Verbind je met ons

Economisch bestuur

Vieren Europese Territoriale Samenwerking: Vier randen, vier problemen, vier oplossingen

DELEN:

gepubliceerd

on

EC-dagThe particular challenges faced by the third of EU citizens who live and work in Europe’s border regions will be highlighted at an event that aims to show how EU Regional Policy is helping local people find solutions through European Territorial Co-operation.

More than 8,000 ETC projects were supported in Europe’s regions between 2007-2013 – in EU members and non-member states alike. Most of these have been centred around the EU’s 60 internal borders and the citizens who live there. Relatively small in budget, the projects have many concrete outcomes: removing barriers to better security, transport, education, energy, health care, training and job creation.

Op 19-20 mei vindt de jaarlijkse bijeenkomst in Brussel plaats van de beheersautoriteiten van de programma's voor Europese territoriale samenwerking (ETC) die toezicht houden op deze projecten. Ze zullen worden vergezeld door personen die hebben geprofiteerd van en hebben deelgenomen aan vier toonaangevende grensoverschrijdende regionale projecten. Deze doktoren, politie, ambachtslieden en studenten reizen vanuit verschillende delen van de EU samen met vertegenwoordigers van grensregio's, waaronder de Vereniging van Europese grensregio's, om hun ervaringen te delen over hoe grensoverschrijdende EU-projecten hebben bijgedragen aan het aanpakken van uitdagingen op het gebied van braindrain, veiligheid, gezondheid, werkloosheid en gebrek aan onderwijskwalificaties.

Volgend jaar viert de Europese Territoriale Samenwerking, ook wel bekend als Interreg, haar 25-jarig jubileum. Het is een belangrijke hoeksteen van het Europees regionaal beleid geworden.

EU Regional Policy Commissioner Johannes Hahn said: “Territorial co-operation is at the very heart of the European ideal. These sorts of projects show Europe in action, not just between governments but co-operating at the most local level. We should bear this in mind as we prepare to vote in the European elections. This is a concrete example of what Europe is doing for its citizens – whether in the area of health, security, education or preserving our traditions and culture. European territorial co-operation is about building trust, sometimes between neighbours that were once enemies, bringing people together in their daily lives and ensuring that shared problems are solved together.

He added: “Another important element of these projects has been the part they have played in integrating the EU’s newer Member States. As the external borders of the EU are constantly evolving, co-operation with the non-EU neighbouring countries has played and continues to play a crucial role in the enlargement process and the creation of stronger links for further integration, such as with the Balkans.”

Voor 2014-2020 wordt bijna 10 miljard euro toegewezen aan Europese territoriale samenwerking, waarvan ongeveer 6.6 miljard euro naar grensoverschrijdende regio's. Hoewel Interreg-programma's in de loop der jaren aanzienlijke resultaten hebben opgeleverd, zal in de nieuwe periode elk van de 91 programma's meer gericht moeten zijn op resultaten en prioriteiten, in overeenstemming met het nieuwe hervormde EU-cohesiebeleid. Dit moet zorgen voor maximale impact en nog effectiever gebruik van de investeringen.

advertentie

At this May19-20 meeting, a video contest ‘Border issues, Border solutions’ will be launched to highlight the results and benefits of regional co-operation. The winners will be announced during the European Co-operation Days mid-September in Milan (Italy). Project participants and local representatives will also be available to speak to journalists during the event.

De vier projecten gepresenteerd

The ‘Greater Region University’ project – BE/DE/FR/LUX

Terwijl in veel lidstaten wordt bezuinigd op de overheidsuitgaven voor hoger onderwijs, hebben zes universiteiten (Universität des Saarlandes, Université de Liège, Université du Luxembourg, Technische Universität Kaiserslautern, Universität Trier, Université de Lorraine) hun krachten gebundeld om academische en onderzoeksnormen voor hun meer dan 125,000 studenten en 6,500 onderzoekers en docenten. Deze samenwerking heeft de grensoverschrijdende mobiliteit tussen studenten en onderzoekers vergroot en zal de Grote Regio verder ontwikkelen tot motor van economische groei.

The ‘De-mine’ project – HU/HR

Life-threatening land mines along the Croatia‑Hungarian border during the 1990s conflict in former Yugoslavia were uncovered in 2011. The Hungarian authorities declared some of the border area an off-bounds danger site. EU funds have helped remove the mines protecting the population and clearing the way for many cross-border ‘Natura2000’ conservation areas boosting sustainable tourism. The project is part of the EU Strategy for the Danube Region (EUSDR).

‘Telediag’ project – RO/SR

Gesteund door EU-investeringen behoren gezondheidsinstellingen in Roemenië en Servië nu tot de beste medische centra van telegeneeskunde wereldwijd. Het project omvat het delen van een uniek telegeneeskundesysteem, waardoor hun artsen innovatieve e-informatietechnologieën kunnen gebruiken om langeafstandsgezondheidszorg aan patiënten te bieden. Dit heeft de medische kosten verlaagd en gezorgd voor betere, snellere en veiligere diagnostiek, met een echte verbetering van de gezondheidszorg aan de Roemeens-Servische grens.

‘Academy of Crafts’ projects – SI/HU

A threat to the long-standing crafts tradition in this part of Slovenia and Hungary prompted this project. Fewer people were following professional training, forcing some arts and crafts schools to close down. The “Academy of Crafts” project, has helped reverse the creating new opportunities for young people and preserving this cultural heritage. Some 1,000 entrepreneurs took part in this project.

Achtergrond

Europese territoriale samenwerking is een kerndoelstelling van het regionaal beleid van de EU. Europese regio's en steden worden aangemoedigd om samen te werken en van elkaar te leren door middel van gezamenlijke programma's, projecten en netwerken. De belangrijkste soorten samenwerkingsprogramma's zijn:

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending