Verbind je met ons

EU

Jonge Europeanen stellen beleidsdoelen aan het nieuwe Europees Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

8b9019e7d5202034430233dd3dd34830_LKwalitatieve banen voor de Europese jeugd, de erkenning van informeel verworven vaardigheden en het beëindigen van de uitbuiting van stagiaires en gedwongen mobiliteit waren enkele van de doelstellingen die de deelnemers aan het European Youth Event (EYE) stelden aan het einde van drie dagen van discussies in het Europees Parlement in Straatsburg. De ongeveer 5000 jongeren riepen ook op tot uniforme EU-verkiezingsregels, beter onderwijs over EU-aangelegenheden en de ondersteuning van digitale innovatie.

De ideeën zullen in juli aan het aantredende Europese Parlement worden gepresenteerd.
“We willen niet alleen banen, maar ook kwaliteitsbanen, en niemand mag worden gedwongen om van het ene land naar het andere te verhuizen alleen maar om werk te vinden”, vatte een jonge rapporteur de resultaten samen van workshops en discussies over jeugdwerkloosheid, een van de vijf hoofdonderwerpen van het EYE-evenement.

Een andere spreker riep op tot Europees online stemmen en de introductie van een uniform Europees verkiezingssysteem. De aftredende voorzitter van de EP-commissie voor cultuur en onderwijs, Doris Pack (EVP, DE), merkte op dat dit een essentiële eerste stap was. “Help mij om die eerste stap op de agenda van het komende Parlement te zetten”, zei het EP-lid.
“We hebben uniform onderwijs nodig over EU-aangelegenheden, zodat iedereen op één lijn zit”, merkte de jeugdrapporteur op over het onderwerp van de toekomst van Europa. Een andere spreker riep op tot steun van Europese vernieuwers om te kunnen concurreren met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse digitale reuzen.

EYE, gehouden tussen 9 en 11 mei, had tot doel 'Ideeën voor een beter Europa' te verzamelen via meer dan 200 debatten en workshops, waarbij deelnemers tussen de 16 en 30 jaar hun mening gaven over beleidskwesties die hen nauw aan het hart lagen. Meer dan de helft van de Europese jongeren voelt zich buitengesloten van het economische en sociale leven, blijkt uit een recente Eurobarometer-enquête.
De EYE-agenda somde vijf belangrijke kwesties op voor jongeren van vandaag: jeugdwerkloosheid, de digitale revolutie, de toekomst van de Europese Unie, duurzame ontwikkeling en Europese waarden. Gastsprekers waren onder meer leden van het Europees Parlement, journalisten, leiders uit het bedrijfsleven, besluitvormers en Europese jeugdorganisaties.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending