Verbind je met ons

Comité van de Regio's (CvdR)

De Europese Commissie en de lokale overheden in Europa versterken de banden om natuurrampen te bestrijden

DELEN:

gepubliceerd

on

article-2596811-0C3B718400000578-366_634x423De Europese Commissie en regionale en lokale autoriteiten hebben de eerste stappen gezet op weg naar een sterkere alliantie om natuurrampen tegen te gaan. De Commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen (NAT) van het Europees Comité van de Regio's (CvdR) hield een debat over de rol van lokale en regionale overheden bij rampenpreventie en was het er samen met commissaris Stylianides over eens dat rampenbeheersing in Europa een collectieve verantwoordelijkheid is.

De lokale en regionale overheden in de EU en de Europese Commissie kwamen overeen nauwer samen te werken om snelle en efficiënte beschermingsstrategieën te ontwikkelen om rampen het hoofd te bieden. Gehost door José Luis Carneiro (PES), leider van de gemeenteraad van Baião in Portugal en voorzitter van de NAT-commissie, samen met commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing Christos Stylianides, de deelnemers aan het evenement 'Europese regio's in de voorhoede van rampenbeheer?' benadrukte dat dit het begin was van een veel nauwere samenwerking op het gebied van de preventie en het beheer van rampen.

José Luis Carneiro zei: “Europa moet zijn systeem van individuele en collectieve civiele bescherming versterken. Er zijn steeds meer rampen die de lokale, regionale en nationale capaciteiten overweldigen en we hebben betere responsinstrumenten nodig, zodat er minder levens verloren gaan en minder schade wordt toegebracht.” Om toekomstige natuurrampen te verzachten en voor te bereiden riep hij op tot een EU-kader om de samenwerking en capaciteitsopbouw te verbeteren: “Het beperken van het risico op rampen is een zaak van iedereen. We hebben allemaal een rol te spelen: wij op lokaal en regionaal niveau, in de nationale ministeries en de Europese instellingen.”

Commissaris Stylianides erkende openlijk dat lokale en regionale overheden doorgaans voorop lopen bij de rampenbeheersing en dat hun rol daarom cruciaal is, “vooral in de eerste fasen”. Omdat ze zich in de frontlinie bevinden, moeten de EU-regio's "nauwer samenwerken met aangrenzende regio's om efficiënte lokale oplossingen voor het probleem te vinden", zei Stylianides. Hij voegde eraan toe dat rampenbeheersing “geen keuze is, maar de ware betekenis van Europese solidariteit”. De commissaris riep op tot verdieping van het partnerschap met regio’s en stelde dat “lokaal aangestuurde oplossingen cruciaal zijn voor het verminderen van rampenrisico’s. Ik wil dat we onder lokale, regionale, nationale en Europese partners meer betrokken raken bij het veiliger maken van ons continent.”

De deelnemers bespraken nieuwe mogelijkheden voor steden en regio's om deel te nemen aan de EU-mechanisme voor civiele bescherming – gelanceerd om gecoördineerde hulp van de deelnemende staten aan slachtoffers van rampen mogelijk te maken – en gedeelde goede praktijken. Mark Weinmeister (EVP), staatssecretaris van Federale en Europese Zaken in Hessen en lid van het CvdR, legde uit: “In Duitsland is het aanpakken van een ramp geen concurrentie tussen de autoriteiten – het gaat meer om gezamenlijke samenwerking.”

Hij benadrukte de belangrijke rol van transport. “Regio’s beschikken misschien over de expertise en de benodigde professionals, maar het is net zo belangrijk om deze hulp snel naar de getroffen gebieden te kunnen brengen”. Adam Banaszak (ECR), CvdR-rapporteur voor het EU-mechanisme voor civiele bescherming en lid van de regionale assemblee Kujawsko-Pomorskie in Polen, was het daarmee eens en riep de EU-instellingen op om de regio's meer steun te geven bij het coördineren van de respons op rampen.

Meer informatie

advertentie
  • CvdR-advies over een Uniemechanisme voor civiele bescherming (CvdR 740/2012)
  • Evenementenagenda: Europese regio's die voorop lopen op het gebied van rampenbeheersing

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending