Verbind je met ons

EU

Jongeren geven hun mening over de toekomst van Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

20140513PHT46913_width_600Het European Youth Event (EYE 2014) bracht op 5,000 mei in Straatsburg 16 Europeanen van 30 tot 11 jaar samen om van gedachten te wisselen over jeugdgerelateerde kwesties. Ze namen deel aan paneldiscussies over onderwerpen als mensenrechten, werkgelegenheid voor jongeren, de digitale revolutie en duurzaamheid en spraken over hun ideeën voor de toekomst van Europa met politici, journalisten en andere besluitvormers. Hun ideeën zullen tijdens de eerste plenaire vergadering van juli aan de nieuw gekozen leden van het Europees Parlement worden overhandigd.
Er vonden meer dan 200 workshops en seminars plaats met deelnemers, waaronder 180 sprekers en EP-leden, die ideeën uitwisselden over de toekomstige richting van Europa. Na drie dagen debatteren kwam men met voorstellen, waaronder strengere wetgeving om stagiairs te beschermen, uniforme EU-verkiezingsregels en beter onderwijs over Europese aangelegenheden.
Jonge journalisten woonden alle debatten bij en zullen een rapport met de resultaten opstellen dat in juli aan het parlement zal worden gepresenteerd. Ondertussen vond het YO!Fest, georganiseerd door het Europees Jeugdforum, plaats buiten het parlementsgebouw. Jongeren konden kennismaken met stands van verschillende jongerenorganisaties, maar ook genieten van activiteiten en entertainment in de YO!Village. Er waren ook twee Instameetings, waarbij mensen werden aangemoedigd om het parlementsgebouw te verkennen, terwijl professionele fotografen hen goede plekken lieten zien om foto's te maken. Nadien uploadden de deelnemers de foto's op Instagram met de hashtag #EPinstameet.

Indrukken van aanwezigen

Onder de 240 vrijwilligers van Sciences Po Strasbourg was Wendy Carazo, 24. Ze woonde een debat over mensenrechten bij in de vergaderzaal van het Parlement en sprak haar geloof uit in een Europa zonder drempels waar we allemaal als een "echte familie" zijn.

Middelbare scholier Ola Michalska, 18, die uit Złotoryja in Polen kwam, beschreef EYE2014 als "een geweldige gebeurtenis", terwijl Colin von Ciriacy, een 21-jarige student uit Passau in Duitsland, zei dat jonge mensen overtuigd moeten zijn van de belang van Europa als "dit is de enige manier waarop de EU in de toekomst kan bestaan".

Zsolt Marton, uit Hongarije, zei: "Ik hoop dat het toekomstige Europa open zal zijn, met mogelijkheden voor jonge mensen om zich tussen landen te verplaatsen om te verhuizen en te werken - en ik hoop dat het in de nabije toekomst zal gebeuren."

Toen EYE 2014 ten einde liep, vroegen deelnemers al om toekomstige edities. Muriel Grégoire, 30, uit Nederland, zei: "Het beste wat we in Europa kunnen doen, is proberen er een betere plek van te maken voor iedereen, proberen alle verschillende meningen met elkaar te verzoenen en te vinden wat we in het Nederlands de gulden middenweg noemen. Ik denk dat dat de sleutel is tot het succes van Europa - en tot zijn toekomst."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending