Verbind je met ons

Defensie

MEP's gebrek aan financiële stromen uit de EU naar terroristische organisaties te snijden

DELEN:

gepubliceerd

on

“We hebben veel aanwijzingen dat landen als Pakistan of entiteiten als de Palestijnse Autoriteit EU-geld naar terroristische organisaties als Al-Qaeda of Hamas sluizen. Met deze schriftelijke verklaring dringen we er bij het Europese Hof van Justitie en de Europese Dienst voor Extern Optreden op aan om gevolg te geven aan deze aanwijzingen en het definitieve bewijs te leveren, zodat de financiering kan worden bevroren'', aldus het Duitse liberale parlementslid Michael Theurer, een van de ondertekenaars.

“Zelden is er zo tijdig een schriftelijke verklaring ingediend. We reageren momenteel op het verhoogde veiligheidsrisico en de dreiging als gevolg van het internationale terrorisme in onze samenlevingen en op deze instelling via de aangekondigde code geel, die wordt gevolgd door speciale maatregelen, zoals de Belgische legerwachten die buiten het gebouw zijn gestationeerd”, voegde hij eraan toe.

''Terwijl we onszelf beschermen tegen dit dreigende gevaar, moeten we tegelijkertijd het probleem bij de wortel aanpakken'', voegde Theurer eraan toe.

Hij noemde in het bijzonder de zogenaamde 'angst voor de gevangenen van de Palestijnse Autoriteit', die, zo zei hij, "verdenking deed rijzen over de wijze waarop de financiële steun van de EU zou kunnen worden besteed".

De wet kent gevangenen die hebben deelgenomen aan “de strijd tegen de Israëlische bezetting” een gemiddeld maandsalaris van 3129 dollar toe”, aldus een rapport van Palestine Media Watch (PMW).

In de verklaring benadrukken de leden van het Europees Parlement dat “het in tijden van economische krapte en verhoogde veiligheidsproblemen belangrijk is om ervoor te zorgen dat EU-fondsen niet worden verspild of misbruikt. Dit zou het geval zijn als EU-fondsen opzettelijk of door nalatigheid zouden worden gekanaliseerd. aan terroristische organisaties”.

Het vervolgt: “De Europese Rekenkamer (ERK) en de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) worden opgeroepen om de ontvangers van hoge niveaus van EU-financiering aan speciaal toezicht te onderwerpen, bijvoorbeeld de Palestijnse Autoriteit en Pakistan, waar sprake is van een suggestie van bewijs van steun voor terroristische activiteiten.”

advertentie

“Als er aanwijzingen zijn voor dergelijk misbruik, wordt de Europese Commissie opgeroepen de financiering te bevriezen of te verminderen totdat de noodzakelijke controles en controlemaatregelen zijn ingevoerd”, aldus de verklaring.

De verklaring werd ook ondertekend door EP-leden van verschillende fracties: Antanas Guoga (Litouwen, ALDE), Petras Austrevicius (Litouwen, ALDE), Johannes Cornelis van Baalen (Nederland, ALDE), Tunne Kelam (Estland, EVP), Lars Adaktusson (Zweden , EVP), Indrek Tarand (Estland, Groenen, EFA), Geoffrey Van Orden (VK, ECR) Ryszard Czarnecki (Polen, ECR), Bas Belder (Nederland, ECR), Monika Flasikova Benova (Slowakije, S&D).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending