Verbind je met ons

Toetreding

EU-Moldavië: uitdagingen voor de ondertekening van de associatieovereenkomst

DELEN:

gepubliceerd

on

291113_moldaviëCommissaris voor Uitbreiding en Europees Nabuurschapsbeleid Štefan Füle had vandaag (24 april) een ontmoeting met de president van de Republiek Moldavië, Nicolae Timofti, in Praag. Ze bespraken de situatie in het land, inclusief de vele regionale uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, en waren het erover eens dat de politieke stabiliteit meer dan ooit de onschatbare troef van Moldavië was; het biedt de mogelijkheid om zich te concentreren op de noodzakelijke hervormingen en op concrete resultaten voor de burgers.

De inspanningen van Moldavië om de Europese waarden ten uitvoer te leggen, maken het land tot een belangrijke partner voor de EU en een koploper in het Oostelijk Partnerschap. Dit wordt al weerspiegeld in de snelle vooruitgang in de richting van een visumvrij regime met de EU, dat over een paar dagen – op 28 april – van toepassing zal worden. Dit uitstekende resultaat is door Moldavië in recordtijd behaald. Het bewijst zijn volwassenheid en vermogen om internationaal te slagen. De EU zal de inspanningen van Moldavië in de toekomst blijven steunen.

Commissaris Füle verklaarde dat alle lagen van de Moldavische samenleving objectieve en alomvattende informatie moeten krijgen over de associatieovereenkomst tussen de EU en Moldavië, met inbegrip van de diepe en brede vrijhandelsruimte (DCFTA) en de vele nieuwe kansen die deze zal creëren voor de ontwikkeling van Moldavië en de welvaart. zijn van zijn bevolking.

Deze kansen zijn reëel en concreet; zij zullen Moldavië helpen zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid op het internationale toneel te versterken. Hij herbevestigde de steun van de EU voor de territoriale integriteit van Moldavië en benadrukte dat de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst en de invoering van een visumvrij regime ook de voorwaarden zullen scheppen voor het vinden van een oplossing voor Trans-Dnjestrië, met inachtneming van de internationaal erkende grenzen van Moldavië.

Commissaris Füle benadrukte dat de kwesties in verband met de associatieovereenkomst in detail zullen worden besproken tijdens de geplande ontmoeting in mei tussen voorzitter Barroso en premier Leanca met respectievelijk belangrijke commissarissen en Moldavische ministers.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending