Verbind je met ons

Zakelijk

Key Enabling Technologies top: KET's en de Europese industriële renaissance

DELEN:

gepubliceerd

on

9bea79843bcbee2a95ac7a8c06c4d952Op de KET-top van vandaag (19 mei) in Grenoble (Frankrijk) kwamen Europese en lokale ondernemers samen met onderzoeksorganisaties bijeen om de toekomstige uitdagingen voor de herindustrialisering van Europa te bespreken door gebruik te maken van de meest innovatieve en strategische technologieën. Belangrijkste activerende technologieën omvatten micro- en nano-elektronica, geavanceerde materialen, industriële biotechnologie, fotonica, nanotechnologie en geavanceerde productiesystemen. De meeste innovatieve producten van tegenwoordig, of het nu gaat om de smartphone of de elektrische auto, bevatten meerdere ST's tegelijk, als afzonderlijke of geïntegreerde onderdelen.

Deze top was een eerste concreet antwoord op de aanbevelingen over het industriebeleid van de Europese Raad van maart, waarin ST's werden erkend als van cruciaal belang voor het industriële concurrentievermogen en werd uitgenodigd om ST's van groot industrieel belang te versterken door projecten van Europees belang te identificeren. Michel Barnier, waarnemend commissaris voor Industrie en Ondernemerschap, zat de bijeenkomst voor, in aanwezigheid van de Franse staatssecretaris van Hoger Onderwijs en Onderzoek, Geneviève Fiorasio. De top werd georganiseerd door de voorzitter van de Deskundigengroep op hoog niveau op het gebied van sleuteltechnologieën, Jean Therme, op de hoofdcampus van de CEA in Grenoble.

Michel Barnier herhaalde vandaag de volledige inzet van de Commissie bij de uitvoering van de EU-strategie voor de bevordering van ST's en benadrukte de belangrijke stappen die al zijn gezet. Tegelijkertijd stuurde hij een krachtige boodschap naar zowel de Europese industrie als naar de lidstaten, waarin hij vroeg om meer samenwerking om samen de uitdaging van de herindustrialisering aan te pakken, in het bijzonder door samen te werken aan ambitieuze industriële projecten van Europees belang. Sprekend over het potentieel van ST's voor het MKB in het bijzonder, erkende de commissaris de noodzaak om het MKB verder te helpen deze kansen te zien.

ST's zijn een van de prioriteiten in de herindustrialiseringsstrategie van de Commissie, zoals blijkt uit het recente rapport Mededeling voor een Europese industriële renaissance waarin de Commissie opnieuw bevestigde dat Europa niet kan floreren zonder een sterke industriële basis en dat de industrie essentieel is voor de economische heropleving van Europa en zijn concurrentievermogen.

Achtergrond

Belangrijkste activerende technologieën

Sleuteltechnologieën (KET's) – nanotechnologie, micro-/nano-elektronica, industriële biotechnologie, geavanceerde materialen, fotonica en geavanceerde productietechnologieën – bieden de technologische bouwstenen die een breed scala aan innovatieve producttoepassingen mogelijk maken, inclusief de toepassingen die nodig zijn om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. KET's maken staal sterker en duurzamer; ze maken auto’s lichter en veiliger; en ze maken een overvloed aan andere producten, van medicijnen tot biobrandstoffen tot mobiele apparaten, effectiever en duurzamer.

advertentie

ST's stimuleren innovatie in veel traditionele en nieuw opkomende sectoren en zijn nu al een belangrijke bron van werkgelegenheid in Europa. Wereldwijd zal de markt in 1 naar schatting ruim 2015 biljoen euro waard zijn, wat overeenkomt met ongeveer 8% van het bbp van de EU.

Europa is niet langer leider op het gebied van KET-innovatie

Europa is een wereldleider op het gebied van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van ST's, met een mondiaal aandeel in octrooiaanvragen van bijna 30%. Europa is echter niet sterk in het vertalen van dit kennisvoordeel in nieuwe verkoopbare producten en diensten. De Europese Strategie voor ST's heeft tot doel het tempo van de exploitatie van ST's in de EU te versnellen en de trend van de-manufacturing om te keren om zo de groei en de werkgelegenheid te stimuleren.

MEMO / 13 / 150

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending