Verbind je met ons

EU

Burgers inspraak geven: rapport van de Commissie over Europese burgerinitiatieven

DELEN:

gepubliceerd

on

eci_3In the past three years, an estimated six million Europeans have supported European Citizens’ Initiatives (ECI) and used their voice to bring important causes directly to the attention of European policymakers. Today (31 March) the European Commission published a report looking at the application of this new tool since its entry into force on 1 April 2012.

The fact that two Citizens’ Initiatives have gone through the full process shows that the Regulation establishing the ECI has been fully implemented. However, the report acknowledges that there is still room to improve the process and identifies a number of possible issues for further discussion with stakeholders and institutions.

First Vice President Frans Timmermans said: “The ECI is one of the building blocks for strengthening trust in the European institutions and for promoting active participation of citizens in EU policy-making. We must look for innovative ways to encourage greater and more effective use of the tool. This is an important instrument, and we must make sure it lives up to its full potential.”

Under the rules set out in the Lisbon Treaty, if a Citizens’ Initiative collects over one million statements of support (signatures), in an area where the European Commission has competence to propose law, then the Commission must formally discuss the issue and publish a response in the form of a Commission Communication.

Uit het rapport blijkt dat er de afgelopen drie jaar 51 verzoeken om een ​​initiatief te lanceren zijn ontvangen. Van deze 51 verzoeken lagen er 31 op gebieden die onder de bevoegdheid van de Commissie vallen en deze zijn geregistreerd; 3 hebben tot nu toe de drempel van één miljoen handtekeningen bereikt; 12 bereikten het einde van hun verzamelperiode zonder de drempel te bereiken; 3 zijn nog steeds steunbetuigingen aan het verzamelen; en 10 werden door de organisatoren ingetrokken.

Statements of support have been received from citizens in all 28 EU member states. However, there are situations where some citizens have not been able to support Initiatives due to diverging Member States’ requirements. The Commission is involved in constructive discussions with the Member States concerned to address these issues and has adopted measures today to facilitate a resolution.

Het opzetten van online systemen voor het verzamelen van handtekeningen is ook moeilijk gebleken voor de organisatoren en heeft in sommige gevallen gevolgen gehad voor de beschikbare tijd om steunbetuigingen te verzamelen. De Commissie heeft tijdelijke hostingoplossingen aangeboden aan organisatoren en heeft onlangs opdracht gegeven tot een onderzoek naar de gevolgen van EBI-informatie- en communicatietechnologie om een ​​duurzame oplossing te zoeken.

advertentie

Achtergrond

The European Citizens’ Initiative was introduced by the Lisbon Treaty. The rules and procedures are set out in a Regulation adopted by the European Parliament and Council on 16 February 2011. The Regulation started to apply on 1 April 2012. The Regulation foresees that by 1 April 2015 and every three years thereafter the Commission shall present a report on its application.

Meer informatie

ECI-rapport
ECI-verordening – geconsolideerde versie
ECI website
Mededeling van de Commissie over het Right2Water EBI
Mededeling van de Commissie over het Eén van ons EBI

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending