Verbind je met ons

EU

De Israëlische premier eist dat het definitieve akkoord met Teheran een expliciete toezegging van Iran aan het bestaansrecht van Israël omvat

DELEN:

gepubliceerd

on

NetanyahuDoor Yossi Lempkowicz

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft geëist dat een definitief akkoord met Iran een expliciete Iraanse toezegging aan het bestaansrecht van Israël omvat.

De eis werd vrijdag gedaan in een verklaring die werd uitgegeven na een bijeenkomst van het Israëlische diplomatieke veiligheidskabinet om het politieke raamwerk van een nucleair akkoord te beoordelen dat afgelopen donderdag in Lausanne tussen de wereldmachten (bekend als de ‘P5+1’ of de VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) en Iran.

De bijeenkomst werd bijeengeroepen vlak voor het begin van Pesach, de Joodse Pesach-feestdag.

In een verklaring die Netanyahu na de bijeenkomst voorlas, stond: ‘Iran is een regime dat openlijk oproept tot de vernietiging van Israël en openlijk en actief naar dat doel toewerkt. Nog maar twee dagen geleden, midden in de onderhandelingen in Lausanne, zei de commandant van de Basji-veiligheidstroepen in Iran dit: 'Over de vernietiging van Israël valt niet te onderhandelen.' Welnu, ik wil iedereen duidelijk maken dat over het voortbestaan ​​van Israël niet kan worden onderhandeld. Israël zal geen overeenkomst accepteren die een land dat belooft ons te vernietigen, kernwapens laat ontwikkelen. Periode. Bovendien eist Israël dat elke definitieve overeenkomst met Iran een duidelijke en ondubbelzinnige Iraanse inzet voor het bestaansrecht van Israël zal inhouden.”

Gevraagd naar de eis van Netanyahu zei woordvoerster Marie Harf van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag: “Dit is een overeenkomst die alleen over de nucleaire kwestie gaat. We hebben dat doelbewust gescheiden gehouden van alle andere kwesties. Dit is een overeenkomst die geen betrekking heeft op andere kwesties, en dat zou ook niet moeten gebeuren. En dat is waar wij ons op richten.”

In de verklaring die werd uitgegeven na de Israëlische kabinetsvergadering werd benadrukt dat “het kabinet verenigd is in hun krachtige verzet tegen de voorgestelde deal.” “Deze deal zou een ernstig gevaar vormen voor de regio en voor de wereld en zou het voortbestaan ​​van de staat Israël in gevaar brengen. Israël. De overeenkomst zou geen enkele nucleaire faciliteit in Iran sluiten, geen enkele centrifuge in Iran vernietigen en de R&D op de geavanceerde centrifuges van Iran niet stopzetten'', aldus het rapport.

“Integendeel, de deal zou het illegale nucleaire programma van Iran legitimeren. Het zou Iran een enorme nucleaire infrastructuur geven. Het akkoord zou de sancties vrijwel onmiddellijk opheffen en dit precies op het moment dat Iran zijn agressie en terreur in de regio en daarbuiten opvoert. Binnen een paar jaar zou de deal de beperkingen op het Iraanse nucleaire programma opheffen, waardoor Iran over een enorme verrijkingscapaciteit zou kunnen beschikken die het zou kunnen gebruiken om binnen enkele maanden veel kernbommen te produceren.''

advertentie

“De deal zou de Iraanse economie enorm versterken. Het zou Iran daarmee enorme middelen geven om zijn agressie en terrorisme door het hele Midden-Oosten te verspreiden. Een dergelijke overeenkomst blokkeert de weg van Iran naar de bom niet. Een dergelijke overeenkomst effent het pad van Iran naar de bom. En het zou heel goed een kernwapenwedloop in het hele Midden-Oosten kunnen ontketenen en het risico op een vreselijke oorlog enorm vergroten.

“Sommigen zeggen nu dat oorlog het enige alternatief voor deze slechte deal is. Dat is niet waar. Er is een derde alternatief: standvastig blijven en de druk op Iran vergroten totdat er een goede deal is bereikt.

‘En tot slot wil ik nog één ding zeggen. Iran is een regime dat openlijk oproept tot de vernietiging van Israël en openlijk en actief aan dat doel werkt. Nog maar twee dagen geleden, midden in de onderhandelingen in Lausanne, zei de commandant van de Basji-veiligheidstroepen in Iran dit: 'Over de vernietiging van Israël valt niet te onderhandelen.' Welnu, ik wil iedereen duidelijk maken: over het voortbestaan ​​van Israël valt niet te onderhandelen. Israël zal geen overeenkomst accepteren die een land dat belooft ons te vernietigen, kernwapens laat ontwikkelen. Periode. Bovendien eist Israël dat elke definitieve overeenkomst met Iran een duidelijke en ondubbelzinnige Iraanse inzet voor het bestaansrecht van Israël zal inhouden.”

In een televisietoespraak op de Iraanse televisie prees de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif het nucleaire akkoord dat in Lausanne werd bereikt als een ‘grote overwinning’ en zei dat Iran onder de deal “volledige nucleaire rechten zou hebben, en slechts bepaalde beperkingen zou beperken voor een bepaalde periode.” een bepaald aantal jaren. ''. ‘We hebben verrijking en we zullen uranium blijven verrijken’, zei hij.

In opmerkingen die de opkomende kloof tussen Iran en de wereldmachten onderstreepten in termen van hoe de overeenkomst wordt geïnterpreteerd, betwistte Zarif Amerikaanse verklaringen dat het opheffen van de sancties in fasen zou plaatsvinden.

“De beëindiging van de sancties is rechtstreeks gekoppeld aan de implementatie van een definitief akkoord (tegen 30 juni). Op de dag van de implementatie van een deal zullen de VS de sancties op olie-, financieel- en bankgebied beëindigen. Wij beëindigen de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zonder enige onderbreking. Het zal een directe beëindiging zijn, zei Z”arif.

Op dezelfde manier beweerde hij dat Iran, onder de deal, het recht heeft om te blijven werken aan geavanceerdere IR-8-centrifuges, die uranium twintig keer sneller kunnen verrijken dan de IR-20-centrifuges die het momenteel gebruikt. “Sommigen zeiden dat Iran geen R&D kan hebben, maar we hebben nu het recht om IR-1 te ontwikkelen, dat een twintig keer zo grote output heeft als IR-8”, beweerde hij.

Een vooraanstaande Israëlische commentator en analist heeft zes gapende gebieden van discrepantie aangehaald tussen de Amerikaanse en Iraanse verhalen over wat de overeenkomst feitelijk inhoudt.

Ehud Yaari, de Midden-Oostendeskundige en bekroonde politieke commentator voor de Israëlische nieuwstelevisie Channel 2, zei dat de zes discrepanties “zeer ernstige hiaten” vertegenwoordigen in de kern van het raamwerkakkoord. Ze hebben betrekking op fundamentele kwesties als wanneer de sancties zullen worden opgeheven en hoe lang de beperkingen op de uraniumverrijking van kracht zullen blijven.

Verwijzend naar de door de Amerikanen uitgegeven “Parameters voor een gezamenlijk alomvattend actieplan” van donderdag enerzijds, en de “factsheet” die vrijdag is uitgegeven door het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken anderzijds, zei Yaar, een fellow aan het Washington Institute for Near East merkte op dat er donderdag feitelijk geen deal werd ondertekend en dat de verklaringen van de leiders en de concurrerende factsheets dus van cruciaal belang waren om te begrijpen wat er was afgesproken.

De Israëlische media citeerden Yaari's zes punten van discrepantie tussen de verhalen van de twee partijen over wat er vorige week tijdens de onderhandelingen in Lausanne was opgelost:

 

  1. sancties: Ya'ari zei dat de VS duidelijk hebben gemaakt dat de economische sancties in fasen zullen worden opgeheven, terwijl de Iraanse factsheet voorziet in de onmiddellijke opheffing van alle sancties zodra een definitieve overeenkomst is ondertekend, die is gepland voor 30 juni. Sterker nog, de Amerikaanse parameters stellen dat de sancties pas zullen worden opgeschort nadat Iran aan al zijn verplichtingen heeft voldaan: “De nucleaire sancties van de VS en de EU zullen worden opgeschort nadat het IAEA heeft geverifieerd dat Iran al zijn belangrijke kerngerelateerde stappen heeft gezet.” Daarentegen stelt de Iraanse factsheet: “alle sancties zullen onmiddellijk worden opgeheven na het bereiken van een alomvattend akkoord.”)
  1. verrijking: De Amerikaanse parameters voorzien in beperkingen op verrijking voor 15 jaar, terwijl de Iraanse factsheet spreekt van 10 jaar.
  2. Ontwikkeling van geavanceerde centrifuges bij Fordo: De VS zeggen dat het raamwerk een dergelijke ontwikkeling uitsluit, terwijl de Iraniërs zeggen dat ze vrij zijn om dit werk voort te zetten.
  3. Inspecties: De VS zeggen dat Iran ermee heeft ingestemd inspecties te verrassen, terwijl de Iraniërs zeggen dat dergelijke toestemming slechts tijdelijk is.
  4. Voorraad reeds verrijkt uraniumIn tegenstelling tot wat de VS beweren, maakt Iran duidelijk dat zijn voorraad reeds verrijkt uranium – “genoeg voor zeven bommen” als het voldoende verrijkt is – niet het land uit zal worden verscheept, ook al kan het worden omgezet.
  5. PMD: De kwestie van de mogelijke militaire dimensies van het Iraanse programma, die centraal staat in de poging om Iran te dwarsbomen, is niet opgelost.

De Amerikaanse parameters verwijzen twee keer naar PMD. Ze stellen ten eerste: “Iran zal een overeengekomen reeks maatregelen implementeren om tegemoet te komen aan de zorgen van de IAEA over de mogelijke militaire dimensies (PMD) van zijn programma.” En zij voegen er vervolgens aan toe: “Alle eerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad over de nucleaire kwestie van Iran zullen gelijktijdig worden ingetrokken met de voltooiing, door Iran, van nucleair-gerelateerde acties die alle belangrijke problemen aanpakken (verrijking, Fordo, Arak, PMD en transparantie). ” De Iraanse factsheet gaat niet in op PMD.

De meningsverschillen tussen de partijen werden vrijwel meteen duidelijk toen de raamovereenkomst donderdagavond in Lausanne werd gepresenteerd.

Op zondag (5 april) drong Benjamin Netanyahu er bij de wereldmachten op aan om de druk op Iran op te voeren terwijl zij in de komende maanden een nucleaire deal ronden. Hij zei dat er nog tijd was om de volgens hem zeer gebrekkige raamovereenkomst die vorige week werd bereikt, te verbeteren.

De optredens van de Israëlische premier in meerdere Amerikaanse tv-nieuwsprogramma's markeerden de lancering van wat naar verwachting een lobbyinspanning zal zijn om een ​​deal die hij heeft bekritiseerd als 'slecht' en als een bedreiging voor het voortbestaan ​​van Israël, te vernietigen of te hervormen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending