Verbind je met ons

Concurrentie

Antitrust: Commissie constateert dat Motorola Mobility EU-mededingingsregels heeft geschonden door misbruik te maken van standaard essentiële octrooien

DELEN:

gepubliceerd

on

Flickr-5314572733De Europese Commissie heeft vandaag (29 april) een besluit aangenomen waarin wordt geoordeeld dat het verzoeken en uitvoeren van een gerechtelijk bevel tegen Apple door Motorola Mobility (Motorola) voor een Duitse rechtbank op basis van een essentieel patent voor smartphones (SEP) misbruik van een machtspositie vormt verboden door de antitrustregels van de EU, gezien de bijzondere omstandigheden waarin het bevel werd gebruikt (zie ook MEMO / 14 / 322).

De Commissie heeft Motorola opgedragen de daaruit voortvloeiende negatieve gevolgen weg te nemen. De Commissie heeft ook een toezeggingsbesluit genomen in een afzonderlijk onderzoek betreffende Samsung (zie IP / 14 / 490).

Joaquín Almunia, vicevoorzitter van de Commissie belast met het mededingingsbeleid, zei: “De zogenaamde smartphone-octrooioorlogen mogen niet ten koste gaan van de consumenten. Daarom moeten alle spelers in de sector de mededingingsregels naleven. Ons besluit over Motorola, samen met het besluit van vandaag om de toezeggingen van Samsung te aanvaarden, biedt juridische duidelijkheid over de omstandigheden waarin rechterlijke bevelen om standaard essentiële patenten af ​​te dwingen concurrentiebeperkend kunnen zijn. Dit zal ook bijdragen aan het waarborgen van de goede werking van de normstelling in Europa. Hoewel patenthouders eerlijk moeten worden beloond voor het gebruik van hun intellectuele eigendom, moeten uitvoerders van dergelijke standaarden ook toegang krijgen tot gestandaardiseerde technologie op eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden. Door dit evenwicht te bewaren zullen consumenten toegang blijven houden tot een ruime keuze aan interoperabele producten.”

SEP's zijn patenten die essentieel zijn om een ​​specifieke industriestandaard te implementeren. Het is niet mogelijk om producten te vervaardigen die aan een bepaalde norm voldoen zonder toegang tot deze patenten. Dit kan bedrijven die SEP's bezitten aanzienlijke marktmacht geven. Als gevolg daarvan eisen normalisatie-instellingen over het algemeen van hun leden dat zij zich ertoe verbinden SEP's te licentiëren op eerlijke, redelijke en niet-discriminerende (zogenaamde “FRAND”) voorwaarden. Deze verbintenis is bedoeld om effectieve toegang tot een standaard voor alle marktspelers te garanderen en om “hold-up” door één enkele SEP-houder te voorkomen. Een dergelijke toegang onder FRAND-voorwaarden maakt een ruime keuze aan interoperabele producten voor consumenten mogelijk en zorgt er tegelijkertijd voor dat SEP-houders adequaat worden vergoed voor hun intellectuele eigendom.

Het verzoeken om rechterlijke bevelen is over het algemeen een legitiem rechtsmiddel voor octrooihouders in geval van octrooi-inbreuken. Het verzoeken om een ​​rechterlijk bevel op basis van SEP's kan echter misbruik van een machtspositie vormen als een SEP-houder zich er vrijwillig toe heeft verbonden zijn SEP's onder FRAND-voorwaarden in licentie te geven en als de onderneming waartegen een rechterlijk bevel wordt gevraagd, bereid is een verbod aan te gaan. licentieovereenkomst op dergelijke FRAND-voorwaarden. Aangezien rechterlijke bevelen doorgaans een verbod inhouden op de verkoop van het product dat inbreuk maakt op het octrooi, zou het zoeken naar op SEP gebaseerde rechterlijke bevelen tegen een bereidwillige licentienemer het risico kunnen inhouden dat producten van de markt worden uitgesloten. Een dergelijke dreiging kan daarom de licentieonderhandelingen verstoren en leiden tot concurrentiebeperkende licentievoorwaarden die de licentiehouder van het SEP niet zou hebben aanvaard zonder het verzoek om een ​​verbod. Een dergelijke concurrentiebeperkende uitkomst zou schadelijk zijn voor de innovatie en de consument schade kunnen berokkenen.

De Motorola Mobility SEP's in kwestie hebben betrekking op de GPRS-standaard van het European Telecommunications Standardization Institute (ETSI), onderdeel van de GSM-standaard, die een belangrijke industriestandaard is voor mobiele en draadloze communicatie. Toen deze standaard in Europa werd aangenomen, verklaarde Motorola Mobility een aantal van haar patenten essentieel en beloofde zij dat zij de patenten die zij essentieel had verklaard voor de standaard onder FRAND-voorwaarden in licentie zou geven.

In het besluit van vandaag oordeelde de Commissie dat het onrechtmatig was als Motorola in Duitsland een rechterlijk bevel tegen Apple zou vragen en ten uitvoer leggen op basis van een SEP die zij had toegezegd onder FRAND-voorwaarden in licentie te zullen geven en waarbij Apple ermee had ingestemd een licentie te nemen en te worden gebonden door een vaststelling van de FRAND-royalty's door de relevante Duitse rechtbank.

advertentie

De Commissie achtte het ook concurrentieverstorend dat Motorola, onder dreiging van de tenuitvoerlegging van een gerechtelijk bevel, erop aandrong dat Apple afstand deed van zijn rechten om de geldigheid of inbreuk door Apple's mobiele apparaten op Motorola SEP's aan te vechten. Implementeerders van standaarden en uiteindelijk consumenten zouden niet hoeven te betalen voor ongeldige of niet-overtreden patenten. Uitvoerders moeten daarom de geldigheid van octrooien kunnen vaststellen en vermeende inbreuken kunnen betwisten.

De Commissie heeft besloten Motorola geen boete op te leggen, gezien het feit dat er geen jurisprudentie van de rechtbanken van de Europese Unie bestaat die zich bezighoudt met de wettigheid van op SEP gebaseerde bevelen op grond van artikel 102 VWEU en dat de nationale rechtbanken tot dusver tot uiteenlopende conclusies zijn gekomen op deze vraag.

Meer informatie is te vinden op MEMO / 14 / 322.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending