Verbind je met ons

Brexit

Onthuld: wat het bedrijfsleven wil dat David Cameron van de EU krijgt om Brexit te voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

David-Cameron-Over-het-lidmaatschap van de EU en Groot-BrittanniëAdvies door Denis MacShane

Een van de puzzels in de benadering van de Britse premier David Cameron om opnieuw te onderhandelen over de relatie van Groot-Brittannië met Europa, is wat hij precies wil? Wat zijn zijn kerneisen?

Hij heeft nooit in precieze bewoordingen uiteengezet wat zijn minimale eisen zijn. Zijn brede aanpak is logisch vanuit tactisch oogpunt. Hij kan zijn voorgestelde referendum aanbieden om een ​​beroep te doen op eurosceptische Britse kiezers die uit de EU willen stappen. In tegenstelling tot de Labour-leider, Ed Miliband, die beweert dat een Brexit-referendum alle politieke energie van de regering zou opslokken, verdeeldheid zou zaaien in een tijd waarin economische hervormingen en sociale rechtvaardigheid dringender zijn, en gemakkelijk zou kunnen leiden tot de rampzalige situatie dat Groot-Brittannië zou stoppen Europa, dringt Cameron erop aan dat zijn referendum moet en zal worden gehouden als hij na de algemene verkiezingen in mei in Downing Street blijft.

Twee van de vooraanstaande politici van zijn Conservatieve Partij, de mogelijke toekomstige leider, de Londense burgemeester Boris Johnson en een rijzende jongere ster, de minister van het kabinet, Sajid Javid, zeiden in het weekend dat ze dachten dat de Brexit Groot-Brittannië geen schade zou berokkenen.

In een gepubliceerde peiling op maandag (3 februari), 58% of Conservative Party members said they would vote to quit the EU and only 33% said they would vote to stay in.  So the pressure for an ‘Out’ vote is growing in Conservative ranks.

Cameron heeft tot nu toe een simpele Out-eis afgewezen. In plaats daarvan roept hij op tot een hervormde EU waarin een door de conservatieven geleid Groot-Brittannië zich op zijn gemak zou voelen. Dus wat wil hij?

There is an important clue in a manifesto just published of minimum concessions the other 27 EU member states have to make to secure support for a ‘Yes’ vote in the Brexit referendum. It is drawn up by Business for Britain, a well-supported business grouping of over 1,000 openly Eurosceptic businesses. It is backed by wealthy business leaders who do not like Europe. Its chief executive is Matthew Elliot, one of the most effective and energetic lobbyists in London. He previously led the Taxpayers’ Alliance whose attacks on public spending got great publicity towards the end of the last Labour government.

advertentie

Nu is hij overgestapt op de anti-Europese zaak en krijgt zijn Business for Britain meer publiciteit dan de al lang gevestigde outfits zoals de Confederation of British Industry of de British Chambers of Commerce.

He has set out 10 concessions Cameron has to obtain in order to call for a ‘Yes’ vote.

1. Een einde aan 'steeds hechter verbond'

2. Verminder de bureaucratie in de EU voor kmo's en start-ups

3. Geef controle over sociale en arbeidswetgeving terug

4. Bescherm de stad en financiële diensten

5. Bescherm het VK tegen inmenging in de eurozone

6. Versnel internationale handelsovereenkomsten

7. Snijd in de EU-begroting om geld van de belastingbetaler te besparen

8. Pas Britse transparantiewetten toe op de EU

9. Geef lidstaten zeggenschap over migratie

10. Herstel het recht van Groot-Brittannië om een ​​veto uit te spreken over EU-wetten

Veel, zo niet alle eisen vragen om een ​​ingrijpende herschrijving van bestaande EU-verdragen. De taal over 'over een steeds nauwere eenheid van mensen' (niet de nadruk op staten of naties) staat sinds 1957 in alle verdragen. Het werd geschrapt in het grondwettelijk verdrag, maar dook weer op nadat het werd neergeschoten in de Franse en Nederlandse referenda in 2005.

Het beschermen van de stad is een permanente eis, maar tegelijkertijd werkt Lord Hill, de EU-commissaris, aan plannen voor een kapitaalmarktenunie die meer en niet minder bevoegdheden zal vereisen voor Brussel om zich te bemoeien met en het reguleren van de bancaire en financiële dienstensectoren van 28 EU-lidstaten.

De EU-begroting is vastgesteld op 1 procent van het bruto-inkomen van de EU, waarvan ongeveer 85 procent wordt teruggegeven aan de lidstaten voor nationale uitgaven aan landbouwsubsidies en regionale infrastructuurprojecten.

Snelle internationale handelsovereenkomsten betekent dat nationale parlementen het recht wordt ontzegd om erover te stemmen, maar het Business for Britain-manifest zegt dat Groot-Brittannië – en vermoedelijk alle andere EU-lidstaten – een veto kunnen uitspreken over elke EU-wet die ze niet aanstaan.

Alle bedrijfsleiders, inclusief het CBI, willen een einde aan de sociale wetgeving, maar Juncker stond erop dat Sociaal Europa centraal zou staan ​​in zijn Commissie toen hij in november 2014 aantrad.

De eisen van Business for Britain zijn een uitbreiding van de minimale concessies waar de voormalige premier, Sir John Major, in 2013 om vroeg in een toespraak op het Royal Institute for International Affairs, kort na de aankondiging van het In-0ut Brexit-referendum van premier Cameron.

Sir John noemde de minimumvereiste voor het VK om in de EU te blijven als

  • Waarborgen voor de stad
  • Minder regelgeving
  • Minder bureaucratie
  • Geen sociale wetgeving meer
  • Een volledige intrekking van de arbeidstijdenrichtlijn
  • Veranderingen in belangrijk EU-beleid, zoals het gemeenschappelijk landbouw- en visserijbeleid

Sindsdien is het EU-debat in Groot-Brittannië versmolten met de giftige kwestie van immigratie, vandaar de nieuwe eis dat er een einde moet komen aan het vrije verkeer van mensen om Groot-Brittannië in staat te stellen te bepalen wie het VK binnenkomt.

Juncker en andere leiders hebben nee gezegd tegen het beëindigen van het vrije verkeer en de betrekkingen tussen de EU en Zwitserland zijn nu erg gespannen, zo niet dichter bij het breekpunt van die kernvraag.

Dus het Business for Britain-manifest is opgesteld om concessies te eisen die onmogelijk kunnen worden nagekomen zonder een enorm nieuw verdrag en zeker niet binnen het korte tijdschema van maximaal twee jaar om Camerons belofte van een referendum in 2017 na te komen.

In tegenstelling tot de Griekse onderhandelingen die in wezen ingewikkelde financiële herijkingen vereisen, nu geholpen door Lazards die verstandig zijn ingehuurd door Athene om te communiceren met Brusselse experts, maar die geen nieuw verdrag eisen of de afschaffing van fundamentele EU-richtlijnen of waarden, zijn de Britse eisen kwalitatief en kwantitatief in een andere klasse.

Bovendien is het niet duidelijk dat de Commissie de wettelijke bevoegdheid heeft om te onderhandelen met een land dat unilaterale eisen stelt die een verdragswijziging inhouden.

Dus als de eisen van Business for Britain de minimale onderhandelingspositie van Cameron weerspiegelen, is de kans klein dat hij de deal binnenhaalt die hij nodig heeft om voor een ja-stem te pleiten.

Denis MacShane is de voormalige Britse minister van Europa.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending