Verbind je met ons

EU

Niet meer plastic zakken vervuilen ons milieu

DELEN:

gepubliceerd

on

20140424PHT45009_originalHet leven in plastic is toch niet zo fantastisch. Plastic zakken worden ervan beschuldigd het milieu te vervuilen, vooral aquatische ecosystemen. In april stemden de leden van het Europees Parlement vóór het halveren van het verbruik van lichtgewicht plastic tassen in 2017 en het verminderen ervan met 80% in 2019 vergeleken met het niveau van 2010. Het onderwerp van de gastfotograafwedstrijd van vorige maand was plastic tassen. De winnende foto illustreert dit artikel.

De omvang van het probleem

Volgens een schatting van de bibliotheekonderzoeksdienst van het EP waren er in 2010 200 tassen voor iedereen die in de EU woonde.

Nieuwe wetgeving

De wetgeving die door de leden van het Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering van april in Straatsburg is goedgekeurd, voorziet in een verplichte toeslag voor draagtassen in de voedingssector en in een aanbeveling om kosten in rekening te brengen voor tassen in de non-foodsector. De kosten voor tassen die biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn, kunnen worden verlaagd. Lichte zakken waarin los voedsel wordt verpakt, moeten tegen 2019 geleidelijk worden vervangen door biologisch afbreekbare en composteerbare zakken.

Margrete Auken, een Deens parlementslid en lid van de Groene fractie, is verantwoordelijk voor het door het Parlement loodsen van de wetgeving. Ze zei na de stemming: “De leden van het Europees Parlement hebben vandaag gestemd voor een aanzienlijke versterking van de EU-ontwerpregels die gericht zijn op het terugdringen van het gebruik en de verspilling van plastic tassen, met name door het opnemen van verplichte Europese reductiedoelstellingen en de eis dat plastic tassen een prijs moeten hebben. Zoals de koplopers hebben gedaan Het is aangetoond dat een drastische vermindering van het verbruik van deze wegwerpzakjes gemakkelijk haalbaar is met een coherent beleid."

Het onderwerp voor volgende maand is 'Op weg naar stemmen - verkiezingsdatum'. Om deel te nemen aan de wedstrijd, dient u uw bijdrage vóór zondag 25 mei in te zenden. Deze keer kan elke deelnemer tussen de één en vijf foto's sturen. Klik hier voor meer details.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending