Verbind je met ons

Toetreding

Opinie: Shakeup benadrukt de interne uitdagingen van Poetin

DELEN:

gepubliceerd

on

andrewmonaghan2013By Andrew Monaghan (afgebeeld), Senior Research Fellow, Rusland en Eurazië Programma, Chatham House

De Oekraïnecrisis, de escalerende spanning tussen Rusland en het Westen en de stijgende populariteit van Poetin domineren de verhalen in de media over Rusland in het Westen. Tegelijkertijd vinden er belangrijke ontwikkelingen plaats die volgens sommige Russische commentatoren een opmaat kunnen zijn voor bredere veranderingen in de manier waarop het land wordt bestuurd.

Veel discussie in het Westen heeft zich geconcentreerd op Poetins gebruik van patriottische retoriek en zijn stijgende populariteitscijfers. Sinds de Oekraïnecrisis en de annexatie van de Krim zijn een opiniepeiling van het gerenommeerde Levada Center geeft aan dat hij meer dan 80% steun heeft, waarbij tweederde antwoordt dat zij denken dat hij Rusland in de goede richting leidt. Dit zijn belangrijke cijfers. Maar ze hebben slechts betrekking op één aspect van het Russische politieke leven: de voortdurende inspanningen om het bestuurlijk gezag te verbeteren zijn even belangrijk, zo niet belangrijker.

Op 12 mei benoemde Vladimir Poetin een aantal hoge figuren uit de veiligheidsdiensten op posities van strategisch belang voor Rusland. Nikolai Rogozjkin en Sergei Melikov werden benoemd tot presidentiële gezanten voor respectievelijk de federale districten Siberië en de Noord-Kaukasus, evenals voor de Russische Veiligheidsraad (als niet-permanente leden). Andere opmerkelijke benoemingen zijn onder meer Viktor Zolotov als opperbevelhebber van de troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en eerste vice-minister van Binnenlandse Zaken. Poetin richtte ook een nieuw ministerie voor zaken in de Noord-Kaukasus op, met Lev Kuznetsov als minister. Viktor Tolokonski, voormalig presidentieel gevolmachtigde voor het Siberische Federaal District, werd benoemd tot waarnemend gouverneur van Krasnojarsk in de plaats van Kuznetsov. Ook werden er benoemingen gedaan op belangrijke posities bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (MVD).

Russische commentatoren zijn verdeeld over het belang van de zetten. Sommigen beweren dat dit weinig meer is dan een roulatie van bekend personeel om een ​​echte beleidsverandering te imiteren; Anderen zijn teruggekeerd naar het al lang bestaande gerucht dat de benoeming van Zolotov de oprichting van een nationale garde zou kunnen inluiden. Weer anderen nemen de veranderingen serieuzer. Evgeniy Minchenko, een gerespecteerd commentator op de Russische binnenlandse politiek, suggereert dat de benoemingen van Melikov en Rogozhkin hen tot 'megaregulatoren' maken op het gebied van veiligheid en corruptie, waardoor de verantwoordelijkheid voor sociale en economische zaken wordt verschoven naar regionale gouverneurs en ministeries.

Een praktische stap

Hoewel het eerder om een ​​rotatie gaat dan om een ​​‘herschikking’ waarbij nieuwe gezichten worden geïntroduceerd, is het duidelijk dat deze benoemingen licht werpen op de inspanningen om de machtsverhoudingen te versterken – en op de moeilijkheden die daarbij komen kijken – die gaande zijn sinds Poetins presidentschap. -verkiezing. De eerste is de voortdurende zoektocht naar administratieve effectiviteit waarop Minchenko doelt. Sinds 2012 zijn de ministeriële verantwoordelijkheden gereorganiseerd en zijn er nieuwe ministeries opgericht. Tegelijkertijd zijn, zoals de autoriteiten zelf hebben toegegeven, de verantwoordelijkheden vaag gebleven, met als resultaat dat instructies niet effectief worden uitgevoerd. Deze benoemingen dienen volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov om de commandostructuur in drie strategisch belangrijke regio's (het Verre Oosten, de Noord-Kaukasus en de nieuwe regio van de Krim) te standaardiseren en te versterken door een duidelijker drievoudige verticale lijn van gouverneur, presidentiële vertegenwoordiger tot stand te brengen. en vice-premier.

De tweede is de strijd tegen corruptie, die eind 2011 nieuw leven werd ingeblazen. Deze heeft enig succes gehad, maar kampt met talrijke moeilijkheden, zoals geïllustreerd door de benoeming van Alexander Savenkov en Dmitry Mironov in hogere posities in de MVD. Deze maatregelen komen in de nasleep van een schandaal waarbij het Hoofddirectoraat voor Economische Veiligheid en Corruptiebestrijding betrokken was, dat leidde tot het ontslag in februari van het hoofd van deze afdeling, Denis Sugrobov, gevolgd op 8 mei door zijn arrestatie samen met het grootste deel van zijn team. op verdenking van het overschrijden van hun gezag en het aanzetten tot een 'steek' tegen een vermeend corrupte FSB-officier. Ze worden mogelijk beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie. Sugrobov had in 2011 een vernieuwde afdeling overgenomen en een reeks spraakmakende zaken voortgezet, waaronder fraudeonderzoeken naar Master Bank, Oboronservis en BTW-kortingen, maar het werk ligt lam als gevolg van het schandaal. De benoemingen van Savenkov en Mironov lijken een nieuwe poging om dit nieuw leven in te blazen.

Ten derde illustreren de benoemingen de voortdurende rotatie van regionale gouverneurs ter voorbereiding op de regionale verkiezingen die dit najaar worden gehouden. Sinds mei 2012 heeft Poetin opnieuw verkiezingen voor gouverneurs ingevoerd, maar de druk op hen als mensen die verantwoordelijk zijn voor het aanpakken van de problemen van de regio's en het uitvoeren van Poetins instructies vergroot. Sommige gouverneurs zijn afgetreden om zich kandidaat te stellen voor verkiezingen in het najaar, andere zijn afgezet en vervangen. In dit opzicht hebben de activiteiten van het Al-Russische Nationale Front, een organisatie die nauw verwant is aan de afdeling binnenlandse politiek van het Kremlin, een steeds zichtbaardere rol gespeeld bij het monitoren van de effectiviteit van gouverneurs (de kritiek heeft sinds maart geleid tot het ontslag van drie gouverneurs). . Het fungeert ook als een reservoir voor personeel, zoals blijkt uit de benoeming van Andrei Bocharov tot waarnemend gouverneur van de regio Volgograd, die uitdrukkelijk door Poetin zelf wordt onderschreven om een ​​reeks ernstige economische en administratieve problemen op te lossen.

advertentie

De stijgende populariteit van Poetin is uiteraard een belangrijk aspect van de Russische politiek. Maar de rotatie illustreert duidelijker de praktische aspecten van hoe de Russische politiek werkt – en de belangrijke vragen en problemen waarmee de leiders worden geconfronteerd bij het besturen van het land.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending