Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

Europees Parlement keurt verslagen goed over Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij en Richtlijn Maritieme Ruimtelijke Ordening

DELEN:

gepubliceerd

on

©-Airi-Pung-Fotolia.com-4731611© Airi Pung – Fotolia.com
By Hafida

Tijdens zijn laatste plenaire vergadering heeft het Europees Parlement zowel verslagen over het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) als over de nieuwe richtlijn voor maritieme ruimtelijke ordening (MRO) aangenomen.Met een budget van 6.5 miljard euro voor 2014-2020 zal het EFMZV projecten financieren om het nieuwe hervormde gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) uit te voeren en financiële steun verlenen aan vissers, viskwekers en kustgemeenschappen om zich aan te passen aan de gewijzigde regels. De Conferentie van perifere en maritieme regio's zal de tenuitvoerlegging van het nieuwe EFMZV nauwlettend volgen. In dit verband zal bijzondere aandacht worden besteed aan de analyse van maatregelen die betrekking hebben op: het verbod op teruggooi, het vergroten van de selectiviteit, het vergemakkelijken van gegevensverzameling en -productie, het ondersteunen van de lokale ontwikkeling van kustgemeenschappen die afhankelijk zijn van de visserij, het versterken van de oprichting van Europese netwerken van beschermde mariene gebieden. "Het is beter om op de bodem van de zee te sorteren dan op de brug van de boot", zei rapporteur Alain Cadec (EPP-FR) op zijn blog, na de goedkeuring van de tekst in Straatsburg en met verwijzing naar bepaalde aspecten van de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid die nu zullen helpen "te investeren in selectiever vistuig" en "de gevolgen van de verplichting tot aanlanding van vangsten te verzachten".

Voordat het aan zijn termijn kwam en klaar was voor de nieuwe verkiezingen, keurde het Europees Parlement ook de richtlijn over een kader voor maritieme ruimtelijke ordening (MRP) goed, wat een mijlpaal is in het geïntegreerd maritiem beleid (GMB) van de EU. Na deze stemming hebben de lidstaten 24 maanden de tijd om de richtlijn te implementeren en moeten ze uiterlijk in april 2021 maritieme ruimtelijke plannen opstellen.

“Die plannen zullen van cruciaal belang zijn om de groei te bevorderen en de lidstaten hebben een passende planningsprocedure nodig om de maritieme ruimte zo efficiënt mogelijk te verdelen over de verschillende menselijke activiteiten en waar mogelijk multifunctioneel gebruik aan te moedigen, zoals een combinatie van offshore-energie-installatie en aquacultuur. landbouw". Verklaarde rapporteur Gesine Meissner (ALDE-DE), die er ook op wijst dat "reeds 40% van het BBP van de EU wordt geproduceerd in kustgemeenschappen" en "de maritieme sector al bijna 500 miljard euro bedraagt", maar "er is nog steeds een enorm potentieel voor verdere groei en blauwe groei”.

De Conferentie van perifere maritieme regio's van Europa (CPMR) is betrokken geweest bij het debat over deze richtlijn. Als onderdeel van de implementatie ervan na de eindstemming door de Raad, zal de CPMR bijzondere aandacht besteden aan het bijdragen aan de implementatie ervan in termen van de effectieve koppeling tussen maritieme ruimtelijke ordening en geïntegreerd beheer van kustgebieden, en met de acties die worden uitgevoerd door de regio's in hun grondgebied en binnen de reikwijdte van zeegebiedstrategieën.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending