Verbind je met ons

EU

Opkomst quorum bepalend voor aanstaande referendum in Slowakije

DELEN:

gepubliceerd

on

skynews.img.1200.745On 7 februari 2015Slowakije zal een referendum houden over de grondwettelijke definitie van het gezin en over de vraag of de band tussen vrouwen en mannen alleen ‘huwelijk’ mag worden genoemd. Om geldig te zijn moet 50% (+1) van de in aanmerking komende burgers van Slowakije deelnemen aan het referendum. Sinds Slowakije in 1993 een onafhankelijke republiek werd, haalde slechts één op de zeven nationale referenda dit opkomstquorum, dat wil zeggen de stemming over toetreding tot de Europese Unie in 2003.

“Ongeacht de kwestie die op het spel staat, zullen de Slowaken de opkomstdrempel nauwelijks halen. Het opkomstquorum heeft altijd en overal betere kansen opgeleverd om te winnen door simpelweg niet naar de stembus te verschijnen. Dit is absoluut een schending van het beginsel van gelijk kiesrecht”, zegt Daniela Bozhinova, bestuurslid van Democracy International.

Het komende referendum in Slowakije is het resultaat van een burgerinitiatief van de Alliantie voor het Gezin (AZR), dat meer dan 400,000 handtekeningen had verzameld om een ​​referendum te organiseren. Er waren wettelijk 350,000 handtekeningen vereist. Als de opkomst het quorum van 50% (+1) overschrijdt, zou het referendum het eerste referendum ooit in de geschiedenis van Slowakije zijn waar burgers het initiatief voor hebben genomen sinds de onafhankelijkheid van het land in 1993 – de Slowaakse grondwet had een referendum over toetreding tot de EU voorgeschreven.

“Na de val van het communisme hebben de meeste landen van het voormalige Oostblok referendumwetten aangenomen die de opkomstvereiste van 50% (+1) hebben. Mijn land Bulgarije is zelfs nog verder gegaan: de referendumquora moet de opkomst bij eerdere verkiezingen evenaren of overtreffen. Dit heeft lokale referenda enorm ontmoedigd, omdat ze in kleinere gemeenten een opkomstpercentage moeten bereiken van wel 60%, 70% en soms zelfs 80%. Deze hoge opkomsteisen zijn ondemocratisch en zouden niet mogen bestaan. Een referendum over één enkele kwestie is niet hetzelfde als verkiezingen”, voegde Bozjinova eraan toe.

Achtergrond: Slowakije en directe democratie in de EU

Van alle 28 lidstaten behoort Slowakije tot de meest geavanceerde landen met directe democratie op nationaal niveau. Terwijl Duitsland of België landelijk helemaal geen directe democratische instrumenten hebben, kunnen burgers van de EU-landen Bulgarije, Kroatië, Hongarije, Letland, Litouwen, Slowakije, Italië, Luxemburg, Slovenië en Malta rechtstreeks een wetsvoorstel opstellen of een veto uitspreken. Toch bepalen de hindernissen van de opkomst en het goedkeuringsquorum het succes van de door de burgers geïnitieerde referenda. In Kroatië bestaat er bijvoorbeeld geen opkomstquorum.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending