Verbind je met ons

Blogspot

Advies: Waar Nepalese vrouwen, een Britse verpleegster en een MEP kruis paden

DELEN:

gepubliceerd

on

RS15082_VSO_dag7_0002Door Kath Nixon

Ik ben een gemeenschapsverpleegkundige uit het noorden van Engeland en ben onlangs teruggekeerd van een levensveranderende ervaring bij een vrouwenorganisatie genaamd WEAF en in een plaatselijk ziekenhuis op het platteland van Nepal. Ruim twee jaar lang werd ik vrijwilliger bij de volksgezondheid VSO (Vrijwilligerswerk Overzee), mijn vertrouwde wereld verlaten om te werken met lokale gemeenschappen die me lieten zien wat het betekent om te moeten vechten om je rechten als vrouw op te eisen. Ik ben teruggekeerd met de toezegging om waar mogelijk hun stem te verheffen in de internationale sfeer, wat me deze week naar mijn eerste ontmoeting bracht met een kandidaat-lid van het Europees Parlement die op zoek was naar verkiezingen in het noordwesten van Engeland.

Wereldwijd lijden vrouwen disproportioneel onder armoede. Hoewel ze 66% van het werk in de wereld voltooien, verdienen ze slechts 10% van het wereldinkomen en 1% van het bezit van de wereld. Wanneer vrouwen echter wel verdienen, herinvesteren ze 90% van hun inkomen in hun gemeenschap en familie. Deze ongelijkheid is zeer duidelijk in Nepal.

Terwijl ik het Women's Empowerment Action Forum (WEAF) in Dailekh in het middenwesten van Nepal ondersteunde, ontmoette ik inspirerende vrouwen die geweldige dingen deden om de genderonevenwichtigheden in de samenleving aan te pakken. Toen ze een stem kregen in de beslissingen die hun leven beïnvloeden, lieten vrouwen zien dat ze positieve veranderingen hebben doorgevoerd. Ze eisten betere moeder- en anticonceptiediensten, ze eisten dat wetten over geweld tegen vrouwen die op nationaal niveau zijn vastgesteld en lokaal worden geïmplementeerd, en ze lieten zien dat ze bereid waren campagne te voeren voor gelijke onderwijskansen voor meisjes en jongens.

In Nepal zag ik met eigen ogen het verschil dat ontwikkelingshulp kan maken in het leven van mensen die in armoede leven. In de 12 jaar dat de WEAF wordt gefinancierd, zijn de leden erin geslaagd een aantal sociale normen in een patriarchale samenleving aan de kaak te stellen. Ze hebben het aantal baarmoederverzakkingen in het gebied aanzienlijk verminderd (dat kan 50% van de vrouwen treffen) en traditionele praktijken zoals Chau Padi (vrouwen in de koeienstal houden voor hun menstruatieperiode) terugdringen. Financiering van internationale donoren zoals de EU heeft hierbij aanzienlijk geholpen.

Terug in Groot-Brittannië regelde ik een ontmoeting met de kandidaat-lid van het Europees Parlement voor het Noordwesten, de heer Afzal Khan. Ik wilde de heer Khan inspireren om ontwikkelingskampioen te worden in het volgende Europese Parlement. De heer Khan is de voormalige burgemeester van Manchester en heeft een sterke geschiedenis op het gebied van liefdadigheidswerk. Hij zegt dat internationale ontwikkeling iets is waar hij een hartstochtelijke belangstelling voor heeft. Als hij verkozen wordt, hoopt hij zitting te nemen in de ontwikkelingscommissie (DEVE) van het parlement, waar hij de Europese commissaris verantwoordelijk kan houden om ervoor te zorgen dat de ontwikkelingshulp wordt ingezet daar waar deze het meest nodig is. In het licht van de mondiale discussies over wat volgt op de VN-Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen, de post-2015-agenda, verzekerde Khan mij dat hij, als hij verkozen wordt, zal pleiten voor een op zichzelf staand genderdoel, met de nadruk op het vergroten van de participatie van vrouwen in het publieke en politieke leven. als gendermainstreaming in alle doelstellingen.

Ik hoop dat de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag (22 mei) een parlement zullen opleveren dat de internationale ontwikkeling zal ondersteunen en ervoor zal blijven zorgen dat organisaties als WEAF kunnen strijden om de stem van vrouwen te laten horen, en uiteindelijk om de verwezenlijking van de mensenrechten van alle vrouwen mogelijk te maken. .

advertentie

Video en account uit de eerste hand van Cath Nixon voor VSO.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending