Verbind je met ons

EU

Verkiezing buzz woorden: Spitzenkandidaten, camembert en stemfie

DELEN:

gepubliceerd

on

20140602PHT48702_width_600Zoals alle grote evenementen kenden ook de Europese verkiezingen hun eigen speciale jargon. De media gebruikten graag woorden als spitzenkandidaten, camembert en stemfie, maar wat betekenen ze eigenlijk? We bekijken enkele van de meest populaire verkiezingsgerelateerde termen.

Spitzenkandidaten
Als onderdeel van de verkiezingen hebben de Europese partijen hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Commissie benoemd. Ze werden spitzenkandidaten genoemd en een van hen zou de nieuwe president moeten worden. In het Duits betekent Spitzenkandidaten letterlijk top- of leidende kandidaten die partijen als favoriet naar voren schuiven, bijvoorbeeld om kanselier te worden.

Camembert
De halfronde infographic die wordt gebruikt om de zetelverdeling tussen de politieke fracties in de parlementaire kamer weer te geven, staat bekend als een camembert ter ere van de gelijknamige Franse kaas.
Stemfie
Een foto van uzelf met het stembiljet in het stemhokje heet een stemfie. Het komt van stemmen, het Nederlandse woord voor stemmen, en selfie, een zelfportretfoto. Samen vormden ze de socialemediahit #Stemfie die zich vanuit Nederland via België naar elders in Europa verspreidde.

Electorale stilte
Electoral silence refers to the weeks or days or even hours during which political parties or politicians are not allowed to campaign. In Poland the national electoral committee went further this year by deciding that even a ‘Like’ on a Polish candidate’s Facebook page could be a breach of the electoral silence.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending