de verkiezingen en het is aan Europa om dat te erkennen. Wat in dit stadium van cruciaal belang is, is dat Israël zich niet geïsoleerd voelt. Door isolatie van de internationale gemeenschap kan religieus fanatisme floreren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending