Verbind je met ons

EU

President Schulz: 'We hebben een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid nodig'

DELEN:

gepubliceerd

on

20150311PHT33619_originalVeiligheidsbeleid, Rusland en het creëren van groei en het aanpakken van werkloosheid waren de belangrijkste onderwerpen toen voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz actuele EU-aangelegenheden besprak met de Facebook-fans van het EP in een door het Parlement georganiseerde Facebook-chat. Schulz zei dat het "belangrijk is om groei en banen weer op gang te krijgen" en dat "we een manier moeten vinden om samen te werken, als Rusland met ons wil samenwerken".

De betrekkingen tussen de EU en Rusland kwamen ter sprake, waarbij mensen vroegen of samenwerking met Rusland ooit mogelijk zou zijn. "De EU en de Russische Federatie zijn buren en daarom denk ik dat we een manier moeten vinden om samen te werken, als Rusland met ons wil samenwerken", antwoordde Schulz, eraan toevoegend dat hij de Russische ambassadeur had ontmoet net voordat de chat begon.

Veel chatdeelnemers stelden vragen over veiligheidsthema's, zoals hoe om te gaan met terugkerende buitenlandse strijders. President Schulz zei dat re-integratie van de terugkerende strijders moet worden geprobeerd als "ze bereid zijn hun fanatieke pad te verlaten", en dat er ook meer moet worden gedaan om sociale uitsluiting te bestrijden. Op vragen over het recente voorstel voor een gemeenschappelijk Europees leger antwoordde Schulz: " we hebben een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid nodig”, waarin wordt uitgelegd dat gecombineerde militaire capaciteiten een manier zouden zijn om de militaire uitgaven te verminderen in een tijd waarin “zeker ergens anders geld nodig is”.

President Schulz kreeg ook vragen over het creëren van groei en banen en het tegelijkertijd bestrijden van werkloosheid. "In het investeringsplan moeten we investeringen en de ondersteuning van ondernemingen koppelen aan de tewerkstelling van jongeren", zei hij. “Wat we nodig hebben, is ervoor zorgen dat we de groei en de werkgelegenheid weer op gang kunnen brengen”. Schulz benadrukte ook dat jongeren een baan moeten vinden waar ze wonen, en dat bewegingsvrijheid een voorrecht moet zijn, geen must.

In antwoord op vragen over Griekenland zei Schulz: “Ik denk dat Grexit geen optie is”. Hij zei ook dat “we samenwerking nodig hebben. Dit geldt voor beide kanten. Er is een enorme wil om Griekenland te helpen en ik hoop dat de Griekse regering dit begrijpt.”

De volledige chattekst vind je hier 

Lees hier meer over president Schulz

advertentie
Kruisstukken

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending