Verbind je met ons

Blog

Stagiaire Jeremy Schmetterer viert 21ste verjaardag

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

20150127_125103Felicitaties aan EU Reporter's nieuwe stagiair Jeremy Schmetterer, die vandaag - 21 januari 27 zijn 2015e verjaardag viert.

advertentie

Verder lezen
advertentie

Blog

Roaming: EESC pleit voor één tariefzone in de hele EU

gepubliceerd

on

Mensen moeten genieten van het lokale tarief wanneer ze hun mobiele telefoons gebruiken, waar ze zich ook in de EU bevinden, zei het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in een onlangs goedgekeurd advies over een voorgestelde herziening van de EU-roamingregels.

A enkele tariefzone, het aanbieden van bellen en dataverbruik tegen lokaal tarief aan alle mensen met een telefoonabonnement in Europa, met dezelfde snelheid en toegang tot de infrastructuur, naar welk land het ook wordt gebeld of waarvandaan: dit is volgens het EESC het doel dat de EU moet streven naar regulering van roamingdiensten.

Het EESC verwelkomt de door de Europese Commissie voorgestelde herziening van de roamingverordening en de doelstellingen ervan als een positieve stap in de goede richting, maar vindt dat er een moediger doel moet worden gesteld.

advertentie

"Het idee achter het voorstel van de Commissie is dat roamingdiensten moeten worden aangeboden onder dezelfde voorwaarden als thuis, zonder enige toegangsbeperking. Dit is een goed voorstel", aldus Christophe Lefèvre, rapporteur van het EESC-advies dat tijdens de plenaire vergadering van juli is aangenomen. "We zijn echter van mening dat we verder moeten gaan dan de voorwaarden en ervoor moeten zorgen dat mensen in Europa niet meer hoeven te betalen voor hun mobiele communicatie wanneer ze naar het buitenland gaan."

Het EESC benadrukt ook dat het niet voldoende is om te bepalen dat, wanneer vergelijkbare kwaliteit of snelheden beschikbaar zijn in het netwerk van een andere lidstaat, de binnenlandse operator niet opzettelijk een roamingdienst van lagere kwaliteit mag aanbieden. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een consument thuis 4G-connectiviteit heeft, hij tijdens het roamen geen 3G mag hebben als 4G beschikbaar is in het land waar hij naartoe reist.

Een deel van het probleem is de slechte lokale infrastructuur. Om onbeperkte toegang tot de nieuwste generaties en netwerktechnologieën te garanderen, moet de EU ook bereid zijn om investeren in infrastructuur om bestaande hiaten op te vullen en ervoor te zorgen dat er geen "witte vlekken", dwz regio's met onvoldoende breedbandinternetdekking, waarvan bekend is dat er vele in landelijke gebieden liggen en potentiële inwoners en bedrijven wegjagen. De EU zou ook minimale vereisten waaraan exploitanten geleidelijk moeten voldoen, zodat consumenten ten volle gebruik kunnen maken van deze diensten.

advertentie

Daarnaast dringt het EESC aan op de noodzaak om meerdere waarschuwingen om naar consumenten te worden gestuurd om hen te beschermen tegen hoge rekeningen wanneer ze de limieten van hun abonnement overschrijden. Bij het naderen van het plafond moet de telefoniste de consument blijven waarschuwen wanneer het voor de vorige waarschuwing ingestelde volume opnieuw is verbruikt, met name tijdens dezelfde oproep of datagebruiksessie.

Tot slot wijst het EESC op de kwestie van: fair use als een knelpunt. Hoewel in alle mobielecommunicatiecontracten redelijk gebruik in verband met roaming wordt vermeld, betreurt het EESC dat de verordening dit niet definieert. Maar met de COVID-pandemie zijn mensen massaal afhankelijk geworden van online activiteiten en heeft fair use een geheel nieuwe betekenis gekregen. Denk eens na, betoogt het EESC, wat dat betekent voor een Erasmus-student die naar een universiteit in het buitenland gaat, lessen volgt op Teams, Zoom of een ander platform. Dat verbruikt veel data en ze zullen snel hun maandelijkse plafond bereiken. Eerlijkheid zou zijn als mensen in een dergelijke situatie hetzelfde plafond zouden hebben in het land dat ze bezoeken als in hun thuisland.

Achtergrond

Roamingtoeslagen zijn in de EU afgeschaft op 15 juni 2017. De snelle en enorme toename van het verkeer sindsdien heeft bevestigd dat deze verandering een onaangeboorde vraag naar mobiel verbruik heeft losgemaakt, zoals blijkt uit de eerste volledige evaluatie van de roamingmarkt die is gepubliceerd door de Europese Commissie. Commissie in november 2019.

De huidige roamingverordening loopt af in juni 2022 en de Commissie heeft stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat deze met nog eens 10 jaar wordt verlengd en tegelijkertijd toekomstbestendig te maken en meer in overeenstemming te zijn met de resultaten van een 12 weken durende openbare raadpleging. De voorgestelde herziening heeft tot doel:

· Lagere maximumprijzen die binnenlandse exploitanten betalen aan exploitanten in het buitenland die roamingdiensten aanbieden, met het oog op verlaging van de kleinhandelsprijzen;

· consumenten beter informeren over extra kosten bij het bellen naar speciale servicenummers, zoals klantenservicenummers;

· zorgen voor dezelfde kwaliteit en snelheid van het mobiele netwerk in het buitenland als thuis, en;

· de toegang tot nooddiensten verbeteren tijdens roaming.

Lees het EESC-advies

Lees de door de Europese Commissie voorgestelde herziening van de roamingverordening

Verder lezen

Blog

Het versterken van banden met #Japan in onzekere tijden

gepubliceerd

on

De 18e onderhandelingsronde over een handelsovereenkomst tussen de EU en Japan vond vorige week plaats in Tokio. Dit was de eerste gespreksronde sinds de leidersbijeenkomst in maart tussen voorzitter Juncker, voorzitter Tusk en premier Abe, waar ze allemaal onze toezegging bevestigden om deze onderhandelingen dit jaar zo vroeg mogelijk af te ronden. Tijdens de ronde van vorige week werden alle kwesties besproken die onder de overeenkomst moesten vallen, waarbij werd gewerkt aan het verkleinen van de resterende kloof tussen ons.

We zullen binnenkort een meer gedetailleerd rapport publiceren over de ronde en de stand van zaken van elk onderwerp.

Aangezien de handelsbesprekingen van de EU met Canada en de VS de afgelopen jaren de krantenkoppen haalden, was het gemakkelijk over het hoofd te zien dat de Europese handelsagenda veel ruimer is - ook tot Japan, de op drie na grootste economie ter wereld en onze naaste partner in Azië. In 2013 gaven alle lidstaten van de EU de Europese Commissie de opdracht om onderhandelingen te starten voor een handelsovereenkomst met Japan, om het voor Europese exporteurs gemakkelijker te maken hun producten en diensten te verkopen aan een sterke markt van bijna 130 miljoen mensen.

De EU en Japan hebben dat al gedaan nauwe handelsbetrekkingen. De EU exporteert jaarlijks meer dan € 80bn aan goederen en diensten naar Japan. Meer dan 600,000-banen in de EU zijn gekoppeld aan export naar Japan, waarbij alleen al Japanse bedrijven meer dan een half miljoen mensen in dienst hebben.

Europese bedrijven staan ​​echter nog steeds voor een breed scala aan handelsbelemmeringen. Een daarvan is douanetarieven, met name voor de invoer van levensmiddelen in Japan. De rechten op veel Europese producten, zoals pasta, chocolade en wijn, zijn vrij hoog; hetzelfde geldt voor Europese schoenen, lederen producten en vele andere goederen. Dit belemmert de toegang tot de Japanse markt en maakt ze te duur voor veel Japanse consumenten. Een handelsovereenkomst zou deze toegang enorm kunnen verbeteren en meer dan € 1 miljard per jaar aan tarieven zien die met een pennentrek worden verwijderd.

Nog een andere belemmering zijn de Japanse technische vereisten, die het vaak moeilijker maken om veilige Europese producten naar Japan te exporteren. Een overeenkomst zou er in grote mate toe bijdragen dat dergelijke regels transparanter en eerlijker zijn voor onze exporteurs. De beste manier om voor een dergelijk gelijk speelveld te zorgen, is ervoor te zorgen dat de vereisten in overeenstemming zijn met internationale normen. Onze onderhandelingen hebben al waardevolle vruchten afgeworpen, aangezien de EU en Japan hun samenwerking hebben geïntensiveerd in verschillende internationale fora voor het vaststellen van normen, bijvoorbeeld inzake motorvoertuigen. Tegelijkertijd willen we ons concentreren op het helpen van kleinere exporteurs die onevenredig zwaar worden getroffen, zelfs door kleinere belemmeringen. Daarom willen we in de overeenkomst een apart hoofdstuk voor hen opnemen.

We willen ook nieuwe kansen creëren voor Europese dienstverlenende bedrijven en investeerders op het gebied van maritieme en financiële diensten of digitale handel en grote kansen bieden op de Japanse markt voor overheidsopdrachten.

Er is een levendig, levendig publiek debat over handel en globalisering en we passen de lessen die we uit dit debat hebben geleerd nu toe in onze onderhandelingen met Japan. De overeenkomst tussen de EU en Japan zal alle garanties bevatten die zijn ingebouwd in de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada - het recht op regulering, strenge regels inzake arbeidsrechten en het milieu beschermen en waarborgen dat overheidsdiensten openbaar kunnen blijven. We hebben ook voorgesteld dat Japan ons nieuwe, transparante model van investeringsgeschillenbeslechting, het Investment Court-systeem, volgt.

Het onderhandelingsproces wordt gevoerd onder strikte controle van de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Alleen al sinds januari 2016 zijn er 13 bijeenkomsten geweest met alle EU-lidstaten en tien met de handelscommissie van het Europees Parlement - daarnaast heeft het Europees Parlement een speciale monitoringgroep voor de onderhandelingen opgericht. We hebben uitgebreid overleg gevoerd met belanghebbenden, met name het maatschappelijk middenveld. We hebben onze meest recente gepubliceerd onderhandelen over voorstellen en rapporten van onderhandelingsronden, en publiceerde een uitgebreide beoordeling van de impact van een mogelijke overeenkomst.

Economische prognoses suggereren dat in het komende decennium ongeveer 90% van de economische groei in de wereld buiten Europa zal plaatsvinden, waarvan een groot deel in Azië. We moeten dus nu actie ondernemen om ervoor te zorgen dat bedrijven, werknemers en boeren in de EU ten volle kunnen profiteren van deze groeimogelijkheden. Afgezien van de directe economische voordelen van een handelsovereenkomst, is er echter een groter geheel waarmee rekening moet worden gehouden. Met Japan deelt de EU een toewijding aan het internationale, op regels gebaseerde handelssysteem, en we hebben veel meer gemeen dan alleen handel: een toewijding aan democratie en de rechtsstaat, milieubescherming en hoge arbeids-, milieu- en consumentenbeschermingsnormen. Het versterken van het partnerschap met onze naaste Aziatische bondgenoot, het bouwen van bruggen tussen ons, is nu meer dan ooit nodig nu we wereldwijd geconfronteerd worden met toenemend protectionisme. Een handelsovereenkomst tussen de EU en Japan zou een krachtig signaal afgeven.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending