Verbind je met ons

EU

Aardobservatie: Sentinel-1A eerste beelden onderstrepen maatschappelijke voordelen van Copernicus

DELEN:

gepubliceerd

on

schildwacht-eilandVandaag (8 mei) hebben de Europese Commissie en het Europees Ruimteagentschap enkele van de eerste hoogwaardige beelden gepubliceerd die zijn geleverd door Sentinel-1A, gelanceerd op 3 april 2014. De beelden zijn beschikbaar Hier.

De beelden van de toestand van het zee-ijs, de zee en het land onderstrepen dat Copernicus, het grootste civiele aardobservatieprogramma ooit, volgens plan verloopt. Het programma zal bijdragen aan een verbeterde en frequentere observatie van subsystemen van de aarde, waaronder de atmosfeer, oceanen en continentale oppervlakken. Beelden van Sentinel 1-A, de eerste satelliet van de Copernicus-constellatie, worden geproduceerd met de modernste radarbeeldtechnologie. Door gebruik te maken van microgolffrequenties kunnen radarsatellieten door wolken en stormen kijken (in tegenstelling tot optische sensoren) en beelden verzamelen, ongeacht het weer. Bovendien hebben radarsensoren hun eigen verlichtingsbron, in de vorm van radiogolven die door een antenne worden uitgezonden. Dit betekent dat de radar op elk moment van de dag en nacht met gelijke effectiviteit kan worden gebruikt.

Sentinel-1-gegevens zullen systematisch en gratis beschikbaar worden gesteld aan alle gebruikers, inclusief overheidsinstanties (op Europees, nationaal en regionaal niveau), het grote publiek, en wetenschappelijke en commerciële gebruikers. Bovendien kunnen voor noodhulp radargegevens binnen een uur na beeldopname worden geleverd voor Near Real-Time (NRT) beeldlevering.

Europees commissaris Michel Barnier, waarnemend commissaris voor Industrie en Ondernemerschap, zei: “Het is nu duidelijk dat Copernicus betrouwbare, gevalideerde en gegarandeerde informatie zal leveren ter ondersteuning van een breed scala aan milieu- en veiligheidstoepassingen. Door de aarde te observeren kunnen we zorgen voor een veiligere wereld. Tegelijkertijd zullen we nieuwe zakelijke kansen voor het MKB creëren.”

Sentinel-1A eerste beelden

De vandaag gepresenteerde beelden zijn de eerste elementen van een systematischer aardobservatieprogramma en bestrijken een aantal toepassingsgebieden.

Het monitoren van zee-ijs zorgt voor veilige navigatie het hele jaar door

advertentie

Sentinel-1-beelden kunnen worden gebruikt voor het genereren van ijskaarten met hoge resolutie, het monitoren van ijsbergen en het voorspellen van de ijscondities. De radar kan onderscheid maken tussen het dunnere, beter bevaarbare eerstejaarsijs en het gevaarlijke, veel dikkere meerjarige ijs om het hele jaar door veilige navigatie in met ijs bedekte Arctische en subarctische zones te helpen garanderen. In grote gebieden kan zich van de ene op de andere dag nieuw ijs vormen en het ijs kan meer dan 50 km per dag afdrijven. Het is dus belangrijk om regelmatig te observeren om te kunnen voorzien in een up-to-date ijsservice voor veilige navigatie.

Evolutie van de landbedekking

Sentinel-1A overspoelt systematisch de hele wereld. Een hoog herhalingspercentage (dwz hetzelfde gebied kan elke twaalf dagen worden bestreken) maakt het nauwlettend volgen van veranderingen in de landbedekking mogelijk, wat vooral nuttig is voor de classificatie van gewassen of om de evolutie van bossen op mondiaal niveau te volgen.

Hulp bij rampen en noodsituaties

Omdat op radar gebaseerde beelden niet worden gehinderd door ongunstige weersomstandigheden, is Sentinel-1 bijzonder nuttig voor het monitoren van overstromingen. De afbeeldingen worden gebruikt voor het maken van kaarten om de omvang van overstromingen in kaart te brengen. Bovendien kunnen Sentinel-1A-beelden worden gebruikt voor het nauwkeurig monitoren van terreinvervormingen boven landverschuivings-, seismische of bodemdalingsgebieden door middel van regelmatige en frequente observaties van bodembewegingen.

Zee staat

Sentinel-1 geeft informatie over wind, golven en stroming. Deze informatie zou kunnen helpen de scheepvaartefficiëntie en toepassingen van zeegolfenergie, evenals de klimatologie, te verbeteren.

Maritieme bewaking

Sentinel 1 verbetert de maritieme monitoringcapaciteiten van Copernicus. Sentinel-1A Synthetic Aperture Radar-beelden zijn een waardevolle bron voor vrijwel realtime operationele monitoring van de Europese zeeën voor de detectie van schepen. Bovendien is de radartechnologie van Sentinel-1 van bijzonder belang voor de detectie van olievlekken. Olielekken uit tankers, offshore-platforms en oliepijpleidingen kunnen enorme schade aan het milieu en de economie veroorzaken.

Klimaatverandering

De Sentinel 1-missie is ontworpen om belangrijke klimaatvariabelen te monitoren, zoals bodemvocht, windsnelheid en -richting, zee-ijs, continentale ijskappen en gletsjers. Hoewel de missie actuele informatie biedt voor een groot aantal operationele toepassingen, zet zij ruim twintig jaar radarbeelden voort. Dit archief is niet alleen essentieel voor praktische toepassingen waarvoor lange tijdreeksen van gegevens nodig zijn, maar ook voor het begrijpen van de langetermijneffecten van klimaatverandering, zoals die op de Arctische zee-ijsbedekking, continentale ijskappen en gletsjers. De waargenomen seizoensgroei en het terugtrekken van de ijsbedekking tonen de effecten van de opwarming van de aarde aan.

Achtergrond

De eerste Copernicus-missie, Sentinel-1, bestaat uit een constellatie van twee satellieten in een polaire baan, Sentinel-1A en Sentinel-1B, die hetzelfde baanvlak zullen delen en dag en nacht zullen opereren, waarbij zogenaamde Synthetic Aperture Radar-beeldvorming wordt uitgevoerd.

Meer informatie

http://copernicus.eu
Copernicus op Europa
IP / 14 / 380 – Aardobservatie: Copernicus-satelliet stijgt met succes op

Eerste beelden van Sentinel-1A

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending